Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Frutas y hortalizas, referentes de las exportaciones españolas en 2012
La principal destinació de les fruites i hortalisses espanyoles segueix sent la UE amb el 91% del total exportat

Fruites i hortalisses, referents de les exportacions espanyoles en 2012

Fepex 20/02/2013
L'exportació espanyola de fruites i hortalisses en 2012 va augmentar un 13% en valor en relació amb 2011, totalitzant 9.641 milions d'euros. El volum va augmentar un 6% situant-se en 11 milions de tones, segons les últimes dades actualitzades pel Departament de Duanes i Impostos Especials del Ministeri d'Economia, la qual cosa reflecteix un comportament general positiu de l'exportació en 2012, segons Fepex.
El valor de l'exportació va augmentar en 2012 tant per a hortalisses com per a fruites. No així el volum que es va reduir un 1% per a hortalisses, hagut de principalment al descens de les quantitats exportades en l'últim trimestre.

El valor de l'exportació d'hortalisses va augmentar un 11%, totalitzant 3.904 milions d'euros mentre que el volum va descendir un 1%, situant-se en 4,2 milions de tones. Les principals hortalisses exportades han estat el tomàquet, amb 925 milions d'euros (+10%), pebrot amb 606 milions d'euros (+4%) i enciam amb 589 milions d'euros (+27%).

L'enciam, amb un augment del 24%, va ser una de les hortalisses l'exportació de les quals va créixer més en 2012
L'enciam, amb un augment del 24%, va ser una de les hortalisses l'exportació de les quals va créixer més en 2012.
El valor de l'exportació de fruites en 2012 es va incrementar un 14% totalitzant 5.737 milions d'euros i el volum va augmentar un 11%, situant-se en 6,8 milions de tones. Destaca el creixement de la fruita d'os, l'exportació del qual en 2012 va totalitzar 859 milions d'euros, un 13% més que en 2011. Destaquen també els increments de la maduixa, amb 522 milions d'euros (+18%), i de la síndria i el meló amb 208 milions d'euros (+13%) i 260 milions d'euros (+18%) respectivament.
Comunitat Valenciana, Andalusia i Murcia són les principals Comunitats Autònomes exportadores, registrant notables creixements. L'exportació de la Comunitat Valenciana en 2012 va totalitzar 4,2 milions de tones (+11%) i 3.286 milions d'euros (+13%); la d'Andalusia es va situar en 3 milions de tones (+3%) i 3.249 milions d'euros (+12%) i la de Múrcia es va situar en 2 milions de tones (+11%) i 1.807 milions d'euros (+18%). Destaquen també els increments de Catalunya amb 686 milions d'euros (+13%) i Extremadura amb 160 milions d'euros (+23%).

La principal destinació de les fruites i hortalisses espanyoles segueix sent la UE amb el 91% del total exportat i dins de la UE els principals països receptors són Alemanya, França, Regne Unit i Països Baixos, que van registrar forts increments. L'exportació a Alemanya es va situar en 2012 en 2.268 milions d'euros (+15%), a França va ser d'1.801 milions d'euros (+11%), a Regne Unit va ascendir a 1.227 milions d'euros (+7%) i a Països Baixos va totalitzar 851 milions d'euros (+16%).

Imagen
La importació en 2012 va registrar un estabilització tant del valor com del volum, situant-se en 1.413 milions d'euros (+0,2%) i 2,2 milions de tones (-0,1%). La importació de fruites es va situar en 953 milions d'euros (+3,5%) i 1,2 milions de tones (+1%), sent la poma la principal fruita importada amb 154 milions d'euros (-1%). La importació d'hortalisses va totalitzar 460,5 milions d'euros (-6%) i un milió de tones (-2%), sent la patata la principal hortalissa importada amb 160 milions d'euros (-14%).
Previsions complertes, però falten mesures

Les dades finals oficials de 2012 confirmen les previsions de Fepex, que apuntaven a un creixement del volum d'entre el 5% i 7% i del valor del 10%, i posen en evidència la capacitat del sector per mantenir l'activitat en un entorn de forta recessió econòmica i el seu caràcter estratègic per a l'agricultura i l'exportació espanyola. No obstant això, per Fepex, el comportament positiu general emmascara situacions molt dispars, amb reculades notables de l'exportació en productes com a poma i mongeta verda.

El manteniment de l'evolució positiva de l'exportació requereix, segons Fepex, mesures importants com la plena integració del sector en el règim de pagaments directes de la PAC, amb la finalitat de suprimir les discriminacions i les distorsions de la competència que sofreixen actualment els productors tradicionals a Espanya. D'altra banda es requereix una reforma del règim específic de fruites i hortalisses que millori la seva eficàcia, tant en l'àmbit de la gestió de crisi com dels programes i fons operatius.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Asociaciones de Productores Exportadores de Frutas, Hortalizas, Flores y Plantas Vivas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades