Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Riego subterráneo aplicado a la jardinería
Tecnologia per a un millor aprofitament del recurs aigua

Reg subterrani aplicat a la jardineria

José Manuel Barberá Alarcón29/05/2003

Dia a dia, i des de fa poc més d'una dècada a Espanya, es va donant a conèixer el concepte de reg subterrani per a instal·lacions en jardineria. Cada vegada més els dissenyadors i paisatgistes reparen en les seves característiques, i valoren aquest interessant sistema d'aplicació d'aigua en els ajardinamientos públics.

Dia a dia, i des de fa poc més d'una dècada a Espanya, es va donant a conèixer el concepte de reg subterrani per a instal·lacions en jardineria. Cada vegada més els dissenyadors i paisatgistes reparen en les seves característiques, i valoren aquest interessant sistema d'aplicació d'aigua en els ajardinamientos públics. Alhora, suscita interès en la jardineria privada. No és d'estranyar que en regions àrides i semiáridas es desenvolupin al màxim les tecnologies encaminades a un millor aprofitament del recurs aigua.


Els inicis del reg subterrani tenen
el seu origen en l'agricultura intensiva.

Definició
El reg subterrani és un sistema d'aplicació de l'aigua de reg, caracteritzat pel subministrament de l'aigua sota la superfície del sòl, a baix cabal, generalment similar al sistema de reg per degoteig. També és conegut com subirrigación, "buried drip  or Subsurface drip irrigation system"

En ocasions, amb la denominació de subirrigación, es pot confondre amb el reg mitjançant el maneig de les fluctuacions del nivell freàtic. També, té una variant, en les gespes esportives que compten amb xarxa de drenatge com a estadis d'esports sobre herba, i greens de golf. En aquest cas s'adapta la instal·lació per injectar l'aigua per les conduccions poroses de drenatge, forçant el seu funcionament al revés. En tots dos casos l'aigua  s'aplica des d'a baix (subsòl) cap amunt (rizosfera). 

Antecedents
No hem d'oblidar que tots els sistemes de reg en jardineria (aspersión, difusió, microaspersión i degoteig) tenen el seu origen en l'aplicació i adaptació d'una tecnologia desenvolupada dins del món agrícola. El condicionant més important en jardineria és el factor estètic i funcional mentre que en agricultura primera el factor productiu. Per tant, i no anava a ser una excepció, les primeres recerques i aplicacions de reg subterrani es realitzen per a camps de cultiu agrícola.

La primera referència que es troba de bibliografia tècnica d'ús general, data de res menys que  de principis dels anys 70. En ella es dedica una mica menys de mitja pàgina a la "infiltració subterrània", localitzant a Califòrnia i per a fruiteres, l'ús de conduccions de diversos materials de fins a 20 cm de diàmetre, cada 5 m, i instal·lades a una profunditat de 50-60 cm.

Es poden trobar abundants referències més específiques, respecte al reg per degoteig subterrani de cultius agrícoles, com la canya de sucre a Hawaii, cotó, cereals i melons a Arizona, pomes a Israel, arboricultura i vinya a Califòrnia … i incipientment, l'olivera, la vinya i els cítrics, a Espanya. Després del lògic desenvolupament experimental, la realitat és que des de principis dels anys 80, centenars de milers d'hectàrees són instal·lades anualment en explotacions agrícoles de tot el món amb aquest sistema, atenent als avantatges de tot tipus que suposa el que els brancs de degoteig siguin subterranis.

El desenvolupament dels materials i la recerca agrícola ha conduït a la utilització de canonades de polietilè amb degotador integrat, adaptat a gran quantitat de cultius a tot el món.


    L'ús eficient del reg subterrani, permet
    el gaudi del parc durant les vint-i-quatre hores.

Aplicació paisatgista
A l'hora d'adaptar el reg subterrani a la jardineria es distingeixen dos vessants: d'una banda la seva utilització en el reg d'arbrat, arbustos, tanques i plantes de port baix en terrizos (arriates) o escocells, i d'altra banda la seva utilització en prades de gespes esportives o no.

En el cas dels terrizos, (arriates) i escocells, la instal·lació subterrània ve a corregir les deficiències estètiques que suposa un material plàstic de desenvolupament longitudinal, entre les plantes, arbustos i arbres de l'ajardinamiento. Es tracta d'una evolució racional que ha tingut lloc en tres estadis. Pràcticament, la tècnica del reg per degoteig en jardineria amb terra vista és adoptada immediatament a la seva aparició en agricultura, donada l'economia en mà d'obra i les seves possibilitats de maneig. En un primer estadi es generalitza l'ús de la canonada de polietilè negra. La generalització de les conduccions de polietilè de color marró, més d'acord amb la majoria dels substrats utilitzats en jardineria, suposa un segon estadi de perfeccionament estètic. El procés d'adaptació culmina en el tercer estadi, amb la instal·lació subterrània de conduccions i emissors. Es pot dir que la canonada de reg per degoteig sota tela antihierba i mulching decoratiu (diferents graves, escorça de pi …), suposa un pas previ al reg subterrani, en el qual ja deixa de ser visible l'emissor i el seu funcionament.

En el  cas de les prades, el reg subterrani ve a substituir els sistemes de reg per aspersión i/o difusió, disminuint les necessitats de pressió i aportant avantatges no menyspreables en molts casos. L'adaptació del reg subterrani en prades de gespa és més traumàtica que en el cas anterior, a causa que es dóna un canvi directe (sense estadis intermedis) d'uns sistemes de reg molt bé adaptats a les superfícies verdes de jardineria, per un altre sistema de reg que malgrat representar importants avantatges, és menys conegut i està envoltat de certa controvèrsia. El canvi soci-cultural, el suposar un cost d'instal·lació major,  els problemes de germinació i els problemes d'obturació d'emissors agreujats pel fet de no ser visible aquest particular, són els esculls més importants a l'hora de decidir aplicar el sistema de reg subterrani en superfícies verdes, que a poc a poc es van superant, però no sempre de forma acceptada.


    Etapa de nascencia a l'espera del primer tall.
    Després d'est, la vegetació cespitosa s'homogeneïtza,
    desapareixent l'efecte franja.

Avantatges
Aquest sistema és realment atractiu per molts motius i per a diferents aplicacions. Enfront d'un sistema per aspersión i/o difusió ben manejat en el qual l'aigua és aerotransportada (reg nocturn per evitar evaporació i deriva, dosi i cabals aplicats que evitin vessament i percolació profunda, i bona uniformitat d'aplicació),  els seus avantatges quantitativament menys importants, en molts casos també són determinants:

  • No pertorba en absolut l'ús i gaudi, ni les tasques de manteniment de les zones verdes, estant disponible les 24h dels dies que no rebin precipitacions. 
  • De la mateixa manera s'elimina el risc de vessament superficial o esquitxada en vials, tan incòmode com a perillós. Aquest avantatge la fa especialment indicada en mitjanes i rotondes de vies públiques.
  • Menor cost energètic requerit, ja que és un sistema de reg de baixa pressió, que porta l'aigua directament a la zona radicular.
  • Major seguretat i eficiència en la fertilització. Disposant un injector senzill, els fertilitzants, herbicides i fitosanitaris en general flueixen directament a les arrels, eliminant pèrdues i evitant qualsevol contacte humà.
  • Possibilitat de major uniformitat d'aplicació, amb repartiment de l'aigua a través de punts d'emissió repartits en tota l'àrea, amb un millor control de les aportacions per percolació profunda a les aigües subterrànies.
  • Estimulació enèrgica i profunda del creixement del sistema radicular. No afavoreix la germinació ni el creixement de les llavors de les males herbes aerotransportades, per falta d'humitat en la superfície del sòl.

Així mateix, podem apuntar menor evaporació superficial, i idoneïtat en l'ús d'aigües residuals ja que no existeix efecte "aerosol" ni transport per l'aire. Les depuradores d'aigua i les seves superfícies verdes són les primeres que utilitzen l'aigua residual depurada per al reg. El risc potencial de malalties causades per bacteris i virus en reg subterrani és mínim ja que els microorganismes del sòl degraden concienzudamente la matèria orgànica aportada en l'aigua de reg. La màxima salinitat es dóna entre laterals, en superfície, sense plantejar problemes en la qualitat visual.

Altra dels avantatges a apuntar és la flexibilitat i  adaptabilitat total a qualsevol tipus de superfície de disseny o topografia. Els dissenyadors i paisatgistes poden optar per fronteres entre les superfícies verdes i les zones de superfícies dures sense comprometre amb això la idoneïtat del sistema de reg adoptat.

A més aporta a la instal·lació caràcter antivandálico, i un maneig menys evident i en ocasions paradoxal. El cost de reposició en ocasions és molt important i en general reiterat. En superfícies verdes amb tràfic humà intens, com a parcs i col·legis, el sistema de reg no queda exposat a danys involuntaris, així com en les labors de manteniment.


L'aplicació d'aquest sistema, permet el disseny
amb comoditat de formes irregulars entre
superfícies dures i toves, mantenint
l'eficàcia del reg.

Precaucions
La profunditat d'instal·lació suposa un dels dilemes més importants a l'hora de prendre decisions de disseny. El compromís es dóna entre mantenir alta eficiència de reg (pèrdues per percolació) i la durabilitat de la instal·lació sense entorpecimiento de les labors de manteniment. En tot cas, és preceptiu conservar un pla "as built" el més fidel a la disposició final dels laterals de reg, per a qualsevol intervenció o reparació. La profunditat d'enraizamiento de la varietat vegetal seleccionada evidentment és una altra variable crucial, juntament amb les característiques texturales del sòl.

En el cas d'arbrat, tanques i arbustos, atenent a la durabilitat de la instal·lació, s'aconsellen profunditats relativament importants: 30 cm, o més. La instal·lació ha d'estar dissenyada correctament perquè en el temps de reg benvolgut es proporcioni la dosi d'aigua requerida per les diferents espècies vegetals.

En el cas de prades de cespitosas, el major problema ho trobem en les exigències hídriques per a una ràpida i correcta germinació i instauració, i la necessitat d'escarificació o ventilació de les gespes d'alta qualitat. Amb profunditats de 15 cm. i una acurada instal·lació, s'han obtingut resultats satisfactoris respecte a aquests dos condicionants. A més es poden utilitzar instal·lacions auxiliars d'aspersión i/o difusió.

Quant a la labor de recebado per a gespes d'alta qualitat (resiembra i aportació de sorra i matèria orgànica anual), si es tria correctament l'època de realització (precipitacions probables), no deu comportar problema algun la germinació. La separació entre emissors dins del lateral es decideix en funció del solape de bulb i la textura del sòl. L'elecció de les varietats de cespitosas és important de cara a la profunditat radicular, que encara que és màxima en els primers 30 cm, pot arribar a més d'un metre, o no passar dels 20 cm. segons espècies.


Comparativa de degoteig en superfície i enterrat, on
l'estètica i risc de vandalisme urbà queden
contrastats entre tots dos casos.

L'obturació  dels emissors és, com en qualsevol reg per degoteig, el problema més delicat, per la seva difícil solució i a causa dels petits diàmetres i velocitats de pas. El resultat sempre és una disminució dels cabals aplicats en els emissors afectats, que juntament amb les variacions en fabricació i el disseny hidràulic, incideix en un minvament importantíssim de la uniformitat de reg, podent fins i tot fer impossible cobrir les necessitats de reg de la jardineria.


Si a més, tenim en compte que els problemes d'obturació, de detectar-se, es detecten quan la deterioració en la jardineria és evident, hem de ser el més acurats en el disseny hidràulic i exigents en l'elecció de la canonada i l'emissor. S'ha de comptar amb materials de qualitat que assegurin un funcionament correcte a llarg termini, i instal·lacions correctes i preparades per a la realització de tasques de manteniment antiobturación.  Aquestes tasques s'han d'adaptar i posar en pràctica a partir del reg agrícola, on ja saben de la importància referent a això. Per exemple, amb la injecció d'àcids fosfòrics. La protecció ha de planificar-se per garantir la prevenció, des del principi, i no esperar al fet que arribi la pèrdua d'uniformitat. Resulta molt difícil eliminar deposicions tant de carbonats, algues o bacteris, com a restes d'intrusions de sistema radicular.


    La proliferació de rotondes i mitjanes enjardinades
    convida a la utilització d'aquest sistema evitant els
    salpicadores sobre vials.

Resulta obvi, que el cost d'instal·lació és alt, per tant és exigible períodes d'amortització alts, amb garanties de durabilitat. El desenvolupament de maquinària per a la disposició de les conduccions subterrànies en grans prades de gespa noves o ja instaurades faria disminuir el cost d'instal·lació de forma molt important. La mecanització d'aquesta fase de la instal·lació, ja realitzada en agricultura mitjançant subsoladores talp, és imprescindible per afavorir les possibilitats d'aquest sistema de reg.

És necessari que tots els professionals implicats en la instal·lació i posterior manteniment dels sistemes de reg en jardineria, coneguin i apliquin correctament les tècniques que assegurin un funcionament i ús correcte. A partir de la coherència en el disseny, basada en el coneixement de les necessitats i maneig, es tracta, tan sol de posar en pràctica les labors que ja en agricultura es realitzen.

Empreses o entitats relacionades

NaanDanJain Ibérica, S.L.U.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades