Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El zumo de tomate de cultivo tradicional tiene menos polifenoles que el de cultivo orgánico
Segons l'estudi, els resultats es podrien explicar pels mecanismes de defensa de les plantes segons el tipus d'abonament emprat en cadascun dels cultius

El suc de tomàquet de cultiu tradicional té menys polifenoles que el de cultiu orgànic

Redacció Interempresas05/10/2011

05 d'octubre de 2011

El suc de tomàquet de cultiu orgànic té més components fenòlics –compostos d'origen vegetal de gran interès nutricional i que poden protegir a l'organisme contra malalties cardiovasculars degeneratives i cancerígenas –, que el del tomàquet de cultiu tradicional, segons apunta un nou estudi científic que s'ha publicat en la revista Food Chemistry i que ha dirigit Rosa M. Lamuela, professora del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona.
La investigació, finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, aporta noves dades al debat científic sobre els components dels productes de cultiu ecològic en relació amb els de cultiu tradicional, a partir de l'estudi dels polifenoles en el suc de tomàquet, l'hortalissa que es consumeix més a Espanya, tant fresca com processada.

Segons explica Lamuela, que dirigeix el Grup d'Investigació d'Antioxidants Naturals de la UB, “est és un estudi científic innovador per determinar els components fenòlics en sucs de tomàquet (ecològics i no ecològics), i el seu possible benefici per a la salut humana. Curiosament, encara que el tomàquet es consumeix molt a tot el món, fins ara solament s'havien estudiat altres components d'interès nutricional, com els carotenos (licopeno), però s'havia fet poca investigació sobre els polifenoles”.

Imagen
Els polifenoles actuen com a captadors de radicals lliures i són capaços de regular l'activitat enzimàtica amb efectes beneficiosos per a la salut. En aquest treball, els autors analitzen el contingut total de polifenoles, flavonoles, flavanones i àcids hidroxicinámicos de sucs comercials disponibles al mercat. Les conclusions revelen diferències significatives, que no havien estat descrites fins ara, en el nivell de components bioactivos dels tomàquets d'origen ecològic, en comparació dels de cultiu tradicional.

Agricultura ecològica enfront d'agricultura tradicional

Segons explica la investigadora Ana Vallverdú-Queralt, primera signant de l'estudi, “els resultats es podrien explicar pels mecanismes de defensa de les plantes segons el tipus d'abonament emprat en el cultiu orgànic o en el convencional. En tots els cultius, el factor més important per al creixement de la planta és el nitrogen. Ara bé, en el cas de l'agricultura convencional, aquest nitrogen es pot afegir a la planta com a nitrogen soluble, fertilitzant, etc., mentre que en els cultius orgànics, la planta no rep nutrients artificials i reacciona activant mecanismes de defensa que augmenten els nivells de polifenoles. En conseqüència, les plantes d'agricultura tradicional es poden tornar menys resistents a malalties i presentar un contingut més baix en nutrients, minerals i metabòlits secundaris”.

Des de fa anys, la bibliografia científica reflecteix la controvèrsia entorn dels aliments d'origen ecològic i de cultiu convencional. Sovint, els resultats d'estudis publicats en revistes científiques són, fins i tot, contradictoris. “Cal remarcar que el treball publicat en Food Chemistry solament analitza els components fenòlics del suc de tomàquet —assenyala la professora Lamuela— i forma part d'un projecte molt més ampli per analitzar què factors poden augmentar els components bioactivos en tomàquets i productes derivats”.

Un grup d'investigació amb una àmplia trajectòria

El Grup d'Investigació d'Antioxidants Naturals de la UB, que lidera la professora Rosa M. Lamuela, forma part de la Xarxa de Referència en Tecnologia d'Aliments de la Generalitat de Catalunya (XaRTA) i de l'Insa. Aquest grup té una destacada trajectòria en projectes d'abast internacional relacionats amb la investigació de polifenoles en els aliments, el seu biodisponibilidad i els efectes en la salut humana. En l'actualitat, l'equip investigador impulsa diverses línies de treball sobre estudis clínics i epidemiològics, sobre el resveratrol, el raïm, els vins i els residus arqueològics, així com sobre les fruites cítriques, el cacao, la xocolata, la cervesa i l'oli d'oliva, entre altres aliments habituals en la dieta humana.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades