Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Inaugurado el Centro de Investigación en Agrigenómica (CRAG)
El centre de referència en genòmica i biologia molecular de plantes i animals de granja disposarà de més de 9.000 metres quadrats de superfície

Inaugurat el Centre d'Investigació en Agrigenómica (CRAG)

Redacció Interempresas03/08/2011

3 d'agost de 2011

El passat 9 de juny la ministra d'Innovació i Ciència, Cristina Garmendia, va presidir l'acte d'inauguració del Centre d'Investigació en Agrigenómica (CRAG), acompanyada del president del CSIC, Rafael Rodrigo, el secretari general d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, el director General de l'IRTA, Josep M. Monfort, la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ana Ripoll, i el vicerector d'Investigació de la Universitat de Barcelona, Jordi Alberch. El CRAG, Centre d'Investigació en Agrigenómica, és un consorci públic format pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB).
El CRAG desenvolupa investigació d'excel·lència en l'àmbit de la genòmica, la biologia molecular vegetal, la genètica d'animals de granja, i en el desenvolupament d'aplicacions moleculars útils per al cultiu i la criança de les espècies d'interès agrícoles i ramaderes. El centre està dirigit per Pere Puigdomènech, professor d'investigació del CSIC i expert en genètica molecular vegetal.

Els investigadors que formen el centre provenen de les diferents institucions que s'han unit progressivament al consorci i tenen una trajectòria científica consolidada. Són un total de 51 investigadors, dels quals 20 són del CSIC, 12 de l'IRTA, 6 de la UAB, 6 de la UB, 4 d'ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i 3 contractats pel CRAG. Si s'inclou personal d'administració i serveis, estudiants postdoctorales i de doctorat, el personal del CRAG ascendeix, a data d'avui, a 239 persones.

Inauguració oficial del CRAG el passat 9 de juny
Inauguració oficial del CRAG el passat 9 de juny.
Pioners en genètica molecular a Espanya, alguns dels seus grups d'investigació han participat en projectes molt emblemàtics, com la primera seqüència d'un gen de plantes publicada a Espanya, la seqüenciació del genoma complet de ‘Arabidopsis thaliana’, planta model per a la biologia molecular, la seqüenciació del genoma del meló, o l'estudi de gens que participen en el desenvolupament de les plantes, la seva defensa enfront de patògens o la biosíntesis de pigments o aromes. Els grups que s'incorporen al centre han estat també pioners en l'ús d'aproximacions moleculars per a la millora de plantes i animals de granja, i tenen contractes estables de col·laboració amb empreses del sector agroalimentari.

L'any 2010, el CRAG estava desenvolupant més de mig centenar de projectes per un valor d'uns cinc milions d'euros, entre ells, 6 projectes europeus, un projecte EURYI i un ERC Starting Grant. També cal destacar el projecte de Genòmica de Cucurbitáceas liderat pel CRAG i finançat per Genoma Espanya, cinc comunitats autònomes i cinc empreses. Es tracta del primer projecte de seqüenciació del genoma d'una espècie superior que es desenvolupa a Espanya. La creació del nou edifici, una construcció de 9.000 metres quadrats distribuïts en 4 plantes, suposa un gran pas ja que dota al centre d'una única seu i de la infraestructura necessària per convertir-se en un centre d'excel·lència investigadora i formativa.

Els orígens del CRAG

L'origen del CRAG es remunta a l'any 2006, quan el llavors Departament d'Investigació, Universitats i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunyaa, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut d'Investigació i de Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van signar un protocol d'intencions per construir una nova seu per al Laboratori CSIC-IRTA de Genètica Molecular Vegetal. Aquest últim, existent des de l'any 2003, es transformava així en el CRAG, amb la UAB com a part del consorci. La incorporació, més recent, de la UB, suposa la integració de grups d'aquesta universitat que desenvolupen una investigació molt similar.

Els investigadors provenen dels departaments de genètica molecular del CSIC, del Departament de Genètica Vegetal de l'Irta, del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, i dels Departaments de Bioquímica i Biologia Molecular (Biologia i Farmàcia), Genètica, i Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia de la UB.

Tal com explica Puigdomènech, “la unió de tots ells en un sol centre suposa una aposta de futur per aconseguir sinergies entre els grups, tenir una visibilitat comuna en els entorns nacional i internacional i per optimitzar recursos en projectes i infraestructures”.

Imagen
Línies d'investigació

• Desenvolupament de plantes: Formació de la flor, efectes de la llum sobre el creixement de les plantes, control del rellotge intern

• Reaccions de les plantes a les malalties i a l'estrès ambiental

• Estructura i dinàmica dels genomes

• Síntesi de metabòlits secundaris com a pigments o aromes

• Domesticació de plantes i animals de granja

Aplicacions de les investigacions del CRAG

La investigació aplicada en aquesta àrea és important, i troba aplicacions en els sectors agroalimentari, farmacèutic i biotecnològic com les quals s'indiquen a continuació:

- Marcadors moleculars: Són usats com a control de qualitat (identificació de varietats) de plantes i per reduir el temps que es necessita per obtenir una varietat millorada mitjançant l'encreuament tradicional, ja que permet identificar si una llavor germinada porta les característiques d'interès sense necessitat d'haver d'esperar al fet que creixi. Els investigadors del centre han treballat per a diverses companyies en l'obtenció de marcadors moleculars per a espècies com el préssec o el meló. Aproximacions similars s'estan utilitzant per a l'ús de marcadors moleculars de forma massiva en la millora de races d'animals de granja, sobretot vaques i porcs. En aquest cas, s'estudien les resistències a malalties o caràcters lligats a la qualitat de la carn.

- Millora genètica: Altres línies aplicades a la investigació són la millora genètica i la biodiversitat de la flora indígena per al seu possible cultiu, o l'ús d'espècies salvatges amb gens que confereixin propietats d'interès (plantes aromàtiques, medicinals o ornamentals).

- Cultius in vitro: S'han obtingut, mitjançant cultiu in vitro, línies haploides (les cèl·lules de les quals tenen la meitat dels cromosomes normals i permeten escurçar els cicles de millora genètica) de vegetals i fruiters com el meló, pebrot, albergínia, síndria i cogombre. Altres línies són el desenvolupament de mètodes de transformació genètica en espècies per obtenir varietats millorades i l'avaluació de riscos d'organismes modificats genèticament.

- Noves característiques: Una línia de treball és l'estudi de la biosíntesis (formació) de la lignina en el blat de moro i la seva regulació, amb l'objectiu d'obtenir varietats amb menys lignina, més tendres i adequades per al farratge. També es treballa en els mecanismes de formació de carotenos en el pebrot per a l'obtenció de varietats riques en aquests compostos d'interès nutricional i per a l'obtenció de pigments alimentaris.

- Diagnòstic i seguretat alimentària: Una de les aplicacions derivades de les tècniques moleculars és la detecció i quantificació d'organismes modificats genèticament en aliments, una exigència de les regulacions existents en l'àmbit europeu.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades