Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Jardines verticales modulares: nuevas tendencias en jardinería vertical
L'aportació de les plantes al control passiu del clima ve de molt temps enrere

Jardins verticals modulars: noves tendències en jardineria vertical

Montero Pascual, JL, Espais i Paisatges SL (jlmp@espaciosypaisajes.com)

Instal Sanjuán, MC, Producció Vegetal. Universitat d'Almeria (csalas@ual.es)

23/12/2010

23 desembre 2010

L'aportació que han fet les plantes al control passiu del clima és ancestral, i es deu a dos efectes diferents: l'aïllament i protecció de la radiació solar al costat de la seva acció com evaporadors naturals que transformen la calor sensible circumdant en calor latent. Les plantes poden emprar-se en l'exterior dels edificis en les cobertes i façanes amb enfiladisses, jardins verticals, façanes vegetals, pèrgoles i cobertes ecològiques, ia l'interior dels mateixos, generant ambients en els quals la frescor aportat per les plantes i les fonts ofereixen autèntics espais biològicament climatitzats.
La vegetació ha estat emprada tradicionalment en els habitatges per al control del clima en zones càlides, protegint-se del sol directe, disminuint la temperatura i augmentant la humitat ambiental, constituint una forma de protegir de la calor i produir frescor i ombra. A més, les masses vegetals esmorteeixen els sorolls i retenen la pols i altres elements contaminants del medi ambient (CO 2, formaldehid, benzè, tricloroetilè, xilè, amoníac o acetona), sense oblidar la influència psicològica al voltant de la percepció de benestar pels usuaris.

Per tant, la vegetació ens permet un control de la temperatura per evaporació d'aigua des de la superfície de les plantes i des de la superfície humida del substrat i una millora de la qualitat interior de l'aire durant les hores de llum mitjançant la purificació del mateix per les plantes.

A Espanya s'està introduint amb força l'ús d'elements vegetals en el paisatge urbà en ubicacions que no li han estat comuns fins ara
A Espanya, igual que en molts altres països, s'està introduint amb força l'ús d'elements vegetals en el paisatge urbà en ubicacions que no li han estat comuns fins ara. D'aquesta manera han proliferat elements com ara jardins verticals i / o façanes vegetals i cobertes ecològiques o enjardinades. No obstant això, són nombroses les barreres que impedeixen que es projecten més intervencions d'aquest tipus, entre les quals podem destacar, l'elevat cost d'instal lació, i la dificultat tècnica per construir-los i fins i tot per a manejar-, al que hem d'afegir l'escassetat de dades que quantifiquin els beneficis que suposen i que justifiquen la inversió necessària davant el consumidor final.
El sistema ideat per Espais i Paisatges (Grinea veure. 75), resol en gran mesura aquests problemes, ja que és un sistema modular autoportant pensat per a instal lacions lleugeres en façanes i per a jardins verticals domèstics autoportants que no comptin amb parets especialment dimensionades per suportar elevades càrregues (Imatge 1). A la Imatge 2 s'observen dos jardins verticals instal sense necessitat d'una paret de suport. Els principals avantatges que aquest sistema ofereix es deuen al seu disseny modular que permet el fàcil muntatge, desmuntatge i transport. Al seu torn, les dimensions del jardí vertical poden ser variables en alçada i amplada, amb una profunditat aproximada de 25 cm, entre el gruix del substrat i el desenvolupament de la massa vegetal (Imatge 2).
Imatge 1: Jardí vertical exterior model Grinea veure. 75, dissenyat per Espais i Paisatges
Imatge 1: Jardí vertical exterior model Grinea veure. 75, dissenyat per Espais i Paisatges.
Imatge 2: Jardins verticals autoportants instal·lats en stand comercial a Fruit-Attraction l'octubre de 2010
Imatge 2: Jardins verticals autoportants instal·lats en stand comercial a Fruit-Attraction l'octubre de 2010.
El jardí Grinea veure. 75 és molt fàcil d'adaptar a grans façanes ja que està constituït per panells modulars de fins 250x40cm (Imatge 3), amb una alta flexibilitat en el disseny de la composició vegetal. Es pot instal lar en qualsevol ambient (exterior i interior) i davant de qualsevol tipus de paret ja que té una estructura autoportant, lleugera i impermeabilitzada.

El manteniment del sistema i la gestió del reg són molt senzills gràcies a les propietats físico-químiques del substrat emprat. Permet un ús eficient de l'aigua ja que incorpora en el disseny un sistema hidropònic de recirculació constant de drenatge des del dipòsit. Com a facilitar el seu transport i manipulació està dissenyat per a un muntatge en sec i procedir posteriorment a realitzar la plantació directa en vertical.

Imatge 3: Jardí vertical exterior instal·lat a Almeria
Imatge 3: Jardí vertical exterior instal·lat a Almeria.
En el sistema dissenyat per Espais i Paisatges té gran importància la component estètica ja que gràcies al tipus d'estructura la disposició del substrat no necessita una fixació visible, provocant un efecte de tapís vegetal totalment natural.

El sistema proposat per Espais i Paisatges, a part de l'estructura marc dels mòduls, que es pot presentar en diferents colors, acabats, mides, etc., El substrat està exposat totalment i no requereix cap tipus de coberta o estructura plàstica per a la subjecció del mateix, el que li confereix una continuïtat de fons verd natural darrera de les plantes, gràcies al desenvolupament d'algues i molses a la superfície més exterior del substrat.

El tapís vegetal s'adapta i canvia segons la distribució de les plantes seleccionades en funció dels seus colors, flors, port, aromes, etc. contribuint a enriquir estèticament el lloc on s'instal, segons el gust de cada usuari. També es pot redissenyar lliurement amb diferents espècies al llarg del temps, ja que els elements vegetals són substituïbles fàcilment el que contribueix a enriquir estèticament el lloc on sigui instal lat (Imatge 4).

Imatge 4: Disseny i plantació de jardí vertical interior
Imatge 4: Disseny i plantació de jardí vertical interior.
Són nombroses les espècies susceptibles de ser utilitzades en aquest sistema, el que li confereix la possibilitat de dissenyar el mur i ens permet instal tant a l'exterior com a l'interior (Imatge 5) dels edificis, de manera que ocupant tot just un metre quadrat en planta del nostre sòl obtinguem fins a 6 m 2 per "pintar" el jardí vertical que sempre vam voler tenir.
Imatge 5: Jardí vertical interior (esquerra) i exterior (dreta)
Imatge 5: Jardí vertical interior (esquerra) i exterior (dreta).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades