Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los sistemas de riego en invernaderos
Les empreses que disposin d'hivernacles poden utilitzar diferents sistemes per al reg dels seus productes

Els sistemes de reg en hivernacles

Redacció Interempreses29/11/2010

29 novembre 2010

Hi ha qui diu que la sostenibilitat i la producció d'aliments estan enfrontats. Però en realitat hi ha molts sistemes sostenibles que poden ser altament beneficiosos per a un empresari de l'alimentació. L'estalvi de l'aigua pot suposar a mitjà i llarg termini un benefici incalculable per a les nostres empreses i per això, un bon sistema de reg en hivernacles és fonamental per aconseguir bons resultats.

Com és natural, hi ha molt diferents tipus de sistemes de reg en hivernacles. Alguns dels més coneguts són els micro aspersors, que tenen un abast d'aproximadament uns 2 metres, segons la pressió que tingui el tipus de broquet utilitzat. També cal prestar atenció als micro aspersors emergents, que romanen ocults fins que la pressió de l'aigua els fa elevar des del terra, i que el tancament de l'aigua torna a amagar.

Un altre tipus d'aspersors són els mòbils, que des de l'extrem de la mànega, reguen el terreny en què es posen. D'altra banda, el sistema de reg en hivernacles per micro aspersors és preferible per a les textures sorrenques ja que cobreixen més superfície i és ideal per al reg de rosers, flors petites i zones reduïdes.

L'hivernacle és una solució per a molts agricultors espanyols
L'hivernacle és una solució per a molts agricultors espanyols.

Reg subterrani i amb difusors

En el cas dels sistemes de reg en hivernacles amb difusors, cal deixar clar que són similars als aspersors i s'utilitzen per al reg es zones més estretes, en general la pressió de l'aigua depèn sempre del pas que se li dóna a aquesta. Afortunadament hi ha molts mètodes de regulació de pressió, i la majoria d'ells sistemes de gran eficiència i que, d'aquesta manera, generen un gran estalvi en aquells empresaris que decideixen instal·lar.

El sistema de reg en hivernacles de tipus subterrani és un dels mètodes més emprats actualment. Aquesta forma de reg està basat en perforacions en un sistema de canonades que són enterrades a una determinada profunditat, més o menys entre 10 i 50 cm, depenent de si el sòl a regar és més argilós o més sorrenc. Un dels avantatges que té aquest sistema de reg és que en no estar exposat a l'aire és molt més estètic i més produeix menors pèrdues d'aigua.

D'altra banda, l'inconvenient més comú és que si la instal lació del sistema de reg en hivernacle no s'ha realitzat convenientment, es produeixen taps en els punts de sortida de l'aigua, especialment per la calç. Una altra dificultat que trobem en aquest sistema és que a vegades les arrels s'amunteguen en les canonades, el que també tapona la sortida de l'aigua, tot i que és fàcilment evitable utilitzant qualsevol tipus d'herbicida.

Els sistemes més utilitzats

El sistema de reg per degoteig en hivernacles s'utilitza per localitzar l'aigua al peu de cada planta. Hi ha dos models, els integrats i de botó. Els primers es troben en la mateixa canonada, mentre que els de botó s'apliquen en la canonada. Generalment els més utilitzats són els 'integrats no autocompensants', ja que són els més fàcils d'aconseguir i el seu preu és molt més accessible.

Aquest sistema de reg en hivernacle té com avantatge l'estalvi de grans quantitats d'aigua ia més manté un nivell d'humitat constant a terra sense provocar bassals ni estancaments d'aigua. També mitjançant aquest sistema es pot utilitzar aigua salina, ja que aquest tipus d'aigua aporta un extra per rentar les sals en zones molt més profundes, arribant fins i tot per sota de les arrels. També permet l'aplicació de fertilitzants dissolts que van directament a la planta, però l'inconvenient típic que trobem en aquest sistema de reg és que s'embussa amb molta facilitat per la qual cosa necessita un bon filtrat

D'altra banda, no és molt recomanable per als hivernacles el sistema de reg a través d'una mànega, ja que és un sistema manual que requereix una gran quantitat de temps i té un nivell relativament baix de precisió. A més, mai s'aconsegueix una uniformitat òptima, ja que l'aigua sol tenir un mal repartiment de reg, quedant alguns llocs més humits que altres. Per a utilitzar una mànega s'ha de tenir en compte adquirir aquelles fabricades amb algun material que no es doble, ja que els plecs interrompen el pas de l'aigua i dificulten la mobilitat de l'individu.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades