Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Açaí do Brasil: de la selva amazónica a nuestras mesas

Una fruita de l'Amazones per a una dieta saludable i indicada per a l'esport

Açaí do Brasil: de la selva amazónica a les nostres taules

Redacció Interempresas15/11/2013

A poc a poc han anat fent-se un buit en els llocs de fruita dels nostres mercats. Entre les maduixes, plàtans o llimones de tota la vida, van començar a proliferar fruites exòtiques i, gairebé sense adonar-nos, avui ja amb prou feines criden la nostra atenció. Són aquestes fruites de vistosos colors, de formes sorprenents i de sabors totalment nous: rambután, mangostán, litchis, kiwanos, carambolas, physalis, pitahaya… són només alguns dels extraordinaris noms d'aquestes fruites que ja trobem en establiments de la nostra ciutat i que els xefs ja inclouen en els seus plats. No obstant això, encara queden molts per conèixer, com el Açaí do Brasil, una fruita que viatja des del cor de l'Amazones de mà un emprenedor espanyol i que ha vingut al mercat espanyol per quedar-se.

En els nombrosos viatges de treball a Brasil, José Luis Pablos, actual president de Unimport Tropical Fruit, va constatar com una baya que consumien els indígenes de l'Amazones es popularitzava entre els brasilers, els qui la consideren un element saludable, nutritiu i fins i tot un estimulant sexual.

Però què és exactament l'Açaí do Brasil? Segons explica Pablos a Interempresas “és una fruita que neix només i exclusivament en l'Amazones. Va ser descoberta pels visitants que anaven la nord-est de Brasil, lloc on els indígenes porten segles consumint-la. Es tracta d'una baya que neix a la part alta d'una palmera en forma de racimos anomenats cachos. La particularitat d'aquest fruit és que d'ell solament es pot extreure el 10%. El 90% és os, per tant, cal processar-ho per a la seva extracció”.

Imagen

A la zona de l'Amazònia representa, en ocasions, gairebé el 50% de tot el que consumeixen diàriament algunes poblacions indígenes. En la resta de Brasil, és un ingredient freqüent en begudes, refrescs, postres i fins i tot licors. Generalment, es distribueix congelat a les tradicionals zumerías o llocs de refrescs i gelats. Allí es comercialitza per ser consumit solament o elaborat amb altres fruites, com a plàtan o maduixa i barrejat amb guaraná i sucre de canya. Pel seu alt poder energètic, se serveix també en la majoria dels gimnasos, clubs esportius i platges de Brasil.

Un sabor únic

Segons Pablos, és una fruita summament astringente. És un fruit vermell que conté molta fibra i, per tant, presenta molta granulometria. “A moltes persones quan els hem donem a provar la baya en les fires, per exemple, en la passada edició de Fruit Attraction, en fer olor percebien aroma a oliva, però una vegada que ho proven, els costa definir el sabor. És una fruita nova, un sabor tropical. Cal provar-ho per conèixer-ho”, apunta l'empresari.

Malgrat tenir un aspecte de fruita del bosc “no té res a veure amb ella. És més, quan s'extreu aquesta polpa i es consumeix de forma natural, és tan astringente, que cal compensar el sabor amb fruites que continguin un altre tipus de textura, com el plàtan, la maduixa, el kiwi o la pinya.

“Els indígenes —afegeix el president d'Unimport Tropical Fruit— conformi ho extreuen ho consumeixen. Quan va arribar el visitant europeu i el nord-americà a la zona nord-est de Brasil, fonamentalment a fer surf, ho barrejaven amb altres aliments pel seu sabor, per assemblar-ho així als hàbits del món occidental, fins que es va estendre en totes les grans ciutats brasileres com Rio de Janeiro, Sao Paulo, etc”, explica Pablos.

Açaí do Brasil no conté conservants, estabilizantes o aromes, per la qual cosa és un producte 100% natural, pura fruita envasada

Un procés patentat per al seu transport

Els productes d'Açaí do Brasil es desenvolupen sota una patent que permet la seva manipulació sense perdre més del 18% de les propietats del fruit, que es manté natural i sense conservants ni colorants artificials. Aquest fet ho converteix en un producte únic enfront d'altres variants de l'açaí que s'importen congelats, en càpsules o amb menor quantitat d'aquesta baya.

José Luis Pablos, president d'Unimport Tropical Fruit
José Luis Pablos, president d'Unimport Tropical Fruit.

“Hem patentat un sistema que evita portar-ho congelat perquè en set hores començaria a perdre les seves propietats. Comptem amb aquest espai de temps per congelar el producte per després, tractar-ho amb el sistema patentat”, apunta. Es tracta un mètode que conserva el 82% de les propietats sense haver d'envasar-la en fred o ser congelada.

La baya d'açaí

La baya és rodona, d'uns 10 a 14 mil·límetres de diàmetre, de color morat fosc, gairebé negre, i creix en les palmeres en forma de racimos anomenats cachos, dels quals cada arbre produeix entre 3 i 5, amb 500 a 900 fruits (hi ha dues collites per any).

La polpa representa al voltant del 10% del fruit, el 90% restant correspon a la llavor o os. La fruita presenta un sabor que recorda a una barreja de bayas i xocolata o al gerd silvestre amb un toc de raïm.

Les bayas es poden consumir directament, encara que és convenient que siguin sotmeses a un procés d'elaboració per obtenir el seu màxim benefici nutricional.

Encara que, si no són tractades correctament durant la recol·lecció, poden perdre part del seu valor nutricional. Per aquest motiu hi hagi diferents qualitats de producte i que no totes tinguin les mateixes propietats.

Actualment, Açaí do Brasil està realitzant la feina de casa comercials a Portugal, Alemanya, França, Itàlia, Bulgària, República Dominicana, Canadà i Colòmbia.

Una vegada es recol·lecta en la selva de l'Amazones, la polpa de les bayas d'açaí es trasllada a la planta d'Unimort, on, a diferència de l'elaboració tradicional de l'açaí a Brasil, en comptes de congelar-se se sotmet a un procés de pasteurització, per eliminar possibles bacteris, per després envasar-ho de forma asèptica. D'aquesta manera es conserven pràcticament intactes totes les propietats nutricionals del fruit, així com les seves característiques organolépticas, enfront de l'açaí congelat, que perd algunes de les seves particularitats. “Aquest procés d'elaboració, resultat de la labor de R+D+i d'Unimort, en la qual s'han invertit aproximadament 2,5 milions euros, ha estat testat pels laboratoris del Centre Tecnològic Ainia de València, que certifiquen que, amb la pasteurització i l'envasament asèptic, l'açaí manté les seves propietats en un 82%. Altres companyies, no obstant això, afegeixen colorants i conservants. Nosaltres som els únics que ho produïm totalment 100% natural”.

L'açaí en les nostres taules

Les formes de consumir açaí són diverses. En el desdejuni, com a postres o entre hores: suc d'Açaí do Brasil o yogurt natural amb batut d'açaí. També es pot consumir com a substitutiu d'un menjar: batut d'açaí amb plàtan i maduixa i llet; macedònia de fruites amb Açaí do Brasil.

Més atrevides són les maneres de degustar açai en els nostres plats. Com a postres, en batuts, granissats, sorbets i gelats.

Imagen

“Hem arribat a donar amb receptes que se surten de l'habitual, que són gelats sorbets o bombons. Podem menjar-ho amb carns vermelles, marinadas i fins i tot gaspatxo amb açaí. No solem usar-ho molt en el peix però sí casa bé amb carns vermelles i, sobretot, amb les postres”, assenyala l'empresari.

Per al canal horeca es troben disponibles en bricks de 250 ml i de litre i mitjà. “A Brasil aquest mateix format es comercialitza en 19 litres”, assegura José Luís Pablos per mostrar l'enorme demanda d'aquest producte al país sud-americà.

Una fruita venerada a Brasil

“A Brasil és la fruita nacional”, apunta Pablos. “Ha desbancat a la pinya, al mànec o a qualsevol altra fruita. Tant és així que a l'estiu es dispara un 30% el consum, i també el seu preu. Entre altres coses perquè “Brasil és un país de culte al cos i ho consumeix gent que vol tenir una alimentació saludable i fa esport ja que és un quemagrasas. Ara s'ha posat molt de moda a Estats Units, ha estat un autèntic boom”, assenyala.

Una font d'antioxidants que augmenta l'impuls sexual

L'açaí és una rica font d'antioxidants (superior al dels nabius o el vi negre) i nutrients, la qual cosa ho converteix en un potent reductor dels radicals lliures; prevé, per tant, l'envelliment i, gràcies al seu contingut en àcids grassos essencials omega 3, 6 i 9, protegeix contra les malalties cardiovasculars.

Les propietats d'aquest fruit són nombroses. Els antioxidants presents en l'açaí ajuden a prevenir els efectes de l'envelliment causats per estrès oxidatiu a causa de la funció corporal normal (per exemple, exercici) o causes externes, com a plaguicides, contaminants, fum de cigarrets, efectes nocius dels rajos ultraviolat, etc.

La saviesa popular considera a l'açaí com un afrodisíac i a Brasil se li coneix com la “viagra natural”, ja que el seu alt valor energètic confereix vitalitat i pot ajudar a augmentar la libido. “Un dels seus punts forts són els radicals lliures que conté la fruita. Els antioxidants ajuden al benestar i aporten vitalitat, per aquest motiu estimuli l'impuls sexual”, argumenta Pablos.

També està indicat per combatre el greix. L'açaí està format per un 40% de fibra, un component que disminueix l'apetit de forma natural. En estabilitzar el sucre en la sang, la fibra del fruit manté els nivells d'energia estables. D'aquesta manera, s'afavoreix la reducció de greix corporal i s'eviten becs d'insulina que poden convertir en teixit gras l'excés de sucre en sang.

Formats

  • Autèntic açaí (amb un 52% d'açaí)
  • Autèntic açaí amb banana, extracte pur de guaraná i fruit up (Dono Pack de 90 g)
  • Autèntic açaí amb banana, maduixa, extracte pur de guaraná i fruit up (Dono Pack de 90 g).

Però destaquen altres característiques. Les bayas d'açaí reforcen el sistema immunitari, estan recomanades per a les dones per ser una font significativa de calci (133 a 286 mg/100) i són beneficioses per a la salut masculina perquè contenen esteroles (beta-sitoesterol) que s'han demostrat efectius en el control del colesterol i de la hiperplàsia de pròstata.

D'altra banda, les antocianinas i altres antioxidants com la vitamina A, presents en la fruita, s'han revelat com a eficaces en la millora de la visió i en tenir fibra insoluble en la seva pell, el consum diari d'aquesta fruita pot ajudar a prevenir i l restrenyiment i regular el trànsit intestinal. A més, “ajuda a regular la diabetis, enforteix el sistema nerviós i promou un somni saludable”, relata el president de la nova companyia.

L'açaí amb els esportistes; l'açaí amb la triatló

La seva alta concentració en hidrats de carboni, proteïnes i greix converteixen a aquesta fruita en un aliment ideal per a esportistes i persones molt actives. Un litre d'açaí conté de mitjana 12,6 grams de proteïnes, la qual cosa representa el 25-30% de la quantitat nutricional diària necessària. A més, el seu perfil d'aminoàcids és similar al de l'ou. No obstant això, en tractar-se de proteïnes vegetals, són més fàcils de processar cap als músculs, la qual cosa permet aprofitar millor el seu impuls energètic.

De la mateixa manera, l'açaí és ric en carbohidrats, que proporcionen al cos l'energia necessària en el treball o per a la pràctica de qualsevol esport.

Imagen

En estar format per un 40% de fibra, al costat de la seva alta concentració d'hidrats de carboni, proteïnes i greix vegetal ho fan ideal per a esportistes i persones molt actives. És per això, que figures com el futbolista Neymar, el surfista Kelly Slater (11 vegades campió del món) o la millor amazona espanyola de tots els temps, Beatriz Ferrer Salat, prenen açaí com a part de la seva dieta diària.

Açaí do Brasil és patrocinador oficial de la Fetri, la Federació Espanyola de Triatló, on estarà present en totes les carreres dels Campionats d'Espanya. “Va ser molta la demanda quan va arribar aquí, o bé per la Federació Espanyola de Triatló o bé pels esportistes que practiquen qualsevol tipus d'activitat física. Quant al patrocini, es tracta d'una Federació que ha vist incrementada en un 40% les seves federacions en aquest últim any i creiem que aquesta fruita és perfecta per a aquest tipus d'esport on es combina la natació, la bicicleta i la carrera. Hem començat a esponsorizar i la veritat és que la primera presa de contacte a Almeria ha estat un èxit rotund”, va assenyalar.

Distribució en 13 compres

Gràcies a l'acord de distribució signat en el marc de Fruit Attraction, l'Açaí do Brasil començarà a comercialitzar-se en exclusiva en 13 ‘Compres’ d'Espanya. Eurobanan iniciarà la distribució en una primera fase en format ‘dono pack’ (90 ml) d'Açaí do Brasil, que es presenta en packs de 7 unitats i en dues varietats diferents: açaí amb banana i açaí amb maduixa i banana.

Per portar aquesta fruita a Espanya, neix Unimport Tropical Fruit S.L., integrada dins del Grup Pablos, un grup de pimes assentades en el sud d'Espanya i especialitzades en l'àmbit agroalimentari. Unimport Tropical Fruit es crea específicament per a la producció, envasat i comercialització de l'açaí; participa en la planta de producció de Sao Paulo, a Brasil, on s'elabora el producte que, posteriorment, es trasllada a Espanya per al seu envasament i comercialització.

Comentaris de l'article/notícia

#8 - Ruth Montenegro
18/09/2021 0:41:36
Buenas noches,estoy interesado en distribuir en Bolivia, Santa Cruz,email:ruthmontenegro39@gmail.com
#7 - Erika Cordoba
06/11/2017 13:45:57
Hola, estoy interesado en distribuirlo para Colombia. muchas gracias erikaFernanda2608@hotmail.com +573187224276
#6 - HAROLD MARIN
18/03/2017 20:56:54
Hola, estoy interesado en distribuirlo para la zona del bajo cauca antioqueño Att. Harold Marin haroldco45@gmail.com +573117700431
#5 - Monica Zimmermann
27/01/2017 1:26:36
Hola estamos interesados en distribuir el asai en Peru. Me pueden enviar informaci{on al correo zimmo07@yahoo.es
#4 - Oscar Flores
19/01/2017 1:50:25
Buenas noches, me encuentro en Manaus soy Mexicano estoy muy interesado en comercializar éste producto en mi país Dejo mi correo me gustaría contactar con Ustedes osflogal@hotmail.com Saludos Att. Oscar Flores Galván
#3 - Maria
02/06/2016 12:13:34
Hola estoy interesada en este producto para vender en mi restaurante por favor como hago para adquirirlo, os dejo mi e-mail maria37vargas@hotmail.com
#2 - alfonso carlos dominguez
03/01/2016 8:24:14
Estoy interesado en la distribucion de esa fruta en los gymnasios ....yo vivi en bradil y era la bebida mas demandada en los gym
#1 - JORGE IAVN VELEZ OCHOA
23/12/2014 16:44:20
Hola, Estamos interesados en distribuir el jugo de Acai en Nuestro Pais Colombia. Atte, Jorge Velez Geerente Industrias V-8 S.A.S. email : industriasv-8@une.net.co

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades