Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La viticultura de precisión permite gestionar mejor el suelo, lo que redunda en la calidad del vino
Aquesta tècnica, basada a les noves tecnologies, determina les zones on els raïms poden madurar millor

La viticultura de precisió permet gestionar millor el sòl, la qual cosa redunda en la qualitat del vi

Redacció Interempresas08/05/2013
La viticultura de precisió, aquella gestió de vinyers que utilitza tecnologies com a GPS, sensors, satèl·lits o Sistemes d'Informació Geogràfica, és una tècnica que permet optimitzar la qualitat del vi en determinar les zones de sòl uniforme on els raïms poden madurar millor. Així ho va assegurar a la Universitat Pública de Navarra l'edafólogo Alfred Cass, un expert mundial sobre sòls, amb més de quaranta anys d'experiència en docència, recerca i consultoria per a indústries del vi i hortícoles d'Estats Units, Austràlia, Canadà i Espanya. Cass, doctor en Edafologia per la Universitat de Natal (Sud-àfrica) i professor en universitats d'Estats Units, Austràlia i Sud-àfrica, va acudir a Pamplona convidat per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms de la UPN, on va impartir una conferència sobre el paper del sòl en la producció del vi.
Tradicionalment, la qualitat del vi s'ha relacionat amb el maneig de la vinya, deixant així de costat el paper que exerceix el sòl en la producció dels brous. “En el camp de la viticultura, aquesta fallada, és a dir, passar per alt la variació natural de la terra, freqüentment tenia com a conseqüència una qualitat inferior del gra de raïm, a causa d'un creixement i maduració desiguals”, va explicar Alfred Cass, qui va apuntar que “el caràcter, la qualitat i els trets que diferencien a un vi d'un altre es veuen realçats si els raïms utilitzats han madurat de manera uniforme i completa”. “Aquesta afirmació implica que una maduració uniforme és un tret del terreny on es conreen els raïms”, va afegir aquest expert.
Alfred Cass (esq.) escolta la presentació del director de l'ETSIA, Alberto Enrique
Alfred Cass (esq.) escolta la presentació del director de l'ETSIA, Alberto Enrique.
En aquest sentit, la viticultura de precisió aprofita, segons Cass, “els nous avanços informàtics, la detecció remota de les propietats mediambientals i les eines estadístiques i geoespaciales per a la gestió de les variabilitats entre els vinyers, amb l'objecte d'optimitzar tant la grandària de la collita com la seva qualitat, centrant-se molt especialment en la uniformitat de la maduració”.

Per aquest motiu, per a aquest expert, l'objectiu fonamental de l'agricultura de precisió sigui “determinar les zones de sòl uniforme abans de plantar els ceps o de delimitar les zones d'uniformitat en els vinyers existents dins dels quals es puguin aplicar tècniques de gestió, ja que les condicions del sòl a l'entorn de les arrels de les vinyes han de ser tan uniformes com sigui possible en relació amb els factors claus del sòl que afecten a la salut dels ceps”. Entre ells, va citar factors biològics (com el contingut de carboni orgànic), certs fets físics (els recursos hídrics o la disponibilitat d'oxigen) i alguns elements químics (per exemple, la presència de certs tòxics).

Assistents a la xerrada de l'edafólogo Alfred Cass
Assistents a la xerrada de l'edafólogo Alfred Cass.
Aquestes propietats del sòl poden ser avaluades gràcies a una combinació de l'observació edafológica manual tradicional (realització de calicatas o tastos) amb tecnologies de detecció remota (GPS i Sistemes d'Informació Geogràfica) “per crear imatges espacials, que han estat utilitzades amb eficàcia des de fa temps per minorar o eliminar la variabilitat del sòl com a factor reductor de la qualitat del vi”. Altres desenvolupaments recents (dispositius de detecció remota i sondes geotécnicas), units a tecnologies estadístiques i geoespaciales, s'integren amb la viticultura de precisió per valorar els sòls de forma automatitzada, possibilitat que ja funciona comercialment a Estats Units, segons va indicar Alfred Cass.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades