Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El riego deficitario controlado permite ahorrar un 20% de agua en el cultivo de la Navelina
El treball ha permès constatar que és preferible aplicar un reg deficitari a l'estiu a un reg convencional

El reg deficitari controlat permet estalviar un 20% d'aigua en el cultiu de la Navelina

Redacció Interempresas15/02/2013
L'aplicació de Reg Deficitari Controlat (RDC) permet estalviar un 20% d'aigua en el cultiu de la Navelina. Així es deriva d'un estudi desenvolupat per investigadors dels departaments d'Enginyeria Rural i Agroalimentària i Física Aplicada de la Universitat Politècnica de València, de l'Escola Tècnica Superio d'Enginyeria Agronómica i del Mitjà Natural, de la UPV. El treball, finançat per Tècniques Valencianes de l'Aigua S.A. (Tecvasa) i la Generalitat Valenciana, es va dur a terme en una parcel·la en la comunitat de regantes de la localitat valenciana de Senyera durant cinc campanyes consecutives.
El reg deficitari controlat (RDC) consisteix a reduir l'aportació d'aigua en aquell moment en què el cultiu és menys sensible al dèficit hídric, regant normalment la resta de l'any. Els investigadors de la UPV van comparar els efectes de dos tractaments RDC amb un control de regat amb dosi no limitant, avaluant paràmetres com la producció total, la qualitat de la fruita i el creixement vegetatiu dels arbres. També es va controlar l'estat hídric de la planta, relacionant-ho amb la variació en el contingut d'humitat en el perfil del sòl mesurat amb sondes FDR (Frequency Domain Reflectometry).

“L'objectiu final del nostre estudi va ser determinar la mínima dosi de reg a aplicar i la forma de distribuir-la, per aconseguir la millor producció possible amb el mínim aigua utilitzada. Així mateix, volíem conèixer els llindars de potencial hídric i de contingut d'humitat en el sòl que no és recomanable sobrepassar per no afectar a la producció ni a la qualitat de la collita”, apunta Pablo González-Altell, investigador responsable.

Imagen
El treball ha permès constatar que és preferible aplicar un reg deficitari a l'estiu a un reg convencional, ja que prepara als arbres per aprofitar millor els recursos, i no afecta a la producció ni a la qualitat de la collita. “El nivell de restricció que, en la pràctica, és possible establir a l'estiu sense que arribin a produir-se efectes adversos, correspon a la reducció del 50% de la dosi de reg, des de mitjan juliol a principis de setembre, sempre que es regui normalment la resta de l'any. Aquest maneig garanteix una bona qualitat de la collita i la major producció, amb la mínima despesa d'aigua, i a més, es pot aplicar d'una forma senzilla”, destaca González-Altell.

A més, l'estudi ha permès comprovar que és possible determinar l'estat hídric de la planta a partir de certes variables climàtiques i la humitat en el perfil del sòl determinada amb les sondes FDR. Aquesta relació permet ajustar automàticament i de forma precisa la dosi de reg.

Els tractaments aplicats van donar lloc sistemàticament a produccions superiors a les aconseguides mitjançant el reg convencional, “encara que les diferències solament van ser significatives en dues de les cinc campanyes, i tot això amb dotacions d'aigua notablement menors, d'entre el 12 i el 27%, amb un estalvi mitjà d'aigua del 20% d'aigua”, afegeix l'investigador de la UPV.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades