Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La biomasa crea independencia energética para el país y empleo local
Conclusions de la IV Jornada Hispano-Alemanya de Bioenergia celebrada a Madrid

La biomassa crea independència energètica per al país i ocupació local

Font: Cambra de Comerç Alemanya per a Espanya11/12/2009
La biomassa és avui l'única font d'energia renovable que pot proveir de manera sostenible calor, electricitat i carburants. Amb aquest argument central va inaugurar el conseller d'Agricultura i Medi Ambient de l'Ambaixada de la República Federal d'Alemanya, Christian Bobbert, la IV Jornada Hispano-Alemanya de Bioenergia, organitzada per la Cambra de Comerç Alemanya per a Espanya. El representant diplomàtic va destacar també en la seva al·locució la multiplicitat d'usos de les bioenergies, ja que poden emprar-se tant a nivell domèstic, com en petites plantes industrials i en grans fàbriques.

José María Martínez, de la Unitat de Biomassa del Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Ciemat), que va intervenir a continuació, va desglossar els avantatges de la producció de biomassa: d'una banda mediambientals, ja que no contribueix a l'efecte hivernacle ni a la pluja àcida, de l'altra socials, generant ocupació mitjançant el desenvolupament dels cultius energètics, i finalment econòmiques, ja que les empreses i indústries poden vendre els seus residus als productors de biomassa com a matèria primera.

Carsten Moser, Christian Bobbert i José María Martínez
Carsten Moser, Christian Bobbert i José María Martínez.

Situació i perspectiva del mercat a Espanya

Martínez va lamentar que a Espanya encara no hi ha un mercat potencial de la biomassa pel fet que "les primes a la generació d'electricitat mitjançant aquesta font d'energia no la fan viable econòmicament". De fet, es dóna la paradoxa que, encara que Espanya és un país molt dependent energèticament, la majoria de la biomassa s'exporta a Europa, sobretot a Itàlia i el Regne Unit, pel fet que allà les primes per a la generació elèctrica són més altes , i per tant, poden pagar un preu més gran.

Per la seva banda Antonio Gonzalo, responsable de Mercats de l'Associació de Valorització Energètica de la Biomassa (Avebiom), va manifestar que les pimes del sector de les bioenergies no poden quedar paralitzades davant la manca de suport institucional, sinó que han d'obrir mercats destacant els avantatges de la biomassa en utilitat, preu i costos. Va posar dos exemples de mercats per a la biomassa tèrmica que s'estan desenvolupant com són la indústria de deshidratat de farratge (de 9 a 15 milions d'euros a l'any) i les escoles, on hi ha uns 3.500 megawatts tèrmics pendents de canvi, amb un volum potencial de negoci de mil milions d'euros.

Gonzalo va fer també èmfasi en les possibilitats de la biomassa com a activitat generadora d'ocupació local. Per cada terawatio hora produït en el pas de gasoil o gas natural a biomassa es creen 300 llocs de treball directes i 100 indirectes.

"Les pimes del sector de les bioenergies no poden paralitzar-davant la manca de suport institucional, sinó que han d'obrir mercats destacant els avantatges de la biomassa en utilitat, preu i costos"

Marc legal favorable a Alemanya

Catharina Beyer, de la consultora Ecofys, va exposar el marc legal de les energies renovables a Alemanya, integrat per la Llei d'Energies Renovables de l'any 2000, el Pla per l'Impuls del Mercat i la Llei per al Calor mitjançant Energies Renovables. Va destacar per sobre de tot l'efecte positiu de la continuïtat del suport estatal a les energies renovables al marge dels diferents governs que han alternat en el poder.

Achim Kaiser, del Centre Internacional de Biogàs i Bioenergia (IBBK, en les seves sigles en alemany) va qualificar el desenvolupament del biogàs a Europa com poc uniforme. Va explicar així mateix l'alt creixement del biogàs a Alemanya a causa de l'elevat nivell de desenvolupament tècnic, als incentius estatals ia les tarifes fixes per subministrament establertes per llei per a un termini de 20 anys.

Aquesta idea va ser compartida també per Matthias Edel, del Centre Alemany d'Investigació sobre Biomassa (DBFZ, en les seves sigles alemanyes), que es dedica a l'anàlisi de la producció d'electricitat per mitjà de biomassa sòlida. El científic alemany va valorar positivament la Llei alemanya d'Energies Renovables per al desenvolupament de la biomassa, per les primes fixades en ella per la cogeneració i l'ús de noves tecnologies.

"És necessari investigar més en l'ús dels residus propis del país com són els cítrics, els oliverers i els vitivinícoles, amb els quals es podrien produir 5 milions de megawatts a l'any"

Línies de recerca

Andrés Pascual de Ainia va presentar els resultats del PSE (Projecte Singular Estratègic) de PROBIOGAS, que comprèn 14 subprojectes, participen 31 entitats, públiques i privades, i que s'estén fins al 2011. Es va centrar en més detall en els resultats del subprojecte 1, com han estat la quantificació de matèries primeres (fins a 186 subcategories), l'elaboració de fitxes i mapes comarcals i provincials en funció d'aquestes, bases de dades de la seva composició, bases de dades de producció de biogàs, i el desenvolupament d'una eina informàtica per a l'avaluació de la sostenibilitat, anomenada metanitzar.

Francisco Repullo, conseller delegat de l'enginyeria Inper i vicepresident de l'Associació Espanyola de Biogàs (Aebig), va analitzar en profunditat la situació actual i les perspectives de futur del biogàs a Espanya. Va posar èmfasi en que cal investigar més en l'ús dels residus propis del país com són els cítrics, els oliverers i els vitivinícoles, amb els quals es podrien produir 5 milions de megawatts a l'any. Aquesta idea també va quedar reflectida en un estudi realitzat a Andalusia per l'esmentat Centre Alemany d'Investigació de la Biomassa, que va revelar el gran potencial que existeix en aquesta comunitat per aquesta energia renovable gràcies als residus de l'agricultura i la indústria agroalimentària.

Repullo també va criticar la complexitat del procés de sol licitud de llicències per obrir plantes de biogàs, ja que són necessaris, a més del permís municipal, tràmits amb tres ministeris diferents i amb la comunitat autònoma que correspongui.

Presentació d'empreses alemanyes

L'empresa MWM, representada pel seu director comercial a Espanya, José Antonio Fernández, va mostrar als assistents les seves motogeneradors per a la valorització del biogàs. Des de fa més de 135 anys, aquesta empresa desenvolupa i fabrica motors de combustió per a gas natural, gasos especials i dièsel. Els seus clients són explotacions agrícoles i ramaderes, empreses hortícoles (hivernacles), abocadors, depuradores i plantes de tractament d'aigües industrials, plantes de tractament de residus vegetals o de FORSU i empreses del sector terciari.
Nolting fabrica des de fa 65 anys calderes de biomassa per pelets, briquetes i per a fusta residual com estelles, serradures, encenalls, etc. Joachim Eggers, gerent de l'empresa, va exposar la seva gamma de productes, que inclou calderes per a la indústria, amb una potència de fins a 2.300 kW, i per a pimes del sector de la fusta, com serradores, fusteries, fabricants de portes, de mobles, etc. amb una potència fins a 270 kW.
A.P. Bioenergietechnik compta amb una experiència de més de 20 anys en el desenvolupament, fabricació i distribució de tecnologies per a biocombustibles sòlids, sota la marca Ökotherm, de la qual és propietària. En el seu haver compta amb la instal lació d'unes mil plantes de combustió a tot el món. La principal propietat d'aquestes calderes és que són multicombustible i per tant molt independents. El seu responsable de Vendes i Màrqueting, Uli Dobler, va exalçar així mateix les propietats energètiques del Miscanthus com a matèria primera.
Amb 120 empleats i 40 milions d'euros de facturació, Pro2 Anlagentechnik es dedica la planificació, fabricació i manteniment de plantes i mòduls de cogeneració i trigeneració, des 1-200 kW, amb motors de gas natural i biogàs. Un gran avantatge de les seves plantes és que funcionen sense necessitat de personal in situ, ja que es poden manejar a través d'Internet. A Espanya compta actualment amb set plantes construïdes.
Refood es dedica a la logística i tractament de residus alimentaris per a la valorització de biogàs. Michael Weber, responsable de projectes bioenergètics de la companyia, va descriure la seva àmplia tipologia de clients, dins dels quals s'inclouen la indústria alimentària, centres de restauració, empreses de càtering i hospitals, entre altres. Els dos tipus de residus que empren són els derivats de l'alimentació i els olis usats. A Alemanya compten amb 14 centres de logística, 180 camions i quatre plantes de biogàs. A Espanya són socis del projecte PROBIOGAS, del Ministeri de Ciència i Innovació, i del Clúster d'Energies Renovables de la Comunitat de Madrid.
L'empresa Stela Laxhuber presentar la seva gamma d'assecadores professionals de baixa temperatura per a diferents productes agraris, com blat de moro i altres cereals. A tot el món Laxhuber ha instal lat fins ara unes 3.000 plantes d'assecatge, i posseeix el 50 per cent de la quota del mercat d'assecatge per a residus de la indústria de la fusta. Va destacar també la utilitat de les noves màquines per a l'assecat d'herba i residus del vi o la cervesa.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Línea de aserrado para fabricacion de tablas de palets - Wood-Mizer TVS HD

    Línea de aserrado para fabricacion de tablas de palets - Wood-Mizer TVS HD

  • Lijadora para superfícies no planas - Format4 Finebrush

    Lijadora para superfícies no planas - Format4 Finebrush

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    18/09/2024

  • Newsletter Madera

    04/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis