Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Eva María de la Gala Antolín, adjunta a dirección de Cetece y Rosa González Leyba, del departamento de extrusión de Aimplas
“Fabricarem un film 100% biodegradable per a l'envasament de productes de fleca, a partir de subproductes d'aquest sector”

Entrevista a Eva María de la Gala Antolín, adjunta a adreça de Cetece i Rosa González Leyba, del departament d'extrusió d'Aimplas

Nerea Gorriti31/01/2012

els últims anys, com a alternativa al plàstic fabricat a partir de petroli, proliferen noves solucions com els plàstics elaborats a partir de fonts renovables com el blat de moro, el ja popular àcid polilático (PLA). No obstant això, dos centres tecnològics espanyols –el valencià Aimplas i Cetece, de Palència– han fet un pas més enllà i es troben immersos en un projecte europeu LIFE+, denominat BREAD4PLA, que permetrà obtenir innovadors envasos biodegradables a partir de subproductes de la indústria de la fleca i brioixeria, destinats novament a envasar productes d'aquest sector. Eva Mª de la Gala Antolín, adjunta a adreça de Cetece i Rosa González Leyba, del departament d'extrusió de Aimplas ens desvetllen en aquesta entrevista les claus d'aquest projecte, que suposa un pas ferm en la reutilització de recursos i la creació de nous envasos.

Durant la passada edició d'Equiplast es va presentar el projecte BREAD4PLA, en què consisteix?

BREAD4PLA és un projecte europeu LIFE+. Amb el seu desenvolupament es pretén demostrar a nivell europeu la viabilitat d'una solució innovadora i mediambientalment sostenible promovent la recol·lecció de subproductes del sector agroalimentari, en concret, la indústria del pa. El consorci del projecte és expert en cinc punts clau per a un sistema innovador de tractament de residus, que conduirà a la fabricació de nous envasos per a productes de fleca i brioixeria, tancant-se així el cicle de vida: el tractament de residus de la indústria fornera, la producció d'àcid làctic (Al) a escala de planta pilot per vies enzimàtiques, la producció d'àcid poliláctico (PLA), la modificació de les propietats del PLA mitjançant compounding i el seu processament per a l'obtenció de films, i finalment, la validació dels nous envasos per a productes de fleca i brioixeria.

Parteix de l'equip d'investigació dels quatre centres que participen en el projecte

Parteix de l'equip d'investigació dels quatre centres que participen en el projecte.

Quins són els seus principals objectius?

El principal objectiu de BREAD4PLA és demostrar, en un procés continu a escala de planta pilot, la viabilitat de la síntesi d'àcid poliláctico (PLA) a partir de productes de deixalla de la indústria del pa i la seva utilització en la fabricació d'un film 100% biodegradable per a la seva ocupació en l'envasament de productes de fleca i brioixeria, tancant així el cicle de vida.

Altres objectius específics són:

  • Augmentar el valor dels residus de la indústria del pa mitjançant la seva recuperació per a la producció d'àcid làctic.
  • Mostrar la viabilitat tècnica d'un procés pre-industrial d'àcid làctic a partir de residus de la indústria del pa.
  • Escalar el procés de polimerització de PLA utilitzant àcid làctic obtingut a partir de la fermentació de residus de la indústria del pa.
  • L'obtenció d'un film termoplàstic 100% biodegradable de PLA a partir de residus de la indústria del pa i que contingui un 95% de fonts renovables.
  • Reemplaçar els aliments humans com a matèria primera per produir PLA per productes de deixalla, reduint així els problemes relacionats amb les fluctuacions en els preus dels aliments.

Quin és el procés, és a dir, des que es recullen els residus de pa i brioixeria fins que es converteix en un envàs?

La següent gràfica descriu el procés:

Imagen

Tindrà aplicació industrial? Què permetrà a les empreses fabricadores d'envasos?

Sí, s'espera que tingui aplicació industrial. Aquest és l'objectiu del projecte, demostrar la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental del procés a dalt descrit. Cal tenir en compte que els socis participants tenen les instal·lacions necessàries per dur a terme aquest escalat a nivell planta pilot.

Específicament els fabricants d'envasos es beneficiaran dels avantatges i valor afegit que el material biodegradable-PLA provinent de residus de la indústria del pa proporcionarà.


Quins avantatges i valor afegit obtindran de la seva engegada?

Les empreses que emprin aquest tipus d'envasos milloraran la seva imatge mediambiental i seran pioneres en l'ús de materials biodegradables provinents de residus, motiu pel qual poden incrementar la seva competitivitat, diferenciant-se de la resta dels seus homòlegs en el sector. El projecte representa per a elles una alternativa interessant a causa de l'ocupació de fonts de carboni no convencionals per a l'obtenció de biopolímers i amb una contribució major al medi ambient a causa de l'ocupació de fonts biodegradables en comptes de recursos fòssils com és el petroli.

No obstant això, no només es veuran beneficiades les empreses fabricadores d'envasos per a la indústria de la brioixeria i pa, sinó que també hi ha altres empreses/sectors als quals es dirigeix el projecte i que poden veure augmentat el seu volum de negoci amb la industrialització d'aquest procés, com a productors d'AL o empreses de gestió de residus, o fins i tot les cadenes de supermercats que ja actualment aposten per productes de sostenibilitat mediambiental.

Els residus de pa i brioixeria permetran la creació d'envasos innovadors
Els residus de pa i brioixeria permetran la creació d'envasos innovadors.

Pensen que serà viable econòmicament o fa falta molt temps perquè passi de fase de laboratori a fase industrial?

El PLA és un material comercial que actualment té un preu raonable al mercat dels materials biodegradables. L'obtenció d'un material amb característiques similars a partir de residus de la indústria del pa permetria reduir els costos de producció del mateix. Com s'ha indicat anteriorment, el projecte pretén demostrar la viabilitat del procés a escala de planta pilot, i per a això, les proves que es realitzaran en les diferents fases (essencialment producció d'AL, obtenció de PLA, fabricació del film i posterior envasat), comptaran amb equips de caràcter ‘planta pilot’, no de laboratori. Cert és que, posteriorment, es necessitarà una optimització del procés per donar el salt definitiu d'aquesta demostració pre-industrial al procés industrial íntegre, i que a més s'haurà de desenvolupar el sistema a nivell logístic, de transport, etc. per assegurar un òptim funcionament del procés complet.

El material resultant, el PLA… quins punts forts i febles tindrà?

Es tractaria d'envasos amb majors avantatges mediambientals que els fabricats actualment amb el PLA procedent de fonts renovables, ja que a més de ser biodegradables, procedirien d'un residu al que a més se li estaria donant una sortida al mercat, proporcionant-li un valor econòmic.

El projecte contempla una etapa de modulació de les propietats del PLA per al seu correcte processament per les diferents tecnologies d'obtenció de films per extrusió, així com per obtenir les propietats requerides en aplicacions d'envasos de pa i productes de brioixeria. Si el material obtingut es pot processar per a l'obtenció de films de diferents espessors, aquests films podrien emprar-se per envasar altres tipus d'aliments.

Com a inconvenient podríem esmentar la logística que serà necessari desenvolupar per a la gestió dels subproductes a emprar. No obstant això, cal considerar que la UE recolza aquest tipus d'actuacions, i d'altra banda, que el projecte contempla un elevat nombre d'activitats de difusió per donar a conèixer el projecte a Europa en els diferents sectors implicats, i facilitar una posterior col·laboració entre empreses a través d'altres projectes per realitzar l'escalat industrial i per organitzar tota la logística.

El PLA resultant podria també destinar-se a altres aplicacions com per exemple, articles de parament d'un sol ús, com a plats, gots, bols...

El PLA resultant podria també destinar-se a altres aplicacions com per exemple, articles de parament d'un sol ús, com a plats, gots, bols.

És només per al sector de l'alimentació o pot fer-se extensible a altres àrees d'aplicació?

Una vegada obtingut el film o la làmina, aquests podrien emprar-se igualment en altres aplicacions sempre que compleixin amb els requeriments necessaris en cada cas, per la qual cosa caldria estudiar la seva viabilitat per a cada cas concret. Un exemple serien els articles de parament d'un sol ús, com a plats, gots, borses, etc. En el projecte s'estudiarà la viabilitat per a envasos de pa i productes de brioixeria, on els requeriments quant a resistència a altes temperatures del material, resistència química o de barrera a gasos no són dels més elevats.

La sostenibilitat és una moda passatgera o és una tendència a llarg termini…

La sostenibilitat és una necessitat. Els centres que participem en el projecte som conscients que qualsevol desenvolupament de material, procés, producte, etc., s'ha de fer considerant el factor ambiental, a més del tècnic i l'econòmic.

És molt important investigar per obtenir millores ambientals que després puguin fer-se realitat en l'empresa, doncs només així es reflectiran al mercat i s'aconseguirà un veritable resultat en el medi ambient.

Sí és veritat que en els últims temps s'està sentint més sobre la importància de la sostenibilitat però s'espera que no sigui alguna cosa aïllat o de moda sinó que aquest interès segueixi creixent i s'incorpori en el dia a dia de les empreses.

De fet, des d'Europa s'està potenciant el desenvolupament i compliment de polítiques mediambientals, en les quals els projectes europeus han de contribuir. BREAD4PLA ajudarà a millorar els aspectes mediambientals, mitjançant la disminució de residus, foment de la producció de biopolímers, i la minimització de l'impacte mediambiental dels productes d'envàs finals de la indústria de brioixeria.

Dos centres tecnològics espanyols formen part del projecte europeu
Dos centres tecnològics espanyols formen part del projecte europeu.

Parli'ns del projecte, quan s'inicia i quan es preveu que acabi...

El projecte es va iniciar a l'octubre de 2011 amb un termini d'execució de 36 mesos, per la qual cosa finalitzarà al setembre de 2014.

Qui està implicat en el projecte?

BREAD4PLA reuneix 4 socis especialitzats en els diferents sectors implicats. Aimplas (Associació de Materials Plàstics, situat a Paterna, València), coordinador; ATB (Institut d'Agricultura d'Alemanya), Biocomposites Centri de la Universitat de Bangor (Anglaterra) i Cetece (Centre Tecnològic de Cereals, situat a Palència).

A través d'un equip de treball divers, format per enginyers agrònoms, químics, experts en biotecnologia, biorefinería i escalat de bioprocesos, es reuneixen diferents capacitats per assegurar l'èxit del projecte.

A més, BREAD4PLA compta amb la participació d'empreses interessades a col·laborar externament en el projecte. Per exemple, a Espanya Panrico, Grup Siro, d'alguna manera implicades en algunes etapes del procés, com és el subministrament de diferents residus de la indústria del pa per a la producció d'àcid làctic o el subministrament de productes de fleca i brioixeria per a la validació dels nous envasos.

No obstant això, s'espera involucrar a moltes més empreses/entitats en aquest interessant projecte, via el Forum que trobaran a la pàgina principal de la web: bread4pla-life.eu, que estarà activa al febrer 2012.

En quin altres projectes es troba immers el Cetece-Centre Tecnològic de Cereals (Espanya)?

En l'àmbit nacional, estem finalitzant un projecte consorciat amb altres cinc centres d'investigació; ITC, AIICA, Cidetec, ICV CSIC, i ITM. El projecte està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i sota l'acrònim Fotocer, té com a objectiu principal el desenvolupament de recobriments fotocatalíticos que donin lloc a superfícies amb propietats bactericides i autolimpiables, mitjançant processos que proporcionin un efecte fotocatalítico eficaç i durador, alhora que siguin susceptibles de ser escalats a nivell industrial.

Dins del Departament de R+D+i, es duen a terme projectes d'investigació i de desenvolupament de productes per a empreses, fonamentalment, dels sectors de transformació de cereals, sota contracte de confidencialitat.

Les principals línies són:

  • Dissenyo de fórmules per a l'obtenció de productes saludables a partir de components funcionals ja existents (àcids grassos, fitosteroles, polifenoles, fibres dietètiques, etc)
  • Caracterització d'aliments i subproductes per a l'obtenció d'extractes naturals a partir dels subproductes i a l'aplicació dels components obtinguts al desenvolupament de nous aliments.
  • Aplicació i optimització de bioprocesos per a l'obtenció de nous aliments o ingredients alimentaris.
Imagen
Logotips del projecte europeu
Logotips del projecte europeu.

‘Anàlisi de farina’

El Laboratori del Cetece, està especialitzat en el Control de la Qualitat de Blats i Farines, compta amb les més innovadora tecnologia en el control d'anàlisis microbiològiques, físic-químics i reològics de farines. Fa un any es va adquirir un Farinógrafo AT de Brabender, únic a Espanya, que ens permet mesurar la consistència de la massa durant el procés de pastat.

Cetece coordina anualment l'organització d'un circuit d'intercomparación d'alveógrafos on, a partir de l'estudi estadístic dels resultats dels diferents participants, s'elabora i distribueix un informe final als participants.

“La sostenibilitat és una necessitat. Els centres que participem som conscients que ha de fer considerant el factor ambiental, a més del tècnic i l'econòmic”
“També compta amb la participació d'empreses interessades a col·laborar externament en el projecte. Per exemple, a Espanya Panrico, Grup Siro, implicades en el subministrament de diferents residus de la indústria del pa”
“Les empreses que emprin aquest tipus d'envasos milloraran la seva imatge mediambiental, i seran pioneres en l'ús de materials biodegradables provinents de residus”

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Panadería y Pastelería

    12/09/2024

  • Newsletter Panadería y Pastelería

    11/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis