Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a 1975-2005. El método Leeb y Equotip: una revolución en los métodos de medida de dureza

1975-2005. El mètode Leeb i Equotip: una revolució en els mètodes de mesura de duresa

15/11/2004
Fa 30 anys, el científic Dietmar Leeb, treballant en l'equip de l'empresa suïssa Proceq, va desenvolupar un nou mètode de mesura de duresa de metalls amb una precisió i repetitivitat similar a la dels duròmetres tradicionals de sobretaula, però amb l'avantatge que aquest nou instrument, amb un pes de 750 grams, era portàtil i tenia accés a zones de la mostra en les que altres duròmetres tradicionals no podien mesurar. Per les característiques físiques d'aquest mètode, el 1975 va ser denominat mètode Equotip-d'Energy Quotient i tip (quocient d'energies i copet) -, nom amb el qual Proceq registrar llavors el primer duròmetre portàtil absolutament fiable de la història.
Imagen
Malgrat les reticències inicials en el sector del metall davant d'un mètode que mesurava en una unitat desconeguda fins ara, el valor L, el mètode Leeb o Equotip es va imposar amb facilitat durant els anys següents en subsectors del metall en els que fins llavors no havia estat possible realitzar sistemàticament mesures de duresa. Acereries i foneries, fabricants de grans components i de grans sèries adoptar Equotip com l'instrument més precís i ràpid en les seves mesures de control de qualitat interns.

El 1978, a instàncies de Proceq, Dietmar Leeb publicar l'assaig científic "Nou mètode dinàmic per assaig de mesures de duresa en materials metàl·lics", amb el qual el valor L es va donar a conèixer internacionalment i popularitzar l'ús de Equotip com a mètode de control de qualitat.

El valor L és un valor de duresa equivalent a un quocient invariable (1) que, des de 1996, es troba normalitzat per l'agència nord-americana de normalització ASTM. La norma ASTM A-956, que des de l'aprovació ha tingut tres revisions, va rebre inicialment el nom de "Mètode normalitzat Equotip per a la mesura de duresa en acer". El 2002, però, va modificar el seu nom al genèric "Mètode normalitzat de Leeb per a la mesura de duresa en acer", per la pressió de fabricants de les còpies de l'instrument original que s'han multiplicat per l'èxit i fiabilitat del mètode.

Cal destacar, però, que malgrat que l'expiració de la patent ha permès l'aparició d'alguns instruments pràcticament clònics de Equotip en colors, denominacions i mètode de funcionament, els rangs d'incertesa d'aquestes còpies són molt més elevades que les del aparell original. Equotip de Proceq és l'únic duròmetre portàtil de mesura segons el mètode Leeb que segueix mantenint una precisió de mesura de +4 HL en tot el rang de duresa. La ràtio de velocitats de cop i retrocés de l'instrument d'impacte, base absoluta del mètode, segueix sent patrimoni de l'empresa suïssa, de manera que el resultat de mesura amb aquest duròmetre s'ha mantingut constant sobre els mateixos materials mesurats amb unitats de les quatre generacions de Equotip que des de 1975 s'han venut a tot el món.

Imagen
L'avanç tecnològic i de programari en els últims 30 anys ha suposat que cada nova generació de Equotip presentés trets revolucionaris respecte a l'anterior: noves taules de conversió de materials, possibilitat de generar taules per a aliatges pròpies, varietat d'instruments d'impacte per a escales de dureses grans i, des de 2000, el complement de la pinça EQUOstat que utilitza el mètod'estàtic Rockwell i és compatible amb la unitat de control original de Equotip 2, amb el que es fa possible la mesura sobre peces fines i xapes, sensibles a vibracions, en què el procediment dinàmic oferia abans resultats excessivament dispersos.

La proliferació de còpies, lluny de popularitzar el mètode, ha obert certs dubtes en alguns usuaris sobre la seva bondat, ja que els nombrosos aparells barats que han envaït el mercat només es comporten adequadament sobre les encluses i provetes de control, però resulten inefectius per dureses majors o menors. En aquest sentit, Proceq ha obert diverses campanyes informatives advertint sobre el perill de suplir els seus instruments d'impacte calibrats per clons. "Tard o d'hora, les bones idees es copien" va ser l'eslògan amb el qual la companyia suïssa advertia per primera vegada de l'aparició d'instruments i recanvis inefectius que, sense rubor, copien denominacions, aparences i colors dels Equotip originals.

General Electric Power Energy, Aceralia, el grup Soluziona, ATISAE, SGS, Schindler Espanya, ABB, Iberdrola, són algunes de les empreses radicades al nostre país que fan ús del Equotip original de Proceq en els seus departaments de verificació i control de qualitat. Des de fa més de 30 anys, els primers Equotip i la seva segona generació, amb la seva unitat de control exagonal vermella, han estat referència de qualitat de mesura en acereries, empreses de tractaments tèrmics, fabricants de grans peces i cadenes de muntatge a Espanya. Des de l'aparició de Equotip 2, amb la seva unitat control groga característica, centenars de duròmetres portàtils de Proceq han contribuït a facilitar la mesura de duresa de metalls a Espanya, ampliant el seu rang d'actuació a aluminis, fosa gris i nodular, bronzes i aliatges especials.

En la recent BIEMH 2004, als set instruments d'impacte tradicionals de Equotip-l'estàndard D, el de punta estreta D +15, el de llocs de difícil accés DL, el d'interiors DC, el de peces massives G, el de punta de diamant per a grans dureses E i el de materials tous C-se'ls ha sumat l'instrument S, amb una actuació deu vegades més prolongada que la de l'instrument estàndard, de manera que Equotip arriba seus 30 anys com el duròmetre portàtil més versàtil, fiable i copiat del sector.

Imagen

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    19/09/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    12/09/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis