Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Nueva tecnología, a base de ozono y luz ultravioleta, reduce el uso de químicos en cítricos
Empreses de la indústria citrícola i de béns d'equip especialitzats investiguen amb el suport d'ainia noves tecnologies eficaces per al sector

Nova tecnologia, a força d'ozó i llum ultraviolada, redueix l'ús de químics en cítrics

Redacció Interempresas22/03/2012

22 de març de 2012

Tres empreses de la indústria citrícola (Fontestad, SAT Cítrics Valencians i Agriconsa) i una de béns d'equip especialitzats (UV Consulting Peschl Espanya), investiguen amb el suport d'ainia centre tecnològic noves tecnologies netes eficaces per al sector citrícola. Es tracta d'uns sistemes de tractament poscosecha basats en l'ocupació d'ozó i llum ultraviolada. Aquests són tan eficaços com els sistemes convencionals. Redueixen l'ocupació de fungicides i així mateix, l'oxidació avançada de les aigües abocades aconseguirà regenerar l'aigua utilitzada en els tractaments per a la seva possible reutilització.
Les pèrdues econòmiques ocasionades per les malalties de poscosecha, constitueixen actualment un problema important en les centrals citrícolas. La gran majoria de les podridures presents en taronges i mandarines durant tot el procés de comercialització es deuen fonamentalment a 'Penicillium digitatum' i 'Penicillium italicum', causants respectivament de les podridures verda i blava. Actualment el seu control, es basa principalment en l'aplicació de fungicides químics de síntesis que originen un impacte ambiental, per la qual cosa alguns agents europeus reclamen una reducció en el seu ús.

D'altra banda, en les empreses productores de suc, els processos de neteja i desinfecció d'instal·lacions requereixen importants consums d'aigua i productes químics (detergents, àcids, álcalis, desinfectants) donant lloc a un elevat volum d'aigües residuals.

Cítrics afectats per podridures
Cítrics afectats per podridures.
Ainia centro tecnològic, juntament amb empreses de la indústria citrícola (Fontestad, SAT Cítrics Valencians i Agriconsa) i de béns d'equip especialitzats (UV Consulting Peschl Espanya), investiga, des de l'any 2010, el desenvolupament de tècniques poscosecha més netes aplicades a la indústria citrícola. La investigació s'ha centrat en tres camps interrelacionats: higiene d'equips, conservació de producte i tractament de l'aigua.

Resultat de la investigació

Els treballs finalitzats a escala de laboratori i pilot, permeten concloure la viabilitat tècnica de desenvolupar sistemes de tractament poscosecha basats en l'ocupació d'ozó i llum ultraviolada que, sent tan eficaces com els sistemes convencionals, redueixen l'ocupació de fungicides. Així mateix, l'oxidació avançada de les aigües abocades aconseguirà regenerar l'aigua utilitzada en els tractaments per a la seva possible reutilització.

Igualment, s'ha comprovat que l'ocupació d'aigua ozonizada per a la neteja de dipòsits de suc resulta tan eficaç com l'ús de desinfectants químics però a força d'un menor consum de desinfectant i aigua.

Planta pilot d'higiene d'ainia centre tecnològic
Planta pilot d'higiene d'ainia centre tecnològic.
Segons ha apuntat Albert Canut, tècnic del Departament de Qualitat i Medi ambient d'ainia centre tecnològic, “la tecnologia desenvolupada, contribuirà en un futur proper a: reduir la presència de plaguicidas en els productes finals i en les aigües residuals; disminuir el cost per la no utilització de productes químics, estalviar aigua i reduir la gestió d'abocaments, tot això sense perdre qualitat comercial del producte final i disminuint l'impacte mediambiental”.
Avantatges de la utilització de l'oxidació avançada

L'ozó és un poderós oxidant amb un efecte bactericida d'ampli espectre que no genera residus químics atès que es degrada ràpidament per donar oxigen, i la llum ultraviolada (UV) és un germicida que no té cap efecte residual ni secundari. Per això, la utilització de l'oxidació avançada, té un alt potencial per convertir-se en una eina útil per a la indústria citrícola, principalment pels seus avantatges mediambientals respecte als fungicides químics tradicionals empleats en els tractaments poscosecha o els desinfectants tradicionals empleats en neteja d'instal·lacions.

Empreses o entitats relacionades

Ainia Centro Tecnológico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    19/09/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    12/09/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis