Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Xavier Pascual, director de Graphispag 2011
"Cal implicar a tot el personal i treballar amb optimisme i esforç"

Entrevista a Xavier Pascual, director de Graphispag 2011

Javier García10/03/2011

10 març 2011

Les arts gràfiques pateixen les conseqüències de la crisi com la majoria dels sectors industrials del nostre país, i salons com Graphispag poden ajudar a pal·liar els seus efectes, actuant com a punt de trobada que propiciï l'intercanvi d'experiències i informació per definir com volem que sigui el futur gràfic. Així, ho afirma en aquesta entrevista el director del saló, Xavier Pascual, que aposta per "la professionalització i millora de la gestió empresarial" com una de les possibles solucions per afrontar el futur.
Imagen

Gairebé la meitat dels visitants estrangers procedeixen de Portugal. Com n'és important és aquest mercat per al nostre país?

Tradicionalment, els empresaris i tècnics del sector gràfic portuguès solen anar a Graphispag a la recerca de tecnologia i tendències. És un mercat més petit que l'espanyol, molt concentrat al voltant de Lisboa i Porto, però molt dinàmic. Els grans subministradors de tecnologia gràfica consideren el mercat ibèric en conjunt, de fet, moltes marques tenen delegacions úniques per a Espanya i Portugal, ja Graphispag desplacen personal tècnic i comercial per atendre els visitants portuguesos en el seu idioma. Portugal és un mercat d'interès per als nostres expositors, sempre ho ha estat.

El sector no travessa el seu millor moment. ¿Veuria útil un pla renove finançat per les administracions per a la renovació de maquinària gràfica que abastés tot el territori nacional?

Ja hi ha comunitats autònomes que estan implementant plans de renovació de maquinària industrial i mesures de suport a la indústria. El sector gràfic sempre s'ha caracteritzat per la seva alta inversió en tecnologia per adequar els seus processos als canvis derivats de la digitalització. Té, per tant, l'experiència, i és conscient que la tecnologia és un factor diferenciador. Per això, el que caldria fer és promoure mesures financeres que facilitin l'accés al crèdit a les empreses industrials perquè "innovin" d'acord a les seves necessitats. Potser no els faci falta més equips, sinó formar el personal per aconseguir millors resultats o experimentar amb materials nous per crear un altre tipus de productes gràfics.

"Caldria promoure mesures financeres que facilitin l'accés al crèdit a les empreses industrials perquè 'innovin' d'acord a les seves necessitats"

Han tingut en compte vostès com organitzadors de la fira o les pròpies empreses expositores aquest problema de finançament que comenta?

Som conscients que la conjuntura econòmica i la restricció creditícia conviden a la prudència dels empresaris gràfics i que no veurem l'ànim comprador del Graphispag de fa quatre anys. No obstant això, a través de BBVA, La Caixa i Avalis (societat de garantia recíproca) els visitants dels salons industrials de Fira de Barcelona poden beneficiar-se de línies de finançament preferents.

¿Creu que se senten representades en aquest gran saló les pimes del sector?

Sí Hi ha una identificació total de la indústria amb Graphispag, que consideren la seva fira de referència. La indústria gràfica espanyola està formada bàsicament per pimes i està molt estructurada a través d'associacions empresarials provincials i de gremis. Graphispag sempre s'ha bolcat amb aquestes entitats, implicant-les en l'organització i escoltant les seves inquietuds perquè la sala pugui respondre a les necessitats i reptes que les empreses gràfiques tenen per davant.

Activitats formatives

La fira comptarà amb el Congrés Graphispag, centrat en les oportunitats de creixement en la indústria gràfica en especialitats com la impressió en packaging, la impressió digital en petit i gran format, la publicitat, les publicacions periòdiques, el mercat editorial, els llibres de text i la creació de continguts digitals. En ell, "es recomanarà com comercialitzar nous productes i serveis gràfics a partir de l'anàlisi del mercat, del coneixement de les demandes dels usuaris, i de les experiències d'èxit portades a terme per empreses del sector. Aquí serà interessant la sessió inaugural amb els consultors Frank Cost ii Llorer Brunner que identificaran les aplicacions de la impressió en auge ", sosté Pascual. També se celebrarà el congrés anual de l'Agrupació de Subministradors per a la Serigrafia, la Tampografia i la Impressió Digital (asSTID) de Graphispack Associació i una jornada especial per a docents en arts gràfiques.

Com a complement, tindrà lloc el CongresGràfic al voltant de l'actualitat del disseny gràfic, l'Aula Digital Adobe sobre procediments i aplicacions del programari d'Adobe, la jornada d'Aido sobre 'L'aplicació d'estàndards gràfics en els processos productius' i un cafè-taller sobre 'Nous desenvolupaments i noves solucions en la indústria gràfica', així com diversos seminaris convocats per empreses com Stora Enso, EskoArtwork, i Lapeyra & Taltavull, Procograf, Torras Paper, System Bages i Beca Grafic. "També m'agradaria destacar el compromís de Graphispag amb els futurs professionals gràfics, ja que organitzem sessions per rebre els estudiants i promovem la visita al saló de grups d'escoles d'arts gràfiques i disseny de tot Espanya", explica el director del saló.

Algunes veus en el sector afirmen que molts gerents dominen en profunditat les 'eines' del seu impremta però no tenen visió de negoci i de capacitat per adaptar-se a les noves necessitats. Què opina d'aquesta afirmació?

És cert que des del sector s'apunta cap a la professionalització i millora de la gestió empresarial com una de les possibles solucions per afrontar el futur que, sens dubte, serà diferent a partir d'ara per a la indústria gràfica. Estic d'acord que una millor gestió sempre ajuda al creixement de les empreses, però també crec que, en aquests moments de crisi econòmica tan durs, els empresaris gràfics estan demostrant la seva capacitat de resistència i de gestió a base d'esforç i sacrifici. Ningú millor que ells coneix la seva empresa i les seves possibilitats, però l'entorn tant econòmic com tecnològic té a molts desconcertats. Crec que el que es necessita és més intercanvi d'informació i experiències i més confiança en les possibilitats de l'associacionisme per buscar solucions conjuntes i promoure accions encaminades a aprendre a millorar aquesta gestió.

"És un bon moment per analitzar quins són els punts forts per potenciar i quines les debilitats per corregir-les"

I en aquest context, què faria vostè si dirigís una petita empresa gràfica?

Tractaria d'aprofitar aquest moment de recessió per analitzar quins són els meus punts forts per potenciar i quines les meves debilitats per corregir-les, conèixer millor els meus clients per ser capaç de detectar necessitats i ser el primer a oferir solucions; adequar la capacitat productiva, identificar possibilitats de creixement a través d'aliances, especialització o creació de nous productes gràfics.

I a partir d'aquí?

Doncs prendre decisions de futur, perquè la indústria gràfica entra en un canvi de cicle i cal posicionar-se. Implicaria a tot el personal i treballaria amb optimisme i esforç. Crec que el relleu generacional també pot ser positiu per aportar altres formes d'innovar i de veure el negoci gràfic. És un bon moment per impulsar el futur del sector des de l'experiència i el coneixement dels professionals de sempre i la joventut dels que arriben al món gràfic.

De quina manera creu que pot ajudar aquest saló el sector?

En aquest moment transcendental, Graphispag serà de gran ajuda promovent l'intercanvi d'experiències i informació per trobar tecnologia, idees i solucions amb les de definir, entre tots-subministradors empresaris i professionals gràfics, entitats i associacions sectorials, centres de formació i dissenyadors - com volem que sigui el futur gràfic.

"Abans es desplaçaven a Graphispag més tècnics i personal de tallers per veure tendències i tecnologia i ara van només els empresaris i les persones que prenen decisions"

Què hi tecnològiques destacaria d'aquesta edició?

En aquest Graphispag, la impressió digital és el sector que més creix. Trobem equips més ràpids, amb més resolució i més possibilitats d'acabats per aconseguir més impacte visual en les impressions. També són equips més sostenibles en l'ús de suports, tintes i consum energètic. Crec que l'apartat de materials i suports d'impressió guanya importància per ajudar a crear nous productes gràfics, així com els equips i maquinària de manipulació i acabats. No obstant això, hi ha novetats en tots els sistemes d'impressió. La flexografia digital o el offset presenten aplicacions per a la impressió de packaging molt interessants.

Amb què es donaria per satisfet en aquesta edició?

Esperem superar els 40.000 visitants professionals. La conjuntura econòmica ens fa rebaixar una mica les nostres previsions en comparació a l'edició de 2007 perquè s'ha comprovat que, per la crisi, a l'hora de visitar fires viatgen menys persones per empresa. Abans es desplaçaven més tècnics i personal de tallers per veure tendències i tecnologia i ara van només els empresaris i les persones que prenen decisions. Tanmateix, la coincidència amb Sonimagfoto & Multimedia pot incrementar aquesta xifra amb professionals de la fotografia i la imatge de tot Espanya i d'altres sectors usuaris de comunicació gràfica i visual.

45 anys de Graphispag

"És un aniversari important que confirma el suport i total identificació del sector gràfic espanyol amb Graphispag", afirma Pascual. "Hem editat un llibre que recull les imatges i els fets més rellevants d'aquests 45 anys i rendirem un senzill homenatge a 15 empreses que han participat a Graphispag des de 1966. Així mateix, posem la vista al futur i exposem un recull de cartells, obra de reconeguts dissenyadors, entre ells diversos Premis Nacionals de Disseny, per reivindicar la vigència i el poder de la impressió ".

Empreses o entitats relacionades

Graphispag - Fira Barcelona

Comentaris de l'article/notícia

#1 - Guillermo Palomino
21/03/2011 14:32:03
La empresa papelera de Indonesia Asia Pulp and Paper, el campeón de la deforestación en Indonesia, tiene este año stand en Graphispag. No es un motivo para sentirse orgulloso. Es un motivo de escándalo. saludos

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    06/06/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    30/05/2024

Enllaços destacats

EasyLinneJornadas InterempresasFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis