Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los expertos analizan las ventajas de la Huella de Carbono
Jornada Tècnica sobre el Nou Reial decret de la Petjada de Carboni

Els experts analitzen els avantatges de la Petjada de Carboni

Mª Carmen Fernández24/03/2014

El passat 12 de març va tenir lloc a Madrid la presentació del Nou Reial decret de Petjada de Carboni en la qual van participar l'Oficina Espanyola per al Canvi Climàtic, la Plataforma Tecnològica d'Envasos i Embalatge (Packnet), el Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (Itene), la Organització Empresarial UN, Tetra Pak i la Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (Aces).

Madrid va acollir el passat 12 de març la presentació del Nou Reial decret de la Petjada de Carboni. En aquest esdeveniment es va donar a conèixer les implicacions que tindrà en les empreses l'entrada en vigor d'aquesta nova norma, així com també els objectius que volen aconseguir, entre els quals destaquen principalment reduir l'emissió de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEI) i ajudar a les empreses en aquest objectiu.

Presentació del Reial decret de la Petjada de Carboni

Presentació del Reial decret de la Petjada de Carboni.

La presentació va comptar amb la participació de Marta Hernández, responsable de l'Oficina Espanyola per al Canvi Climàtic del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Mercedes Hortal, responsable de l'Oficina de Sostenibilitat d'Itene, Eduardo Zapata, secretari general d'UN, Aurelio del Pi, director general d'Aces, Víctor Marcos, gerent de Medi ambient de Tetra Pak, i Sandra Pérez, responsable tècnic de la Plataforma Tecnològica Espanyola d'Envàs i Embalatge (Packnet).

Segons Marta Hernández, un dels seus objectius consisteix a crear un registre voluntari de Petjada de Carboni que “els ajudi en el seu càlcul i reducció, minimitzi l'impacte ambiental entre les pimes, i que fomenti la creació d'embornals forestals”. Gairebé tots els ponents han coincidit en l'estalvi energètic i econòmic que suposa la Petjada de Carboni, a més d'augmentar les possibilitats d'exportació de les empreses.

Mª Ángeles Ferre González, Ministeri d'Economia i Competitivitat; i Sandra Pérez d'Andres, responsable tècnic de Packnet; encarregades d'obrir l'acte...

Mª Ángeles Ferre González, Ministeri d'Economia i Competitivitat; i Sandra Pérez d'Andres, responsable tècnic de Packnet; encarregades d'obrir l'acte.

Altra dels avantatges que suposa per a una empresa conèixer la Petjada de Carboni radica en la millora de la seva imatge i, com s'ha destacat, en la possibilitat d'accedir a mercats europeus que ja requereixen aquest certificat. En general, els ponents han coincidit en la millora de la competitivitat de les empreses que comporta un bon coneixement de la Petjada de Carboni.

Què és la Petjada de Carboni?

“La petjada de carboni és un indicador que reflecteix una realitat respecte a la situació ambiental d'una organització, i l'adequat és realitzar una a l'any que ens permeti mesurar l'evolució en la nostra reducció d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle”, va afirmar Mercedes Hortal, responsable de l'Oficina de Sostenibilitat d'Itene.

Presentació del Reial decret de la Petjada de Carboni

Presentació del Reial decret de la Petjada de Carboni.

Segons Hortal, les empreses han de centrar-se a mesurar les emissions directes fruit de l'ús de combustibles fòssils en el seu procés de producció, les emissions dels vehicles propietat de l'empresa i les emissions derivades del consum energètic de l'activitat productiva. Hortal va acompanyar aquestes afirmacions amb algunes recomanacions aplicables a la Petjada de Carboni enfocades principalment als proveïdors.

Cadena de subministraments

L'esdeveniment va comptar amb la participació de totes les baules de la cadena de subministrament. En primer lloc, Eduardo Zapata, secretari general d'UN, va parlar sobre els objectius del sector logístic i de transports entre els quals va destacar la reducció d'emissions i la ruptura de la dependència del petroli.

Eduardo Zapata, secretari general d'UN

Eduardo Zapata, secretari general d'UN.

Zapata va plantejar diferents models logístics que s'estan duent a terme per reduir la Petjada de Carboni en el seu sector com per exemple una major càrrega dels vehicles, els quals van mitjà plens en moltes ocasions. També va informar sobre l'ús d'alternatives de sistemes de transport com el ferrocarril, la distribució nocturna, l'ús de plataformes de consolidació com Mercachef, logística col·laborativa i els Drop Points. Quant a les tecnologies per aconseguir-ho, Zapata va plantejar minimitzar els recorreguts, optimitzar les rutes, utilitzar sistemes intel·ligents de transports (ITS) i en general, sistemes eficaços que permetin encertar a la primera.

D'altra banda, Aurelio del Pi, director general d'Aces, va desenvolupar el context normatiu del Reial decret i va desenvolupar el seu marc empresarial. Segons del Pi, les polítiques de medi ambient es tradueixen en millores de l'eficiència. “La societat demanda desenvolupament sostenibles i aquí existeix una oportunitat amb tres vessants: l'econòmica, la social i la mitjà ambiental”, va afirmar.

Aurelio del Pi, director general d'Aces

Aurelio del Pi, director general d'Aces.

Aurelio del Pi va destacar diferents estratègies que s'estan duent a terme en el sector per reduir la Petjada de Carboni com l'edificació sostenible, els projectes de control i reducció d'emissions que duen a terme (CO2EM), la gestió dels residus, la sostenibilitat de la cadena agroalimentària o la gestió mitjà ambiental de l'envàs.

Finalment, Víctor Marcos, gerent de Medi ambient de Tetra Pak, va explicar com la seva companyia ha estat pionera en el mesurament de la Petjada de Carboni i va analitzar el seu cicle de vida, el qual permet analitzar el producte des d'un punt de vista mitjà ambiental. “Qui més ha pressionat per millorar la nostra Petjada de Carboni han estat les empreses de distribució”, va afirmar.

Víctor Marcos, gerent de Medi ambient de Tetra Pak

Víctor Marcos, gerent de Medi ambient de Tetra Pak.

Marcos va confirmar que aquest treball els ha permès estalvis amb un impacte econòmic i mediambiental. També va destacar la importància de comunicar als consumidors com treballen les empreses per reduir la seva petjada de carboni. “És complicat explicar aquesta idea al consumidor. Per a això hem creat diverses webs que ho simplifiquin, però sent objectius”, va concloure.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Plataforma de manipulación de productos - Syntegon con visión y xplanar

    Plataforma de manipulación de productos - Syntegon con visión y xplanar

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    09/05/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    02/05/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis