Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Jorge Morales de Labra, director general de GeoAtlanter
“Resulta pràcticament impossible establir un nou model energètic sense considerar l'autoconsumo”

Entrevista a Jorge Morales de Llaura, director general de GeoAtlanter

David Muñoz25/01/2013
Com a membre del Comitè de direcció de Productors de la Unió Espanyola Fotovoltaica (Unef), integrant de la Plataforma per un Nou Model Energètic, soci protector de la Fundació Renovables i director general de l'empresa energètica GeoAtlanter, Jorge Morales de Llaura és una veu autoritzada per aprofundir en l'Autoconsumo i en el Balanç Net. Interempresas li entrevista per conèixer la seva opinió sobre els factors que estan frenant el seu desenvolupament.

Al seu judici, quin paper ha de jugar l'autoconsumo en el sistema energètic espanyol?

L'Autoconsumo es presenta com un element fonamental per aconseguir un canvi de model. Tenint en compte que en un país desenvolupat entorn d'un terç del consum d'energia es produeix a l'interior dels edificis i coneguda les manques que segueixen existint al nostre país en matèria d'eficiència energètica, resulta pràcticament impossible establir un nou model energètic sense considerar l'Autoconsumo.

Jorge Morales de Llaura, director general de GeoAtlanter
Jorge Morales de Llaura, director general de GeoAtlanter.

Llavors, quins són els factors que estan impedint el seu creixement al nostre país?

El principal, no només a Espanya sinó a nivell mundial, és el desenvolupament del gas. En les economies de l'OCDE s'ha vingut apostant principalment, i més encara després de l'accident de Fukushima, pel gas, construint noves centrals de cicle combinat. En aquest mateix temps, la fotovoltaica i l'eòlica, han estat considerades com a energies alternatives, amb marcs de suport a les seves tecnologies que permetessin accelerar el seu desenvolupament per poder competir amb les fonts convencionals abans que aquestes disparin els seus costos. Però quin ha ocorregut en aquests últims anys? Que la tecnologia fotovoltaica en particular, i permeti'm l'expressió, li ha arrencat els adhesius a l'eòlica, aconseguint un espectacular recorregut en la corba d'aprenentatge que ningú preveia, ni tan sols les associacions del sector. Això l'ha portat a aconseguir un nivell de competitivitat molt alt, oferint fins i tot en algunes ubicacions millors condicions que l'eòlica.

L'anterior, unit a la pròpia evolució que també ha seguit l'eòlica, fa que aquestes tecnologies ja no hagin de ser valorades com a energies alternatives al gas, sinó com a fórmules totalment competitives i substitutives d'aquest.

Són competitives en tots els àmbits?

Ara mateix, els països desenvolupats tenim un creixement pla en la demanda energètica (o fins i tot negatiu com és el cas d'Espanya), la qual cosa sumat a uns preus dels combustibles fòssils cada vegada més elevats i a la corba d'aprenentatge que assenyalava abans, fa que la fotovoltaica i l'eòlica ofereixin una competitivitat real, fins i tot sense explicar els inconvenients mediambientals dels combustibles fòssils i els avantatges que té per a un país crear instal·lacions pròpies de renovables.

El problema principal al que ens enfrontem avui i que hauríem de sotmetre al debat social, és què fem amb la potència instal·lada que avui sobra en molts dels països de l'OCDE. Personalment, després de trencar-me el cap amb paràmetres tècnics i legals de la configuració que hauria de tenir l'autoconsumo i el balanç net (com per exemple quin és la potència màxima que s'ha d'admetre en una instal·lació o com haurien de tractar-se els excedents instantanis), crec que el principal és no perdre el nord i centrar-nos al 100% en el principal problema, que no és un altre que el nul interès que demostra el Ministeri d'Indústria, Turisme i Energia del Govern d'Espanya de promoure una política d'eficiència energètica, en la qual l'autoconsumo tingui un paper protagonista.

Realment no s'aprecien des de l'Administració els avantatges que pot oferir per al desenvolupament del país l'apostar per l'Autoconsumo?

En aquest aspecte li puc assenyalar que fa uns mesos parlava amb el responsable d'Energia d'una CC AA, el qual em reconeixia que, després d'haver analitzat els objectius d'eficiència energètica que tenia marcats, tenia clar que sense contemplar l'autoconsumo seria impossible complir-los. Mesures com subvencionar dobles acristalamientos o afavorir la compra d'electrodomèstics de major eficiència energètica són positives, però la tornada d'aquestes actuacions és a més llarg termini i en menor incidència que el que pot suposar una bona política d'autoconsumo.

Desgraciadament veiem cada vegada més decisions que demostren que l'Administració va per un altre camí. Una de les últimes, el vot en contra que ha emès Espanya en el marc de la Unió Europea respecte a la nova directiva d'Eficiència Energètica. El problema, per tant, és que el ministre d'Indústria, la qual cosa té en el cap és la idea que no fa falta cap potència addicional i, siguem clars, certament té un seriós problema perquè a Espanya s'han construït en els últims deu anys 26.000 MW de centrals de gas i en aquests moments sobren prop de 10.000 MW. Les empreses elèctriques han invertit milers de milions d'euros en aquestes centrals i no les estan amortitzant en treballar menys del 20% de les hores previstes. No obstant això, a diferència del que opina el Ministeri que aquest és un problema del sector, des del meu punt de vista s'ha de canviar el plantejament perquè realment aquest és un problema de les elèctriques, les quals han realitzat aquesta inversió sota unes condicions de mercat que després han canviat.

Esquema del funcionament d'un model de Balanç Net
Esquema del funcionament d'un model de Balanç Net.

Creu que la societat espanyola està en condicions d'afrontar un canvi en el model energètic tan important?

Ha d'estar-ho perquè és fonamental per poder sortir de la crisi. Amb la dependència energètica que tenim a Espanya i amb la constant pujada dels preus dels combustibles, cada vegada es fa més urgent canviar aquest model.

I seria complicat afrontar aquesta transformació a nivell tecnològic? Caldria canviar de dalt a baix totes les instal·lacions que tenim a les nostres cases, per exemple?

Les empreses del sector estan ja en condicions de facilitar aquest canvi sense que suposi un trauma per al client. Sens dubte, ja no existeixen impediments tècnics insalvables, la qual cosa no vol dir que, a partir de certs nivells de penetració, dels quals estem encara molt lluny i que trigaran anys a aconseguir-se, calgui contemplar en un futur certes modificacions en la topologia i en la gestió de les xarxes elèctriques, que suposaran una inversió diferent… però no major. És a dir, històricament s'ha invertit en xarxes elèctriques amb un concepte d'a dalt a a baix, pel qual les grans centrals de generació injecten en un nombre discret de nusos l'energia, estant preparada la xarxa per atendre qualsevol variació de demanda sota aquest sistema d'arbre. Si el sentit de l'energia comença a canviar de forma evident per una major penetració de l'autoconsumo, caldrà transformar la topologia de les xarxes però, insisteixo, aquesta situació es donaria a molt llarg termini.

Segons les meves previsions, hauríem d'arribar a penetracions superiors al 30% de la població, és a dir que hi hagués més de 10 milions de domicilis amb Autoconsumo, perquè es veiessin canvis en els fluxos de les xarxes.

És aquí on radica la importància de les xarxes intel·ligents o Smart Grids, un concepte cada vegada més estès?

Des del meu punt de vista, l'autoconsumo és la porta d'entrada de les Smart Grids. És a dir, l'autoconsumo és una part important de les Smart Grids però no necessitem tenir funcionant xarxes intel·ligents per poder introduir l'autoconsumo. Les tecnologies de Smart Grids ja existeixen, no cal inventar-les, i el pas més important que cal donar ara en aquest sentit és aconseguir la seva estandardització, desenvolupar un treball administratiu perquè els diferents elements que puguin dotar d'intel·ligència a la xarxa es comuniquin entre si.

El que és insostenible és que hàgim pensat en un model preparat per atendre qualsevol demanda a qualsevol moment (pots encendre la llum o la calefacció quan vulguis) sense que l'usuari sigui penalitzat per això. Cal canviar l'enfocament, que el client sigui considerat com un prestador de serveis al sistema i no com un consumidor passiu. Aquest client ha de tenir tota la informació per poder programar la generació d'autoconsumo que té al seu domicili o treball.

Autoconsumo instantani i Balanç Net. Font: Unef
Autoconsumo instantani i Balanç Net. Font: Unef.

És el que des d'alguns àmbits s'apunta com a pas del consumidor passiu a consumidor-generador-gestor, no és així?

Efectivament. I tenim tecnologies per donar aquest pas, però cal coordinar-les. Recentment coneixia el cas d'una ciutadana que ha incorporat una instal·lació d'autoconsumo fotovoltaic a la seva casa, amb la qual pretén cobrir el 80% aproximadament del seu consum anual, qui m'indicava que per a ella el més interessant d'aquesta fórmula és el sistema de monitoratge implementat, que li permetrà minimitzar els seus excedents i desplaçar els seus consums a les hores del dia on hi hagi major generació d'energia fotovoltaica. Aquest és el camí.

Pot contribuir també l'abaratiment de les tecnologies d'emmagatzematge al desenvolupament de l'autoconsumo?

Jo crec que és a l'inrevés. L'autoconsumo és imparable, per moltes traves administratives que es vulguin posar. Quan hi ha una obvietat tan gran com que és més barat produir energia fotovoltaica a la teva casa que comprar-la de la xarxa, sembla evident que la gent es decantarà cada vegada més per l'autoconsumo. El que va a ocórrer amb els sistemes d'emmagatzematge és que si no es regulen adequadament aquests serveis de gestió de xarxa, va a arribar un moment on els abusos que es pretenen imposar als autoconsumidores van a ser tan grans que al final el client va a preferir desconnectar-se de la xarxa i emmagatzemar.

Aquesta autonomia aniria, per tant, en sentit contrari al que es pretén amb el balanç net. Per cert, considera que el ciutadà coneix ja realment tots els avantatges que obtindria amb la implantació d'aquest balanç net?

El balanç net és un concepte molt recent a Espanya. De fet les primeres presentacions que va fer Unef d'aquest tema daten de febrer de 2012. De totes maneres, a dia d'avui, no suposa realment un inconvenient que no hagi arribat al carrer què és el Balanç Net, principalment perquè no sabem encara com va a estar recollit en la nostra legislació. El que coneixem fins ara de les pretensions de l'Administració és una regulació molt tènue, molt poc ambiciosa, que ni tan sols mereix la pena cridar-se balanç net. Si al final el que va a sortir és alguna cosa semblat a l'esborrany que vam conèixer l'any passat pel qual una instal·lació d'autoconsumo va a abocar els excedents a la xarxa en les mateixes condicions, o pitjors, que una central nuclear, això no és balanç net. El balanç net és un mecanisme pensat per afavorir la instal·lació de petites centrals de generació associades al consum i que permet compensar els excedents amb dèficits posteriors. No és vendre els excedents i després comprar els dèficits.

Hi ha al món algun model que podria seguir-se a l'hora de desenvolupar l'autoconsumo i balanç net a Espanya?

Hi ha molts models i alguns d'ells s'han posat tradicionalment d'exemple, com el cas d'EUA, especialment el de l'estat de Califòrnia. Però jo sempre dic el mateix, cada sistema elèctric és especial i diferent, i no podem tractar de copiar fil per randa les regulacions d'altres països. Cal tenir en compte diferents variables, com a normatives, costos aplicats a les tarifes… El que sí hauríem de fer és aprendre de les millors pràctiques internacionals i adaptar aquestes a la configuració del sistema elèctric espanyol.

Desacoblament de l'evolució de potència de centrals de gas i l'evolució de la demanda. Font: Xarxa Elèctrica d'Espanya
Desacoblament de l'evolució de potència de centrals de gas i l'evolució de la demanda. Font: Xarxa Elèctrica d'Espanya.

Entenc que és molt diferent el balanç net en l'àmbit domèstic que el que pugui realitzar un comerç o una indústria, veritat?

És evident que on millor s'aprecien els avantatges del balanç net és en el client domèstic ja que en un comerç o en una indústria l'autoconsumo fotovoltaic instantani és major, en recaure bona part de la demanda en les hores de dia. En l'àmbit domèstic ocorre tot el contrari, per la qual cosa la possibilitat de jugar amb la xarxa com a matalàs és molt més important.

Però per afavorir aquest intercanvi d'energia, aquest balanç net, al client cal fer-li arribar de forma clara el cost d'aquests serveis. El client domèstic difícilment entendrà que si injecta 1 kWh a la xarxa li van a pagar 2, però que quan després ho recuperi va a haver de pagar 4 per ell. És més fàcil traslladar-li que va a intercanviar amb la xarxa en una proporció 1/1, de tal forma que si bolca 10 kWh tindrà un crèdit de 10 kWh per consumir en el futur i que per aquest servei d'intercanvi se li va a cobrar X, que és l'equivalent al 2 i al 4 que assenyalàvem abans. Conceptualment hi ha una gran diferència.

Des d'Unef venim defensant des de fa temps que l'autoconsumo està ja en condicions de competir sense cap subvenció i que pot assumir el cost derivat de la utilització de les xarxes. El client ha de saber que està fent ús d'aquesta infraestructura, d'aquesta xarxa elèctrica, i que això lògicament té un cost. Podria evitar-ho substituint aquest servei per l'adquisició d'una bateria d'emmagatzematge, però lògicament això també tindria un cost per a ell.

És possible, per tant, un autoconsumo sense cosines ni subvencions?

Tornant al que assenyalava a l'inici d'aquesta entrevista, quan li dius al Ministeri que no volem cap subvenció, que estem disposats a pagar tots els costos que portin aparellats l'autoconsumo i el balanç net, la qual cosa et respon és que no vol que es formi una bombolla amb aquest assumpte. Però quina bombolla? Les bombolles es creen quan hi ha subvencions, quan se sobreexplotan els incentius, i nosaltres estem en contra de tot això. Al final t'adones que realment el que es pretén és evitar punxar la bombolla del gas, que segueixin funcionant aquestes centrals de les quals parlàvem abans.

Dit això haig d'afegir que tot fa indicar que la tendència que anem a apreciar en les elèctriques durant els propers anys és cap a un rebut de la llum que tingui cada vegada més part fixa i menys variable. Les elèctriques veuen que amb en l'autoconsumo van a perdre una font d'ingressos molt important i van a reaccionar invertint la part fixa (actualment el 20%) amb la variable (avui del 80%), apropant-nos cada vegada més a una tarifa plana, la qual cosa suposa una iniciativa nefasta per a l'objectiu d'eficiència energètica.

Quins estalvis aproximats podria obtenir un client incorporant sistemes d'Autoconsumo?

En primer lloc, com li indicava abans, caldria considerar què part de la tarifa va a ser fixa i quin variable. Però amb els models actuals és fàcil arribar a estalvis del 40% de la factura, incloent els costos d'ús de la xarxa a un preu raonable i l'amortització dels equips en un període mitjà de deu anys (vuit anys per a àmbits industrials i dotze per als domèstics).

S'estalviarien costos si les xarxes elèctriques anessin de titularitat estatal?

La retribució de la distribució i del transport de l'energia està regulada a Espanya, no hi ha competència, organitzant-se les empreses per zones. És a dir, es paga el mateix per un servei en qualsevol punt del país amb independència de qui sigui el gestor. Per tant, seria positiu per al consumidor nacionalitzar el sistema de distribució? Garantiria això que la gestió fos més eficient i que la retribució fos menor? No ho tinc clar.

El que sí seria positiu és posar mitjans que evitessin que les distribuïdores tinguessin incentius per parar l'autoconsumo, ja que algunes d'aquestes distribuïdores tenen en el seu mateix grup empresarial interessos molt forts al mercat del gas, existint un greu risc que anteposin aquests interessos a la imparcialitat que exigeix la gestió de la xarxa —de l'única xarxa— de distribució denegant injustificadament punts de connexió a l'autoconsumo per defensar el seu negoci.

Avantatges del Balanç Net: Font: Unef
Avantatges del Balanç Net: Font: Unef.

Per anar acabant, com s'imagina el futur model energètic a Espanya? Serà possible un sistema 100% renovable?

En un futur, si així ho volguéssim, les energies renovables poden cobrir el 100% del subministrament, però això requereix un període de transició llarg i planificat, en l'entono de l'any 2050. Referent a això recomano encaridament la lectura de l'excel·lent informe de Greenpeace ‘Energia 3.0.’ El que sembla cada vegada més evident és que el mercat elèctric està fent aigües pertot arreu, a causa de tres raons fonamentalment: 1) reducció de la demanda, inesperada en molts casos; 2) excés de centrals de gas per una mala previsió en l'evolució que anava a seguir aquesta demanda; i 3) creixent penetració de les energies renovables. I davant aquest panorama, les companyies estan aprofitant els vericuetos del mercat per obtenir uns ingressos que, de forma ordinària, no aconseguirien.

I quin és la seva proposta de canvi?

Recentment l'he fet pública a través de la Fundació Renovables i es resumeix en tres punts. En primer lloc, l'Autoconsumo hauria de ser totalment lliure, salvant algun condicionant tècnic com que ningú produeixi més energia de la qual té previst consumir. En aquest sentit, l'operador del sistema s'ha d'enfrontar a una corba diferent, oblidant-se de la demanda bruta per centrar-se en la demanda neta (la demanda bruta dels seus clients menys la generació que tenen aquests embeguda dins de les seves xarxes interiors). Aquest canvi suposarà una menor demanda energètica durant l'estiu respecte a l'actual, i a l'hivern, es reduirà la chepa del migdia i es mantindran puntes similars a les actuals durant la nit.

Com a segona proposta, assenyalo que cal establir unes regles de joc molt clares per a les centrals que han gaudit de sistemes retributius que els han garantit, d'alguna o una altra forma, l'amortització de la seva inversió, ja siguin centrals convencionals o renovables. Aquestes centrals no poden competir amb les quals no han gaudit de tal garantia. No podem seguir permetent que les hi retribueixi al preu marginal marcat per les centrals de gas.

I per al tercer grup, que englobaria a la resta del sistema energètic (un 20% aproximadament), proposo crear un mercat de serveis, en el qual deixi de tenir importància la quantitat de kWh per adquirir pes el quan es generen aquests kWh. L'operador del sistema hauria de fer una previsió dels serveis que va a necessitar a curt, mitjà i llarg termini i satisfer aquestes necessitats amb les ofertes presentades per diferents alternatives.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Soltec 2023: The future of the Sun

    Soltec 2023: The future of the Sun

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    19/09/2024

  • Newsletter Energía

    12/09/2024

Enllaços destacats

iClimaProfei, S.L.Matelec - IFEMAAWA Show2beSalón de gas renovableXIX Congreso Anual de Cogeneración

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis