Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Francisco López Canís, presidente del Grupo Gourmets
“Espanya ha de fer una política comercial molt més agressiva i, sobretot, més constant”

Entrevista a Francisco López Canís, president del Grup Gourmets

Javier García24/02/2014

La qualitat de la nostra gastronomia i dels nostres peixos, carns, hortalisses, olis, vins i productes delicatessen és inqüestionable. Gaudeixen del reconeixement al nostre país i més enllà de les nostres fronteres i suposen un reclam irresistible per a aquells turistes que arriben atrets per una mica més que 'el sol i platja' dels anys de la dècada de 1960. No obstant això, podem o hem de promocionar-nos més i millor. Així ho afirma Francisco López Canís, president del Grup Gourmets, organitzador de el XXVIII Saló de Gourmets, Fira Internacional d'Alimentació i Begudes de Qualitat, que obre les seves portes en Fira de Madrid de l'11 al 13 de març.

Francisco López Canís, president del Grup Gourmets. Foto: Grup Gourmets

Francisco López Canís, president del Grup Gourmets. Foto: Grup Gourmets.

Vostè està en contacte des de fa molts anys amb el sector i coneix la realitat que viu aquest. Com descriuria la situació actual? Li ha afectat la crisi al sector dels productes gourmet?

Crec que és el sector al que menys ha afectat la crisi, òbviament per alguna cosa tan elemental com que hem d'alimentar-nos. A partir d'aquí, hi ha hagut bastants moviments a Espanya, en reconeixement a una labor feta per tot el que gira al voltant de la gastronomia i que ha obtingut una projecció internacional que és indubtable. Tenim el millor restaurant del món, cuiners que són estels i Espanya gaudeix d'un armari de rebost excel·lent: peix, marisc, carn, hortalisses, conserves, olis, vins, formatges…

Li traiem partit a aquest “armari de rebost excel·lent”?

Bé, hauríem de treure-la més a l'exterior perquè contribueixi a potenciar encara més el món del turisme. Està comprovat i estudiat i és conegut per tots que la gastronomia és un factor importantíssim per a la captació de turisme. Espanya, el quart país més visitat del món, hauria de potenciar més aquesta font d'ingressos perquè és molt atractiva. Els turistes asiàtics, de gran solvència econòmica, no només busquen clima, sinó cultura i gastronomia. Per això, aquest any el Saló de Gourmets acull a Japó com a país convidat, un autèntic desplegament de la seva cuina i dels seus productes. Vénen cuiners i periodistes japonesos, un símptoma que estan molt interessats a Espanya, i nosaltres hem de respondre'ls i mostrar-los tot el que fem.

Creu que ens sabem vendre fora de les nostres fronteres?

Nosaltres hem sabut sempre produir bastant bé, però a l'hora de comercialitzar sempre hem tingut problemes. Hi ha exemples com el d'Itàlia que ha estat molt més hàbil que nosaltres en aquest aspecte. Hem de ser més perseverantes, fer més accions fora i també d'anada i volta. No n'hi ha prou amb sortir, cal portar a la gent de fora perquè coneguin el que fem.

Què pot aportar en aquest sentit un esdeveniment com el Saló de Gourmets?

Portem cada any entre 50 i 60 compradors estrangers de grans cadenes d'alimentació, d'hostaleria, de tendes, perquè coneguin els nostres productes in situ, perquè mantinguin entrevistes amb els nostres expositors i que tothom sàpiga el que fem. Espanya ha de fer una política comercial molt més agressiva i, sobretot, més constant.

Al llarg dels anys de certamen, el gust, el paladar dels consumidors ha canviat. Entenc que no és el mateix un comensal avui que fa 20 anys. Què creu es porta avui?

Crec que hi ha una tendència claríssima: preval la qualitat sobre la quantitat. La tendència apunta a menjar menys però menjar millor, de major qualitat. Ja sigui per problemes de salut, ja sigui per economia, la qual cosa sí és cert és que el consumidor espanyol té més present la qualitat i una ment molt més oberta. Ha viatjat, ha vist altres cuines, ha provat altres productes… Tenim en una alimentació que té un tret global, però no podem perdre de vista la nostra personalitat i hem de potenciar els nostres productes i el que fem des de sempre.

El saló acollirà Aquest any el XXI Concurs de Talladors de Pernil/Devesa d'Extremadura. Foto: Grup Gourmets

El saló acollirà Aquest any el XXI Concurs de Talladors de Pernil/Devesa d'Extremadura. Foto: Grup Gourmets.

Ja centrant-nos en el Saló de Gourmets i a escassos dies de la seva celebració, amb quines xifres obrirà aquesta edició?

Encara que encara es poden produir petits canvis, calculo que estarem al voltant dels 1.200 expositors. Quant a la xifra de visitants, lògicament la desconeixem, però l'any passat vam tenir 78.000.

I esperen igualar les xifres…

Sí, és una fira molt ferma i arrelada, que porta 28 edicions consecutives. Per tant, és lògic que no és com un producte nou en el qual ignorem com serà el desenvolupament. El Saló de Gourmets afortunadament, per la seva llarga trajectòria, ja té unes xifres molt consolidades.

Què ens pot dir quant al perfil del visitant?

És únicament professional. De fet, a el saló només s'accedeix per invitació.

I per al públic general?

Paral·lelament al saló hi ha un annex, el Taller dels Sentits, on es duen a terme una sèrie d'activitats amb una important representació dels productes que s'exposen en el saló i que poden catar-se i degustar-se. El preu de l'entrada, de sis euros, pot canviar-se dins del taller per sis consumicions.

Un dels atractius del saló és l'Escola de Sushi de Salmó Noruec. Foto: Grup Gourmets

Un dels atractius del saló és l'Escola de Sushi de Salmó Noruec. Foto: Grup Gourmets.

A més d'aquest taller que comenta, què altres activitats paral·leles destacaria?

En un esdeveniment històric com el saló es repeteixen moltes de les activitats. Aquest any aconseguim la vintè primera edició del Concurs de Talladors de Pernil/Devesa d'Extremadura. És un autèntic espectacle veure com s'aprofita un pernil; influeix moltíssim el rendiment quan està ben tallat un pernil des d'un punt de vista de rendibilitat econòmica i rendibilitat dels sentits, per al paladar. També destacaria el Túnel del Vi, pel qual comptem amb el Ministeri d'Agricultura i Alimentació (Magrama).

En què consisteix?

Es podran catar una representació majoritària dels vins que s'elaboren a Espanya, classificats o exposats mitjançant els raïms que els componen. Per exemple, hi ha representants dels tempranillos elaborats per diferents cellers, verdejos, Tinta de Toro, els vins de Monaster… A més, organitzarem el VII Campionat d'Espanya d'Obridors d'Ostres, el V Concurs Nacional de Còctels d'Orujo, l'IV Showcooking Gourmets, i el GourmeTapa, estel de Galícia, que és el campionat de tapes gourmet amb oli d'oliva d'Espanya i on hi haurà una participació d'uns 30 participants que seran avaluats per un jurat format per prestigiosos professionals i periodistes del sector.

Què altres espais destacaria?

L'I Campionat Nacional de Tiraje de Cervesa, l'Escola de Sushi de Salmó Noruec i Aceituning.

Aceituning?

Sí, una iniciativa creada per fomentar el consum de les olives d'Espanya, ja que aquest país té la major superfície del món dedicada al cultiu de l'olivera. També comptarem amb el XIV GourmetQuesos, una mostra interessant en la qual es podran catar de l'ordre dels cent millors formatges del nostre país. Altres aliments que comptaran amb el seu espai són el VI Túnel de Fruites i Verdures, el XIV Racó del Pa o el XIV Racó del Peix. És interessant aquest tema perquè ho fem amb un majorista.

De què es tracta? A qui va dirigit?

Pretenem que els nens, acompanyats per monitors o per professors dels seus col·legis, tinguin l'oportunitat de conèixer, d'endinsar-se al món del peix, de tocar-ho… Tot ho expliquen pescadors, els autèntics mestres del món del peix, perquè els més petits es familiaritzin i al mateix temps inculcar-los que és un element importantíssim per a una bona dieta. Jo calculo que participaran al voltant d'1.200 nens en els 4 dies que dura el saló.

L'organització espera rebre en aquesta edició la visita de 78.000 professionals. Foto: Grup Gourmets

L'organització espera rebre en aquesta edició la visita de 78.000 professionals. Foto: Grup Gourmets.

Abans comentava que una de les activitats és un xou amb cuiners. Amb quins explicaran en aquesta ocasió?

Vénen habitualment els cuiners més destacats. La llista s'està tancant en aquests moments, però comptarem amb els més coneguts. Fan exhibicions de determinats productes en el xou cooking. Es tracta d'un exercici de destresa a càrrec dels professionals més prestigiosos de Madrid, Barcelona, Andalusia, de la Comunitat Valenciana, d'Extremadura, de tot arreu.

Per concloure amb què es donaria per satisfet amb aquesta nova edició del saló?

Amb que fos tan positiva com ho va anar l'any 2013. Curiosament, malgrat la situació que travessem des de fa diversos anys, en l'edició anterior vam créixer i aquest any comptem amb dos pavellons. Crec que és un símptoma que hi ha un interès. El nostre saló és indiscutiblement la primera fira de productes gourmet d'Europa, i en l'àmbit internacional no conec cap certamen similar. És cert que hi ha fires generalistes molt importants, però centrada exclusivament en el producte de qualitat, no conec cap.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.