Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Jordi Costa, director de Logística de Frit Ravich
“El nou centre logístic haurà de poder preparar més de 7.000 comandes per dia”

Entrevista a Jordi Costa, director de Logística de Frit Ravich

Esther Güell19/12/2011

19 de desembre de 2011

Frit Ravich és una empresa familiar, fundada l'any 1963 per Josep Maria Viader Alegria, president de la companyia, dirigida actualment per la segona generació. La signatura, situada a Maçanet de la Selva, Girona, gestiona al voltant de 2.800 referències, de les quals processa més de 575 referències de xips, snacks i fruita seca, aconseguint una producció de 72.100 quilos al dia i més de 18 milions de quilos a l'any. Aquestes mareantes xifres donen una idea de l'interès de la companyia per millorar els seus sistemes de recepció i gestió de comandes. Per a això, compta amb la col·laboració de Miebach Consulting, que està desenvolupant un projecte d'automatització i de preparació de comandes que culminarà en 2013 i que inclou la construcció d'una nova planta logística.
Jordi Costa, director de logística de la companyia, valora especialment “la cultura d'empresa transmesa per part del fundador...

Jordi Costa, director de logística de la companyia, valora especialment “la cultura d'empresa transmesa per part del fundador, Josep Viader” a l'hora d'explicar l'èxit de Frit Ravich.

Per començar, quines necessitats logístiques cobrirà aquest projecte i la nova planta prevista?

Les instal·lacions i recursos logístics dels quals actualment disposem no són suficients per atendre al creixement previst per als propers anys. Així doncs, i per donar resposta al Pla Estratègic de Frit Ravich, s'està construint el nou centre logístic, que donarà cobertura a tota la Península Ibèrica i el Sud de França.

Quins avantatges presentava el projecte de Miebach Consulting respecte a altres alternatives?

Com a empresa, sempre vam tenir molt clar que un projecte d'aquestes característiques no ho podíem afrontar solos. Nosaltres coneixíem molt bé el nostre negoci, però crèiem necessària l'aportació d'un expert logístic. Fa gairebé 10 anys que col·laborem amb Miebach Consulting. La professionalitat, el rigor i la serietat amb la qual desenvolupen els projectes sempre ens han generat molta confiança. Ens sentim molt còmodes amb la seva metodologia de treball, i l'equip de treball que s'ha creat entre Miebach i Frit Ravich per desenvolupar la solució final ha funcionat amb molta fluïdesa.

Com a empresa del sector alimentari, és vital comptar amb un sistema de control de la qualitat. Com gestionen la trazabilidad dels seus productes?

En Frit Ravich tenim un gran control de trazabilidad de tots els productes. El nostre sistema informàtic la gestiona cap a endavant, és a dir, donat un nombre de lot de matèria primera, tenim la capacitat de saber a quins clients s'ha subministrat. També tenim un control de trazabilidad cap a enrere. Això és, donat un nombre de lot de producte acabat, podem saber de quin lot de matèria primera ve, quin proveïdor l'ha lliurat i en quina data.

El nou centre logístic tindrà uns 18...
El nou centre logístic tindrà uns 18.000 m2 amb una zona de magatzematge convencional amb prestatgeries de palés de capacitat i una zona automatitzada amb miniload per 46.000 caixes, estacions de treball de picking automatitzades, un miniload ‘multishuttle’ per 21.000 caixes i un sorter a la zona d'expedicions amb 20 tobogans.

Un referent en referències

A més dels productes propis, Frit Ravich distribueix al voltant de 2.000 referències de productes per a hostaleria i impuls: llaminadures, caramels, xiclets, xocolates, aperitius, sucs i batuts, olives i adobats, conserves, brioixeria, galetes, accessoris de pastisseria, deshidratats, espècies, etc.

A la fàbrica expliquen també amb un laboratori de control de qualitat i de R+D. En una escala de prioritats, quin nivell ocuparia el desenvolupament de nous productes?

Dins d'un sector tan competitiu com és l'alimentació, la innovació i el desenvolupament de productes és prioritari i requereix de la col·laboració de molts departaments: comercial, màrqueting, compres, etc. Amb aquesta finalitat, la funció R+D s'ha desmarcat totalment de la gestió diària del control de qualitat, incorporant-se a més, fa uns dos anys, un responsable de R+D.

Frit Ravich gestiona al voltant de 2.800 referències, de les quals processa més de 575 referències de xips, snacks i fruita seca...
Frit Ravich gestiona al voltant de 2.800 referències, de les quals processa més de 575 referències de xips, snacks i fruita seca.

En el laboratori controlen també la matèria primera amb la qual treballen. Quins requisits exigeixen als seus proveïdors?

Disposem de fitxes tècniques de totes les matèries primeres que ens arriben on s'especifiquen tots els requisits que ha de complir un producte per ser acceptat en la recepció. En la fitxa tècnica consta tota la informació: paràmetres físic-químics, paràmetres microbiològics, etiquetat de producte, informació d'al·lergògens, etc.

"En Frit Ravich, la qualitat és una prioritat. Per a això compten amb fitxes tècniques de totes les matèries primeres rebudes on s'especifiquen els requisits que ha de complir un producte per ser acceptat"

La nova planta ampliarà les instal·lacions actuals de la companyia. Quin característiques tindrà?

El nou centre logístic comptarà amb una superfície total aproximada de 18.000 metres quadrats, amb una zona de magatzematge convencional amb prestatgeries de palés de capacitat EUR 800x1.200 i una zona automatitzada on hi haurà un miniload amb capacitat per 46.000 caixes, 45 estacions de treball de picking automatitzades, un miniload ‘multishuttle’ amb capacitat per 21.000 caixes i un sorter a la zona d'expedicions, amb 20 tobogans.

En el magatzem es treballarà utilitzant la RFID i també la tecnologia per veu per a la preparació de comandes a la zona convencional.
Aquest centre logístic ha de poder preparar més de 7.000 comandes diàries i 85.000 línies de comandes al dia.

Si aquest nou edifici es dedicarà a la recepció, magatzematge de producte acabat i preparació de comandes, això suposa optimitzar la distribució d'aquests productes?

Des de fa uns mesos, i amb la finalitat d'optimitzar les nostres rutes de lliurament de comandes, hem incorporat un programari d'optimització de recorreguts de vehicles. A aquest efecte, tenim introduïdes totes les bases de geoposición dels nostres clients, i també els seus requeriments de servei. Quan confeccionem diàriament les rutes de lliurament, tenim en compte aquestes dades. D'aquesta manera, aconseguim una eficiència energètica perquè minimitzem els quilòmetres totals que hem de recórrer per lliurar totes les comandes, alhora que maximitzem el nivell de servei envers els nostres clients, lliurant-los aquestes comandes a la franja horària que millor els va.

En el magatzem es treballarà utilitzant la RFID i també la tecnologia per veu per a la preparació de comandes a la zona convencional...
En el magatzem es treballarà utilitzant la RFID i també la tecnologia per veu per a la preparació de comandes a la zona convencional.

On podem trobar, avui dia, productes Frit Ravich?

Ens agradaria pensar que en gairebé totes parts, amb presència en l'àmbit internacional a través de 18 delegacions comercials. Actualment distribuïm més de 2.800 referències, atenent setmanalment a més de 36.000 punts de venda en tota Espanya, principalment dels canals impulso, hostaleria i alimentació.

Finalment, quin diria que ha estat el seu ‘ingredient’ secret que els ha permès traspassar mercats?

La cultura d'empresa transmesa a tots els que formen Frit Ravich per part del fundador, Josep Viader: integritat, esforç, treball, humilitat, passió i il·lusió i, per sobre de tot, servei al client.