Hongos de Zamora, S.L. - Altres bolets i fongs

Marzuelos frescos: és el bolet més primerenc de l'any

Fotografia de Marzuelos frescos
Higrophorus marzuolus (Del llatí "de març") Noms populars: castellà: Bolet de març, català: Marsot, basc: Martxoko ezko.

Barret de 3-10 cm, de color gris cendra més o menys fosc, de vegades de tonalitat ocre, que en envellir es fa gris negruzco tacat, al principi convex, després pla o deprimit, irregularment giboso, amb la vora estesa, sinuós lobulado, cutícula al principi humida, després seca. Làmines atapeïdes en els exemplars joves, grans, baixes, que es distancien i s'aprimen, arquejades decurrentes. Peu tosc, ple, cilíndric, recte o corb, blanc en la part superior, gris platejat en la resta.

Hàbitat: Espècie gregaria sota el mantillo de fulles o molsa en els boscos de coníferes i planifolios, especialment a la zona muntanyenca.

El marzuelo és el bolet més primerenc de l'any. Com bé indica el seu nom, sol apuntar-se en el mes de març i obre la temporada micológica en els boscos sense la competència de cap altre fong, per això és un manjar molt esperat, se li considera un excel·lent comestible.

Els marzuelos estan molt bons salteados amb all i julivert, en regirat o en qualsevol guisat.