Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El brócoli, una hortaliza que gana posiciones en el mercado y en los fogones
Espanya, amb un 35%, lidera les exportacions mundials d'aquesta hortalissa, provinent en la seva majoria de l'horta murciana

El bròcoli, una hortalissa que guanya posicions al mercat i en els fogons

Anna León02/01/2012

3 de gener de 2012

Al nostre país, al voltant de 30.000 hectàrees es destinen al cultiu de bròcoli, obtenint-se una producció nacional de gairebé 375.000 tones, de les quals s'exporten prop de 230.000. A tenor d'aquestes xifres, Espanya lidera el comerç exterior de bròcoli, tant en països comunitaris com a nivell global. Una hortalissa que guanya pes als mercats estrangers, per la qual cosa s'acreix l'interès cap al bròcoli no solament en els fogons, sinó també a conèixer les seves propietats nutricionals. Així ho va deixar clar la III Conferència Europea del Bròcoli, que va tenir lloc el passat 19 d'octubre, en el marc de Fruit Attraction.
Foto: + Bròcoli
Foto: + Bròcoli.

Ho asseguren des de l'Associació de Productors i Exportadors de Fruites i Hortalisses de la Regió de Múrcia (Proexport). Espanya és el principal proveïdor de bròcoli a tot el món. El nostre país produeix, segons fonts d'aquesta organització, prop de 375.000 tones en una superfície de cultiu d'al voltant de 30.000 hectàrees, la majoria (un 75%) explotades per empreses i cooperatives de la Regió de Múrcia. És a dir, 22.000 hectàrees. Només a la regió murciana, el bròcoli genera una riquesa econòmica i social a considerar. I és que la producció, manipulat i comercialització d'aquesta hortalissa genera més de 8.000 llocs de treball directes.

En conjunt, el país exporta gairebé 230.000 tones de bròcoli, especialment a territori comunitari, per un import superior als 200 milions d'euros. El 70% d'aquestes vendes prové de l'horta murciana.

El bròcoli espanyol, al capdavant de les exportacions, en la Unió Europea i en la resta del món

El nostre país ostenta el 36% de les exportacions de bròcoli que es produeixen en territori comunitari, sent Regne Unit (44%) i Alemanya (15%), els principals països destino d'aquest comerç exterior. Però la influència d'aquest cultiu no es limita a la Unió Europea. Des de Proexport també recalquen que el 35% de les vendes mundials de bròcoli són espanyoles. Per sota, entre els principals exportadors destaquen països com França, amb el 17% de la quota mundial; Estats Units, amb el 8,5%, en tercera posició, i finalment, Itàlia, amb el 8%.

El nostre país exporta gairebé 230.000 tones de les 375.000 que produeix, especialment a territori comunitari, per sobre dels 200 milions d'euros. El 70% d'aquestes vendes prové de l'horta murciana
 El cultiu, manipulat i comercialització del bròcoli dóna lloc a més de 8.000 llocs de treball a la regió murciana...

El cultiu, manipulat i comercialització del bròcoli dóna lloc a més de 8.000 llocs de treball a la regió murciana. A nivell nacional, no s'han facilitat xifres encara que no s'ha d'oblidar que el nostre país és el primer subministrador mundial d'aquesta hortalissa. Foto: + Bròcoli.

Per contra, entre els principals compradors de bròcoli, Estats Units ocupa el primer lloc amb una participació del 33% (275.000 tones). Un dels motius seria el creixent consum d'aquesta hortalissa entre la població nord-americana, que segueix a l'alça, i posiciona a aquesta hortalissa entre els 10 productes més venuts del país. Durant el període 1970 a 1994, es va passar d'un consum de 0,7 a 2,5 quilos per habitant i any, segons xifres facilitades pel departament d'Agricultura nord-americana. La producció de bròcoli es limita a unes 45.000 hectàrees, en tot el país.

Per sota d'Estats Units, el Regne Unit se situa com a segon major comprador mundial de bròcoli (153.000 tones), amb un 25% de quota. El bròcoli comença a ser un aliment cada vegada més habitual en les taules britàniques, per la qual cosa es consumeixen de l'ordre de 3,5 quilos per habitant a l'any. Prop de 180.000 tones anuals en tot el mercat britànic.

Alemanya, per la seva banda, ocupa el tercer lloc com a major importador de bròcoli, amb el 9,9% de les importacions globals. En l'actualitat, el país germà absorbeix el 15% de les exportacions espanyoles, segons Proexport, i registra un consum proper als dos quilos per cápita.

Entre els principals compradors de bròcoli figuren Estats Units, amb una quota del 33% (275.000 tones); Regne Unit, amb un 25% (153.000 tones) i Alemanya, amb el 9,9% de les importacions globals
Espanya, primer productor de bròcoli, exporta gairebé 230...
Espanya, primer productor de bròcoli, exporta gairebé 230.000 tones d'aquesta hortalissa, especialment a territori comunitari, per un import superior als 200 milions d'euros. Foto: + Bròcoli.

Una hortalissa amb nombroses possibilitats culinàries i propietats beneficioses sobre la salut

El bròcoli ha empès al nostre país a les primeres posicions d'exportadors hortofrutícolas del planeta. Si el seu pes comercial comença a ser considerable, cal subratllar també el major interès que desperta entre professionals de la cuina, i investigadors experts en nutrició. Així es va poder constatar, fa amb prou feines uns mesos, durant la III Conferència Europea del Bròcoli, organitzada pel grup Sakata Seed Ibèrica, en el marc de Fruit Attraction. L'esdeveniment, a la fi d'octubre, es va centrar a difondre, entre el públic assistent les bondats culinàries i nutricionals d'aquesta hortalissa. D'una banda, es van programar demostracions, amb les quals es va transmetre el missatge sobre el fàcil que és preparar bròcoli i treure-li “tot el suc” en els fogons: des de com floretear les pellas de bròcoli segons el plat que es vagi a preparar fins a la realització de sofisticades receptes amb el bròcoli com a ingredient principal. Por un altre costat, diversos ponents van abordar les suposades propietats funcionals d'aquesta hortalissa en la salut dels consumidors. Per a això, es van basar en estudis que demostren el poder anti-cancerígeno del bròcoli, i tota la família de les crucíferes, a causa del seu elevat contingut en antioxidants (glucosinolatos i carotenoides), per la qual cosa es converteix en un aliment clau en la lluita contra el càncer.

De les propietats beneficioses sobre la salut del bròcoli ja van donar bona explica civilitzacions antigues. Grecs i romans consideraven al bròcoli –i a les cols en general– com unes hortalisses medicinals i curativas. Unes creences que, amb el pas del temps, s'han vist recolzades per nombroses investigacions i estudis científics.