Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Recuperarán la Ribera del Marco en Extremadura

Recuperaran la Ribera del Marc a Extremadura

29/03/2011

29 març 2011

El Centre de Referència d'Horticultura de la Ribera del Marc, Hortolab, és un ambiciós projecte que s'ha posat en marxa a l'antic casalot de l'Horta de Carvajal a Càceres, Extremadura, finançat amb fons europeus i que es presenta com una experiència pionera liderada per la Universitat Popular de Càceres, que es va inspirar en el sistema d'hortes saludables.

HortoLab forma part de l'Espai Carvajal que sorgeix com a experiència pilot d'un model d'intervenció urbana que recull el més valuós de la tradició hortolana de Càceres i incorpora una gestió integral i contemporània de les hortes urbanes.

L'esperit d'aquest projecte és convertir l'horta en un referent de la identitat Càceres mitjançant estratègies basades en la innovació i l'experimentació. Per aconseguir-s'ha marcat uns objectius molt clars:

L'obtenció de segells de producció ecològica, biodinàmica, slow food, marca de qualitat Aliments d'Extremadura, però obtinguts mitjançant una gestió col·lectiva. També es proposa la recuperació d'infraestructures i reordenació del model hortícola, la recuperació i posada en valor dels elements patrimonials relacionats amb usos hortícoles, millorar les condicions productives i de qualitat de vida dels hortolans; impulsar l'activitat emprenedora al voltant de l'horta, experimentar i millorar les tècniques d'agricultura ecològica i biodinàmica i de les tecnologies associades al sector.

HortoLab es presenta com un centre d'innovació, experimentació i millora de les tècniques d'agricultura ecològica i biodinàmica que permetrà recuperar les llavors de les espècies autòctones de la Ribera per reimplantar i generar una producció hortícola pròpia del Marc, ia més s'introduiran altres espècies de l'agricultura tradicional que ajudaran a mantenir la seva biodiversitat en aquest espai tan emblemàtic de Càceres, per això un dels principals comeses del projecte és la investigació i inventari de les varietats hortícoles i d'arbres fruiters autòctons o cultivades tradicionalment en l'entorn de Càceres. HortoLab es encuandra a l'àrea temàtica d'investigació, desenvolupament tecnològic i innovació de la ciutat.

Destaca també la difusió de novetats i bones pràctiques relacionades amb el sistema d'hortes urbanes i els seus beneficis i la proposta de tornar a la llera de la Ribera del Marc el seu estat natural, a més de tornar a connectar-lo a les seves hortes i laminació d'avingudes; recuperar la vegetació autòctona i adequar els hàbitats per a la fauna riberenca.

Entre les moltes propostes de HortoLab es posa l'accent en l'estudi del sistema de gestió de l'aigua i promoció de l'autosuficiència energètica de l'espai hortícola.

Aquestes intervencions donaran fruits a mig termini, com ara la creació d'un Centre d'interpretació de l'Horta Urbana; hi haurà un mercat de productes vinculats a l'horta (cultius, nova artesania, reutilització i reciclatge de materials, barata); proporcionarà espais per al oci i la degustació de productes ecològics, segons expliquen fonts de HortoLab.

Les propostes que recull el projecte inclouen proporcionar un espai d'aprenentatge intergeneracional, un laboratori per a l'experimentació i la innovació aplicada a l'horta i fomentarà l'activitat comercial amb zones de restaurant, cafeteries, punts de venda i terrasses.