Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a De lo metálico y de lo humano

Del metàl·lic i de l'humà

Ibon Linacisoro
Director
15/03/2007
I per què no un altre punt de vista? El sector de la màquina-eina, el sector de la transformació del metall, es relaciona entre el comú dels mortals, entre els quals el menys comú és treballar en aquest sector, amb una mica dur. No físicament. Aspre per a l'ésser humà, mancat de suavitat, res amè, poc proper a la nostra condició d'humans. Però és, sens dubte, una mala transmissió a la societat del que la indústria pot fer per nosaltres. Perquè el metall és calenta després de ser escalfat i fred després de ser refredat. És permeable al que li fem, influenciable per la mà ferma de qui sobre ell vol actuar. És fidel durant un temps al que més se li aproxima. Per què no escalfar en el metall durant el cru hivern, deixar-nos embolicar per la seva llis tacte envoltant? Per què no refredar amb ell en els mesos d'estiu? El dur metall sap ser càlid, pot ser-ho i fins i tot, potser, fins vulgui ser-ho. Doncs no s'entén si no és així el seu deixar-se estimar, malear, per facilitar l'esbojarrada carrera dels humans cap a una meta inexistent, desconeguda, per un camí adornat de nombrosos objectes metàl·lics deformats, mecanitzats, sotmesos a cinc eixos, tornejats, mandrinatge, roscats, tractaments tèrmics, agressions superficials. Què seria de nosaltres sense aquest dur metall que escalfa quan cal escalfar, refreda quan cal refredar i suporta quan cal suportar? En el fons ho sabem. No conscientment, però en algun racó de la nostra bola d'os es troba la idea que sense el metall no seríem res i no ho seríem, per tant, tampoc sense aquestes màquines totpoderoses que retornen el metall a la seva forma original, aquella de la qual van partir, doncs no sembla factible que un material adquireixi formes tan complexes si no és recordant el camí cap a la seva forma original. I és possible que, precisament per saber-ho, encara que no sapiguem que ho sabem, ens veiem impulsats a gaudir del harmoniós moviment d'una màquina-eina i siguem capaços de quedar mirant, abstrets, amb la mirada atenta i els pensaments perduts, com una eina actua amb determinació però sense agressivitat sobre un bloc d'acer per treure d'ell la peça que porta dins. Potser per això en les fires es concentri també un públic no professional que només vol veure màquines pel pur plaer de veure actuar. Perquè en el vaivé controlat d'un mecanitzat de cinc eixos hi ha alguna cosa d'humà, una mica de carícia que aproxima l'espectador al dur metall sotmès a l'eina. I en el fons, fins al més dur dels humans, fins i tot els que han ocultat el seu cor després d'una cuirassa metàl lica, cedeixen en la seva duresa per permetre que la seva armadura transmeti una calor agradable a l'interior de la seva condició de ser.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades