Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Rehabilitación del cargadero de mineral ‘Cable Inglés’ de Almería
‘Processos Anticorrosivos Canaris’ ha guanyat amb aquest treball el premi ‘La Millor Obra Sika’ en la seva edició 2011

Rehabilitació del cargadero de mineral ‘Cable Inglés’ d'Almeria

Redacció Interempresas05/07/2012

5 de juliol de 2012

El conegut com a ‘Cable Inglés’ és un cargadero de mineral situat a Almeria. La seva construcció va concloure en 1904, i unia l'estació amb el port. D'estil eclèctic caracteritzat per l'ús dels nous materials, va seguir les directrius de l'escola de Gustave Eiffel.
Imagen

És un exemple de l'arquitectura del ferro de principis del segle XX. Construït per la societat ‘The Alquife Minis and Railway Company Limited’, i signat per l'enginyer espanyol Andrés Monche, constitueix un paradigma de l'arquitectura industrial espanyola en la seva categoria d'immoble-màquina. En 1998 va ser declarat Bé d'Interès Cultural d'Andalusia.

El ‘Cable Inglés’ va aportar una sèrie d'innovacions com a testimoniatge de la tecnologia aplicada del seu temps: el sistema de fonamentació nou, mitjançant pilotis d'acer i formigó de gran grossor, la insòlita col·locació del dipòsit de mineral al propi edifici, que va incrementar la seva escala, accentuant la seva presència com a arquitectura que construeix la façana marítima de la ciutat, i el caràcter urbà de la seva ubicació, que ho converteix en un element fonamental en la generació de la trama de la ciutat.

El cargadero de mineral va romandre en funcionament fins a 1973. Una acció de la Direcció general de Belles arts de la Conselleria de Cultura a data de 17 de desembre de 1984 va proposar la Declaració de Monument Històric Artístic.

Per la seva naturalesa, aquesta tipologia constructiva no va ser freqüent i, per la impossibilitat de recuperar el seu ús original, ha adquirit una singularitat indiscutible digna de ser conservada. És una obra civil singular de gran valor tècnic i històric que va merèixer ser declarada Bé d'Interès Cultural, en la categoria de monument.

La Conselleria d'Obres Públiques i Transports de la Junta d'Andalusia ha dut a terme un projecte de rehabilitació integral de l'arquitecte local Ramón de Torres per allotjar en el seu interior un centre d'exposicions, un restaurant i un complex d'oci, a més de proporcionar un mirador en la seva part superior.

Imagen

Construcció

El cargadero de mineral d'Almeria es va construir una vegada finalitzat el ferrocarril Linares-Almeria; amb la finalitat de donar major sortida a tot el material que arribava per tren des de les Mines d'Alquife i que s'acumulava en el Port d'Almeria. Els primers projectes proposaven un cargadero fet de fusta, i d'unes dimensions reduïdes. Però per diferents motius es va decidir la construcció d'un gran moll metàl·lic d'aigua profunda al que accedirien els trens carregats de mineral de ferro, procedents de l'Estació d'Almeria, a uns 900 metres del lloc. Una vegada al capdamunt, per acció de la gravetat, descarregarien el seu contingut en uns dipòsits a l'interior de l'estructura. Una vegada allí, i de nou per gravetat, es carregaria el mineral als vaixells atracats al costat del cargadero a través d'uns conductes metàl·lics retraíbles.

Cap a 1900, l'empresa que explotava les mines d'Alquife, The Alquife Minis and Railways Company Limited, la seu de les quals se situava a la ciutat escocesa de Glasgow, va demanar un permís per construir aquest cargadero, concedit en 1902. Per a la seva construcció es van emprar un total de 3.824 tones d'acer, procedent de les foses escoceses de Motherwell; també es van usar 8.000 m² de fusta per a revestiments, 1.152 m³ de formigó i un total d'1.056 metres de vies fèrries d'ample ibèric.

El 20 d'abril de 1904, el rei Alfonso XIII va acudir a la ciutat per inaugurar el cargadero així com el ferrocarril Albolote-Granada. A partir de llavors, els ciutadans es van dividir segons la seva opinió sobre aquest tema. Uns pensaven que era una construcció necessària i positiva i uns altres la relacionaven amb la contaminació metàl·lica i la veien com un obstacle per al creixement urbanístic.

Imagen
Aquesta obra emblemàtica de la ciutat d'Almeria no havia rebut en 100 anys cap tipus de reparació ni manteniment

Descripció

El moll o cargadero de ‘L'Alquife’ és una obra d'enginyeria, concebuda per utilitzar-la com a mitjà de transport, magatzematge i embarqui del mineral procedents de les mines de ferro d'Alquife (província de Granada) per via marítima.

Aquesta estructura, dissenyada com un moll d'aigua profunda, permetia l'arrencada de bucs de gran tonatge, un sistema de magatzematge mineral, que en trobar-se a gran altura, possibilita la descàrrega per l'acció de la gravetat.

L'estructura del cargadero consta de dues parts diferenciades: el sistema d'accés i el moll embarcadero.

• El sistema d'accés és un viaducte en el qual s'alternen trams d'estructura metàl·lica realitzats amb perfils d'acer formant una estructura de gelosia perfectament esbiaixada, i trams d'obres de fàbrica, formant arquejades de gran llum que descarreguen sobre fortes piles de maçoneria revestides, amb la particularitat de recórrer amb carreus alternantes encoixinats les quatre arestes de les piles.

• Al moll embarcadero correspon la major densitat estructural, ja que és la part que havia de suportar les càrregues del mineral. Aquest es compon de diversos plànols; el més baix constitueix la fonamentació que aflora de l'aigua en grans massissos de suport, sobre el qual arrenca el primer cos visible de l'estructura, amb perfils metàl·lics en contacte amb l'aigua, i que sustenta els grans suportis reblats que sostenen la resta de l'estructura i els arriostramientos que donen estabilitat al conjunt. El tram final ho constitueix un suport directe del tauler per on es desplaçava el ferrocarril.

Imagen

Restauració

Una vegada aconseguida la titularitat pública del cargadero, la Junta d'Andalusia va plantejar la necessitat de promoure un Projecte de Rehabilitació General per conservar aquest Bé d'Interès Cultural i dotar-ho d'un ús cultural i lúdic.

Com a primera actuació de rehabilitació, la Conselleria d'Obres Públiques i Transports ha executat un projecte que ha consistit en:

  • La reducció del pes propi del cargadero, eliminant la càrrega de mineral que romania en el dipòsit (3.605 m3).
  • El reforç de la plataforma més propera al mar, mitjançant la substitució dels deteriorats elements de lligat de l'estructura en el nivell de coronació dels pilotis de fonamentació.
  • La neteja i protecció dels caps dels pilotis.
  • La protecció dels elements metàl·lics de la plataforma més propera al mar.
  • El tractament de neteja, consolidació i protecció de l'intradós dels arcs de pedra que configuren la rampa d'accés al moll de càrrega.
Imagen

Protecció anticorrosión de l'estructura

Aquesta obra emblemàtica de la ciutat d'Almeria no havia rebut en 100 anys cap tipus de reparació ni manteniment, plantejant-se fins i tot en alguns moments derrocar-la. L'arquitecte Ramón de Torres ha barallat per la seva restauració per crear posteriorment sobre el ‘Cable Inglés’ un espai multifuncional.

L'actuació principal de sistemes Sika sobre la construcció consisteix en la protecció anticorrosión de la seva estructura metàl·lica. Aquesta execució és molt complicada a causa de la quantitat de recovecos que té l'estructura i l'estat tan avançat d'oxidació de la mateixa. A més, cal ressaltar que Processos Anticorrosivos Canaris, l'empresa aplicadora especialitzada en sistemes Sika, ha realitzat els treballs en un temps record de 7 mesos.

La solució triada és el sistema d'alta protecció antocorrosión SikaCor EG System, compost per tres fases:

  • Imprimación amb SikaCor Zn R, epoxi amb un contingut en Zinc metàl·lic en pel·lícula seca del 83%. Aquesta característica no la té cap altra pintura.
  • Capa Intermèdia de SikaCor EG 1, pintura a força de resina epoxi i oxido de ferro micáceo.
  • Pintura d'acabat Sikacor EG 5, de poliuretà amb alta resistència al desportillamiento i alta estabilitat del color.

L'alta qualitat d'aquestes pintures, SikaCor, avalada pels assajos, va ser fonamental a l'hora de triar la solució. En tractar-se d'un monument, l'exigència i responsabilitat de l'obra era molt altes, per la qual cosa tots els treballs han estat en tot moment supervisats per Sika i per un laboratori de control extern.

L'actuació principal de sistemes Sika sobre la construcció consisteix en la protecció anticorrosión de la seva estructura metàl·lica
Imagen

Procediment

  • 1°Chorreo de tota la superfície fins a grau SA 2 ½.
  • 2ª Aplicació de la Imprimación SikaCor zn R en un espessor de pel·lícula seca de 85 micres.
  • 3º aplicació de la capa intermèdia SikaCor EG 1 en un espessor de pel·lícula seca de 420 micres, aplicades en dues mans.
  • 4°Capa d'acabat amb SikaCor EG 5 ral 3009, amb un espessor de pel·lícula seca de 80 micres.

Nomeni de l'obra: Rehabilitació Cargadero de Mineral d'Almeria (Cable Inglés)

Dates de l'obra: D'Agost 2011 a Gener de 2012

Superfície total tractada: 30.000 m2

Propietat: Junta Andalusia, Aj. Almeria

Constructora: Jarquil

Empresa aplicadora: Processos Anticorrosivos Canaris.

Empreses o entitats relacionades

Sika, S.A.U.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)PiscinaSpainFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Matelec - IFEMARebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis