Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Láminas asfálticas para la impermeabilización de cubiertas
La qualitat triomfa

Làmines asfàltiques per a la impermeabilització de cobertes

Carlos Sánchez-Pando, responsable de fabricació de Sánchez-Pando, S. a. 22/11/2011

22 de novembre de 2011

En els últims mesos les aigües han baixat revoltes en el sector de les làmines impermeabilizantes. El punt de conflicte ha estat la qualitat i, en concret, la flexibilitat amb la qual alguns fabricants han interpretat la normativa d'Aenor en aquest àmbit a l'hora d'elaborar els seus productes. El resultat d'aquestes pràctiques s'ha traduït en la intenció de posar al mercat una nova làmina de qualitat intermèdia que, no obstant això, s'ha volgut equiparar a les de qualitat superior.

Finalment, després de l'última reunió del Comitè Tècnic de Certificació d'Aenor CTC-032, s'ha imposat la lògica i el bon fer. S'ha apostat per mantenir els estàndards establerts fins al moment i no permetre minvament de la qualitat en la gamma superior per adaptar-la a la nova làmina llançada per alguns fabricants. De no haver estat així, això hagués suposat no només una mala notícia per al sector sinó també pels prescriptores, instal·ladors i, en últim terme, per als usuaris finals d'aquest tipus de sistemes impermeabilizantes. Però vist l'inici i vist en desenllaç, amb prou feines es pot albirar el nus de l'assumpte. Vegem què s'ha posat en joc durant aquests mesos i, finalment, què s'ha pogut ‘salvar de la crema’.

Les làmines impermeabilizantes són elements indispensables en la construcció, tant en edificació com en obra civil
Les làmines impermeabilizantes són elements indispensables en la construcció, tant en edificació com en obra civil.

Diferències i evolució

Les làmines impermeabilizantes són elements indispensables en la construcció, tant en edificació com en obra civil. Totes elles han de disposar del marcat CE per comercialitzar-se, però a més, gairebé la totalitat de les fabricades a Espanya compten amb el distintiu de qualitat N d'Aenor. Aquest últim estableix, principalment, dues categories per a les làmines bituminosas dels sistemes d'impermeabilització:

  • Les làmines de betum modificat (LBM). Unes làmines compostes per un betum que es modifica mitjançant un polímer o un plastómero. Són els productes que ofereixen la major qualitat, prestacions i durabilitat.
  • Les làmines d'oxiasfalto (EL). Aquestes estan realitzades a partir d'un betum oxidat.

En les últimes dues dècades l'ús de les LBM ha anat augmentant progressivament passant de representar el 25% del total de les làmines fabricades i col·locades en els primers anys 90, a un 80% en l'actualitat.

Per mesurar i certificar el comportament de les làmines i de l'asfalt, es realitzen una sèrie d'assajos en laboratoris autoritzats

Les dues protagonistes i la tercera en discòrdia

Quan les categories de làmines asfàltiques impermeabilizantes semblaven més que clares i assumides per tots els fabricants, va resultar que algú va descobrir la quadratura del cercle i, de pas, un potencial negoci rodó. La gran ‘troballa’ consistiria a elaborar una làmina de betum modificat que podia ser de menor qualitat que la que Aenor estableix per les LBM, per vendre-la baix nom de LBM i fer-ho a un preu inferior que aquestes. El resultat: confusió, atac frontal al mercat i a la política de qualitat que s'ha vingut duent a terme en el mateix.

Però, fins a quin punt no aconsegueixen aquestes noves làmines intermèdies de betum modificat les característiques de les LBM amb segell N d'Aenor? Per respondre a aquesta pregunta és necessari revisar quins són els paràmetres establerts en la normativa d'Aenor, és a dir, les exigències per als elements que caracteritzen a un dels ingredients principals d'aquest tipus de làmines. Parlem de l'asfalt. Per mesurar i certificar el comportament de les làmines i d'aquest material, es realitzen una sèrie d'assajos en laboratoris autoritzats.

Alguns paràmetres no distingeixen nivells òptims segons el tipus de làmina, sinó que han de superar-se en qualsevol cas. Es tracta de:

  • L'estanqueïtat. Tant les EL com les LBM han de superar la prova que es realitza d'assajos segons norma UNE-EN 1928:2000. En aquest camp no hi ha diferència entre tots dos tipus de làmina i qualsevol que no passi aquest assaig quedarà descartada per obtenir el segell N d'Aenor.
  • La reacció al foc. En tots dos casos les làmines han de tenir com a mínim una Classe I segons els criteris de classificació de la norma UNE-EN 13501-1. Tampoc s'apliquen criteris diferents en aquest cas segons el tipus de làmina.
  • Comportament al foc. Aquesta característica s'aplica sobre els diferents sistemes d'impermeabilització ja siguin monocapas o multicapas i deuen tenir una classificació B roof (t1) d'acord amb els criteris de classificació de la norma (prEN) 13501-5.

No obstant això, hi ha dos elements que defineixen clarament la diferència entre ambdues classes de làmines i pels quals Aenor estableix criteris d'exigència diferents:

  • Resistència a la flexibilitat (també denominada plegabilidad). El tipus d'asfalt emprat en la làmina té una importància absoluta en aquesta característica. En el cas de les L'han de superar la prova de resistència a +5 °C, mentre que les LBM han de fer-ho a -15 °C.

L'assaig (segons norma UNE-EN 1109) al que se sotmeten consisteix a prendre una mostra de làmina i doblegar-la o plegar-la fins a envoltar un mandril, després d'haver estat immersa durant un mínim d'una hora en un mig líquid a la temperatura de realització de l'assajo

  • Resistència a la fluencia. Per comprovar aquesta característica la mostra es penja durant dues hores en una estufa, que estarà a 70 °C (si s'està provant una EL) o a 100 °C (si és una LBM). Abans de començar la prova es mesura la mostra/proveta i després de la prova es torna a fer per comprovar si ha fluït (s'ha estirat) l'asfalt. En tots dos casos, tant en les EL com en les LBM, no han d'haver fluït més de 2 mil·límetres després de la prova.
Les làmines asfàltiques per a la impermeabilització de cobertes amb el distintiu de qualitat N d'Aenor es classifiquen sota dos tipus: làmines de betum modificat (LBM) i làmines auxiliars (LA)

Hi ha altres propietats com a resistència a la tracció, allargament al trencament, resistència a l'impacte o a una càrrega estàtica que depenen més directament del tipus d'armadura utilitzada en la fabricació de cada làmina.

Existeix una altra propietat que és la durabilitat que depèn de l'autoprotecció de la làmina (bé a força de grànuls minerals o de protecció metàl·lica) així com del tipus del component bituminoso.

On se situen aquestes làmines intermèdies fetes també amb betum modificat però que no són les LBM reconegudes amb el segell N d'Aenor? Quant a fluencia poden estar al mateix nivell que les LBM, però no ocorre el mateix en la flexibilitat. Segons sigui el modificador aportat al betum de la làmina intermèdia, aquesta pot arribar a resistir la prova amb el mandril a 0, a -5 o a -10 °C, i fins i tot és possible que arribi als -15 °C (com les pròpies LBM). Només i exclusivament en aquest últim cas podrien equiparar-se a les LBM, segons les indicacions d'Aenor.

Les làmines han de tenir com a mínim una Classe I de reacció al foc
Les làmines han de tenir com a mínim una Classe I de reacció al foc.

Bon final

En l'última reunió del Comitè Tècnic de Certificació d'Aenor, celebrat recentment, s'ha decidit prendre la determinació que les làmines asfàltiques per a la impermeabilització de cobertes que vulguin comptar amb el distintiu de qualitat N d'Aenor, es classificaran sota dos tipus:

  • Làmines de betum modificat (LBM) que a part d'altres característiques típiques de cada làmina, deuran superar l'assaig de flexibilitat a -15 °C realitzat d'acord amb la norma UNE-EN 1109.
  • Làmines auxiliars (LA). Podent ser d'oxiasfalto o de betum aditivazo que a part d'altres característiques típiques de cada làmina deurà superar l'assaig de flexibilitat a +5 °C realitzat d'acord amb la norma UNE-EN 1109.

S'està preparant una nova Revisió del Reglament Particular 32.01 d'Aenor per impermeabilizantes bituminosos de cobertes que inclogui la classificació citada.

Carlos Sánchez-Pando Maisonnave és responsable de fabricació de Sánchez-Pando, S. a., i membre del Comitè Tècnic de Certificació d'Aenor: CTC-032 sobre ‘Impermeabilizantes Bituminosos per a Cobertes’, i membre de l'Associació Espanyola de la Impermeabilització (ANI).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

AsefaveMatelec - IFEMAFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Construtec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasPiscinaSpainCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis