Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ¿Mi oficina está enferma?
Guia publicada pel departament de Salut i Consum del Govern d'Aragó i Ecodes, Ecologia i Desenvolupament

La meva oficina està malalta?

Redacció Interempreses02/03/2011

2 març 2011

Fins al 90% del nostre temps ho vam passar habitualment en espais tancats, ja sigui a la llar o al lloc de treball. En aquests ambients tancats, la qualitat de l'aire no té per què estar assegurada i poden sorgir problemes. Aquests problemes tenen diverses denominacions: 'Síndrome de l'Oficina Malalta' o 'Síndrome de l'Edifici Malalt', entre altres. Les causes dels seus símptomes són difícils d'identificar ja que en la majoria dels casos té un origen múltiple.
Portada de la guia publicada pel Govern d'Aragó i Ecodes
Portada de la guia publicada pel Govern d'Aragó i Ecodes.

Va ser cap a 1982 quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va definir la Síndrome de l'Edifici Malalt (Sick Buldings Syndrome), com "un conjunt de malalties originades o estimulades per la contaminació de l'aire en espais tancats, que afecta almenys a un 20% dels ocupants, .. ". L'OMS diferència entre dos tipus d'edifici malalt: els que podem considerar com temporalment malalts, en els quals s'inclouen els edificis nous o els recentment remodelats, en aquests edificis els símptomes disminueixen o fins i tot desapareixen amb el temps, aproximadament en sis mesos. El tema és més preocupant en els edificis que romanen permanentment malalts.

Entre els símptomes caracteritzats en aquesta afecció es troben:

  • Fatiga i / o decaïment
  • Picor i irritació de pell, ulls, nas o gola
  • Símptomes lèrgics com el llagrimeig o la secreció nasal
  • Dificultats respiratòries
  • Mals de cap
  • Nàusees
  • Trastorns en el sentit de l'olfacte i del gust
  • Freqüents refredats o afeccions similars
  • Dificultats per a la concentració
  • Dermatitis
  • Depressió
  • Insomni
Fatiga, símptomes lèrgics, mals de cap o dificultats per a la concentració són alguns dels símptomes de la Síndrome de l'Edifici Malalt...
Fatiga, símptomes lèrgics, mals de cap o dificultats per a la concentració són alguns dels símptomes de la Síndrome de l'Edifici Malalt.

Els edificis malalts tenen segons l'OMS una sèrie de característiques comunes. Solen tenir una mala ventilació, comuna a tot l'edifici aplicant una recirculació de l'aire, també poden tenir unes localitzacions inadequades de les preses d'aire, construccions lleugeres, s'utilitzen massa tèxtils a l'interior (cortines i moquetes) i són edificis hermètics, les finestres no poden obrir-se. Totes aquestes característiques produeixen una sèrie de problemes:

  • Contaminació ambiental
  • Olors
  • Camps Electromagnètics
  • Il luminació deficient
  • Soroll
  • Temperatura elevada
  • Inadequada renovació d'aire
  • Baix percentatge d'humitat relativa
  • Ventilació
  • Factors psicosocials

Principals problemes i algunes propostes

Contaminació ambiental

La contaminació ambiental pot ser produïda per orígens molt diversos. Per exemple: els espais limitats poden produir concentracions elevades de CO 2, els éssers humans produïm de manera natural diòxid de carboni (CO 2), vapor d'aigua, partícules, àcars, etc.

Proposta: oficines amb espais amplis, evitant les concentracions de personal.

El formaldehid és una substància molt irritant, capaç de produir irritació als ulls i de les vies respiratòries i sol ser alliberat pels materials de construcció i els mobles nous, procedents de les resines presents en determinats revestiments.

Proposta: Escollir materials ecològics que no tinguin aquests components. En el cas dels mobles, convé intentar que siguin de fustes certificades FSC (Forest Stawardship Council, sigles d'aquesta organització no governamental i sense ànim de lucre que és qui fixa els criteris que han de respectar en la gestió dels boscos).

Taula de diferents contaminants químics relacionats amb equips de treball i materials d'un edifici malalt.
Font: ‘La prevenció de riscos en els llocs de treball’. Edita Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut (Ista)...
Font: ‘La prevenció de riscos en els llocs de treball’. Edita Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut (Ista). ‘Guia per la una intervenció sindical’. Cinquena edició revisada i actualitzada, setembre 2007.

Olors

Alguns gasos i vapors ocasionen sensacions desagradables produint ansietat i estrès quan l'origen dels mateixos no estan identificats.

Proposta: La suma de la ventilació i que tot el personal de l'oficina compleixi amb les mesures higièniques adequades, poden contrarestar aquests efectes.

Camps electromagnètics

Els aparells i els sistemes elèctrics produeixen camps electromagnètics. Recentment, estudis científics han qüestionat els possibles efectes d'aquests camps en la salut, però no existeix evidència científica que aquestes exposicions siguin perilloses.

Proposta: El sistema elèctric és convenient que estigui ben dissenyat. Aplicar una distància mínima del treballador davant la font productora, ja que la intensitat dels camps electromagnètics disminueix quan augmenta la distància a aquesta font.

Els aparells i sistemes elèctrics produeixen camps electromagnètics, que poden tenir efectes adversos en la salut
Els aparells i sistemes elèctrics produeixen camps electromagnètics, que poden tenir efectes adversos en la salut.

Il luminació deficient

Una baixa il luminació, un contrast insuficient, brillantors excessius i centelleigs, poden causar estrès visual, irritació d'ulls i mals de cap. Els sistemes d'enllumenat fluorescent també poden causar l'augment de càrregues elèctriques en el medi.

Proposta: L'espai de treball ha de comptar amb il luminació natural i ha de tenir assegurada la il luminació general necessària per a les tasques que es realitzin. La norma europea UNE-EN 12.464-1 de 2003, estableix els paràmetres recomanats per als diferents tipus de tasques, àrees de treball i activitats. Les recomanacions d'aquesta norma ens ajuden a dissenyar la il luminació dels espais de treball perquè compleixin amb les condicions de qualitat i confort visual. Per exemple per àrees de lectura, escriptura, procés de dades i mecanografia l'índex d'iluminancia mantinguda (Em: valor per sota del qual no es permet que caigui la il · luminació mitjana en una superfície determinada, per a l'adequada realització d'una tasca; unitat: lux (lm / m²) deu ser de 500 lux, per passadissos i vies de circulació 100 lux; arxius i fotocopiadores de 300 lux. La pantalla de l'ordinador ha d'estar allunyada de les finestres, perpendicular a la font de llum i no posar- mai ni davant de la finestra o en contra d'ella, en el primer cas es donaria una disminució del contrast, i en el segon enlluernaria al treballador. Els fluorescents han d'estar coberts amb difusors o reixetes amb això s'eviten els reflexos, de la mateixa manera cal procurar que els llocs de treball estiguin situats entre les fonts d'il luminació del sostre, mai posar la llum sobre la persona que estigui utilitzant l'ordinador. Les parets han de tenir un to mat i un color neutre per minimitzar els reflexos.

Soroll

El soroll a l'oficina, sense arribar a ser elevat, pot ser molt molest i font d'estrès si es combina amb una activitat que requereix concentració. Els infrasons, són els sorolls de baixa freqüència, i els tons purs poden causar irritabilitat.

Proposta: El nivell del soroll ha de mantenir en els límits de 60-70 dB (A). L'ISO 1966.2-1987 fa referència als infrasons.

La qualitat de la il luminació i el soroll ambiental en l'oficina, també són causes de possibles molèsties
La qualitat de la il luminació i el soroll ambiental en l'oficina, també són causes de possibles molèsties.

Sistemes de calefacció i aire condicionat

Els conductes de transport de l'aire són capaços de traslladar microorganismes i alliberar gasos tòxics, tals com el monòxid de carboni (CO) i òxid de nitrogen (NOx), quan existeix una mala instal·lació dels mateixos. S'han desenvolupat diversos estàndards sobre aquest tema. El més acceptat és el conjunt de les normes de confort tèrmic recomanades en ISO 7730-1984 que estableix un interval, òptim de temperatures i condicions per a persones amb diferents intervals metabòlics i usant diferents robes.

Proposada: Un bon manteniment de sistema de calefacció i aire condicionant, assegura que els filtres estiguin nets i evitin l'acumulació de brutícia en els dispositius. El Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques als Edificis (RITE, Reial decret 1826/2009, de 27 de novembre, pel qual es modifica el Reglament d'instal·lacions tèrmiques als edificis, aprovat per Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol) estableix límits de temperatura, per a l'hivern no ha de superar els 21 °C i inferior a 26 °C per a l'estiu.

Humitat relativa

Una baixa humitat relativa d'entre el 20-30%, produeix irritacions oculars, eritemes cutanis, sequedat de les mucoses, etc., Afavorint les infeccions respiratòries. La humitat relativament alta, al voltant del 70%, pot afavorir la proliferació de microorganismes.

Proposta: Encara que no hi ha un acord sobre quin és el nivell idoni d'humitat relativa, és aconsellable que es mantingui entre el 30 i el 70%.

Ventilació

La ventilació insuficient és una de les causes més freqüents de la Síndrome de l'Edifici Malalt. S'estima que ha d'assegurar un mínim d'aire existent en un interval de 2,5 - 20 litres per segon i persona. L'Agència Internacional de l'Energia (IEA) indica que una aportació d'aproximadament 8 litres per segon (aproximadament 30 metres cúbics per hora) per persona amb activitat sedentària seria l'adequada. El CO 2 i altres contaminants han de mantenir-se en un adequat marge de seguretat que vindrà marcat pel nombre de persones per metre quadrat. En una oficina es recomana una aportació d'aire mínim de 10 litres per segon (aproximadament 35 metres cúbics per hora) per persona.

Proposta: Assegurar la renovació de l'aire, ventilar i buscar l'equilibri entre una bona ventilació i l'estalvi energètic.

Factors psicosocials

Els factors psicosocials poden ser els causants de l'estrès del personal. Una deficient organització del treball pot portar a una insatisfacció en general, excessiva monotonia i repetició de les tasques o bé a la manca de recursos per emprendre el que exigeix. Tot això pot afectar el treballador i fer-lo més sensible als factors ambientals.

Proposta: Partint de que el centre de treball tingui una bona organització i planificació, el responsable de Recursos Humans haurà de tenir entre les seves responsabilitats al testar la situació de cada treballador, per poder tenir l'oportunitat que en el moment que hagi indicis d'una insatisfacció es tingui temps per fer les correccions oportunes.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Construtec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefaveMatelec - IFEMAPiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Rebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis