Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La curiosa historia de una viña canterana
La cimentera Cemex i el celler Olarra col·laboren en l'elaboració d'un vi d'origen castellà

La curiosa història d'una vinya del planter

Ricard Arís01/02/2011

1 febrer 2011

No passa cada dia que una empresa com Cemex, de llarguíssima tradició en el sector de la construcció com una de les cimenteres més importants del món, es dediqui a la producció de vi. En els terrenys que la cimentera d'origen mexicà posseeix prop de Toledo, es troben unes vinyes que porten ja sis veremes, iniciant una petita tradició vitivinícola en aquestes terres castellanes.

És curiós que el concepte de sostenibilitat està provocant en la nostra societat. Fa cinquanta anys, era impensable imaginar que una cimentera reutilitzaria els terrenys d'una pedrera ja esgotada per conrear unes vinyes. De fet, fa 50 anys qui s'anava a imaginar que una cimentera tindria una divisió agrícola? En ambdós casos, Cemex ha trencat les previsions i ha sabut adaptar-se als temps.

El responsable d'aquest projecte i de la divisió agrícola de Cemex a Espanya és Rafael Sempere, qui ens va explicar com va sorgir la idea de reutilitzar una pedrera amb elements més respectuosos amb el medi ambient. “El nostre negoci – explica – se centra en el ciment, el formigó, el morter i els àrids, però per fabricar aquests productes necessitem utilitzar matèries primeres que procedeixen fonamentalment de les pedreres”.

"Cemex té una política de restauració de pedreres - afegia - que va més enllà de les exigències legals, que obliguen a restaurar les pedreres un cop explotades. La companyia sempre ha apostat per restaurar i reintegrar a l'entorn les pedreres de la forma més amigable possible, intentant que aquests espais recuperessin unes condicions similars a les que existien abans que aquestes àrees fossin explotades ".

Les vinyes que Cemex té prop de Toledo i que conrea amb l'ajuda de Cellers Olarra
Les vinyes que Cemex té prop de Toledo i que conrea amb l'ajuda de Cellers Olarra.

D'aquesta manera, la companyia sempre s'intenta adaptar a les condicions més compatibles possibles amb l'hàbitat natural o amb les pràctiques agrícoles de la zona. Per això, com deia el propi Sempere, "és evident que l'espai on es troba aquesta pedrera (Yepes) és una zona vinícola de llarga tradició. És per això que en el moment de començar la restauració d'aquesta pedrera es va estudiar la possibilitat de convertir la pedrera en vinya i aquest ha estat el resultat ".

Millor amb una mica d'ajuda

És obvi afirmar que en Cemex no són experts en la fabricació de vi, és per això que van decidir contactar amb Cellers Olarra, els que han demostrat tenir una dilatada trajectòria i un reconeixement nacional i internacional dels seus vins. Les raons que els van fer decantar-se per aquest celler són que "Olarra unia tot el que buscàvem, - comenta Rafael Sempere - coneixement del negoci, proximitat, prestigi i qualitat en els seus vins ... Pensem que Cellers Olarra ens anava a aportar tot el que nosaltres desconeixíem del negoci, com finalment s'ha demostrat ".

I el resultat final és un vi anomenat 'Vinya del planter', que es produeix a partir de les varietats Syrach, Merlot i Cabernet Sauvignon. Aquest vi, a part de servir per "tornar a la natura el que ens va donar amb aquesta vinya" com comenta Rafael Sempere, és una forma de fer un present als seus clients. No és una divisió de negoci de Cemex, que té molt clar que el seu objectiu és el sector de la construcció i les obres públiques.

Referent a això, Sempere ha deixat clar que "som cementeros no cellerers. No sabem fer vi, simplement cultivem unes vinyes en un espai que abans explotem i que hem cregut que restaurar d'aquesta manera era el més apropiat per al lloc on estava situada la pedrera ". També va explicar que "el nostre vi s'utilitza com a regal d'empresa. És una forma de que els nostres clients i amics coneguin com hem recuperat aquest espai, quines possibilitats ofereixen terrenys com aquest .. i que puguin tastar els fruits de la terra ".

La divisió agrícola de Cemex recull els seus fruits al final de cada estiu
La divisió agrícola de Cemex recull els seus fruits al final de cada estiu.

I la veritat és que aquesta és una política empresarial que ja fa bastant temps portant a terme. Ja són sis les veremes recollides per Cemex i Cellers Olarra a l'antiga pedrera propera a Toledo i esperen continuar cultivant molt anys més. Tot i que la cimentera mexicana té pedreres en tot el territori, de moment no es planteja conrear més vinya. No pels costos o per la complexitat que pugui tenir, sinó per una raó molt més simple.

Cemex i Cellers Olarra produeixen des de fa sis anys el vi castellà Vinya del planter

La veritat és que "cada planter és diferent i per a cadascuna hi ha un pla de restauració propi". En el cas de Toledo, es va optar per una vinya perquè el terreny tenia les condicions adequades i la zona té la tradició de ser experts en vins. Però en altres zones del nostre país, s'opta per altres opcions. "Tenim restauracions de pedreres molt singulars per les quals hem rebut molts premis i reconeixements nacionals i internacionals. A Alacant hem transformat altra pedrera ja esgotada en una pròspera explotació agrícola de cítrics. Són unes 138 hectàrees que alberguen tarongers i mandariners de diferents varietats i que produeixen al voltant de 1.000 tones de fruita anualment ", afirma Rafael Sempere.

Si a això li sumem les ametlles que cultiven a Mallorca, podem fer-nos una idea de quina forma Cemex restaura el terreny que ha pogut explotar, tornant-li una aparença natural a un terreny que en condicions normals semblaria rocós i poc agradable a la vista. En aquest sentit, cada pedrera restaurada és com "un vestit a mida i no un model estàndard que es replica en qualsevol lloc".

Algunes dades de la darrera verema

Cemex va plantar en la seva sisena verema de la pedrera de Yepes (Toledo) aproximadament uns 100.000 quilos de raïm, que es van traduir en prop de 100.000 ampolles de la seva marca 'Vinya del planter ", com és la mitjana de campanyes anteriors.

En les seves vinyes de Yepes, i després dels habituals mostrejos del gra del raïm amb l'objectiu de conèixer l'estat de maduració i definir el moment òptim de la collita, es va dur a terme el passat mes de setembre la recollida de les varietats Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot. Aquest any, l'única incidència detectada va ser la minva d'aquesta última varietat, a causa d'una plaga de conills, que va danyar al voltant de 10.000 ceps, de les 92.000 de què disposa la vinya.

Vinya del planter és un vi destinat als clients de Cemex
Vinya del planter és un vi destinat als clients de Cemex.

La vinya té una extensió de 26 hectàrees, on hi ha plantades 92.000 ceps. Durant tot l'any, els experts de la divisió agrícola de Cemex s'encarreguen de realitzar les podes i el tractament adequat de les vinyes, utilitzant productes ecològics per a no danyar el medi ambient.

En la plantació d'aquest vinya, que disposa de les varietats de raïm recomanades per Cellers Olarra, es cultiva amb tècniques com el reg per degoteig, l'espatllera i la recollida mecanitzada. Tot això respon al compromís amb la sostenibilitat i amb la recuperació dels seus pedreres un cop explotades, tornant a deixar la zona d'extracció de calcària en les mateixes o similars condicions a les que existien abans que l'àrea fos utilitzada, fent la seva activitat totalment compatible amb l'hàbitat natural i amb les pràctiques agrícoles de la regió.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextAsefavePiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Construtec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)Matelec - IFEMACEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis