Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un hormigón ultrarresistente permite fabricar “las fachadas más ligeras del mercado”
Amb resistències cinc vegades superiors a les peces convencionals

Un formigó ultraresistents permet fabricar "les façanes més lleugeres del mercat"

Mar Guerrero21/01/2011

21 gener 2011

En l'imaginari col·lectiu, el formigó armat va acompanyat d'adjectius com gris, pesat o lleig, derivats principalment d'aquest aspecte dur, i poc donat als canvis que presenta el material. No obstant això, Imata-Centre Tecnològic de la Construcció de Catalunya ha desenvolupat un nou formigó que desmenteix aquests tòpics estètics: és molt lleuger, manipulable i, a més, té una resistència cinc vegades superior al de la resta de l'oferta del mercat.

Aquestes són les tres característiques principals d'aquest formigó, fruit d'un projecte d'I + D, posat en marxa fa tres anys, en el qual s'han invertit més de mig milió d'euros. Les seves qualitats mecàniques l'aproximen a l'acer i el gruix de les làmines se situa entre un i quatre centímetres, a partir de les quals es poden construir façanes d'edificis convencionals de 12 centímetres de gruix, o de 17 centímetres en el cas de façanes ventilades. El seu pes oscil·la entre els 120 i els 170 km / m 2 respectivament.

L'ús d'elements tan prims es tradueix en un estalvi de material i, a més, permet guanyar en superfície útil a l'hora de construir edificis tal com explica el director tècnic d'iMàtica, Ferran Bermejo. "Gràcies a aquest poc gruix, es poden elevar els estàndards d'aïllament acústic i tèrmic de les façanes que, d'altra manera, la normativa impediria elevar si treballem amb formigons convencionals de 40 o 50 centímetres. Es guanya en acústica i tèrmica i, per tant, en confort i eficiència energètica ". Unes prestacions que, segons Bermejo, col·loquen al nou formigó en competència directa amb altres sistemes lleugers utilitzats en construcció en sec industrialitzada.

El secret de la lleugeresa d'aquest material està vinculat directament al seu ultraresistencia. Així, davant formigons que aguanten uns 25 megapascals a compressió, i peces prefabricades situades entre 30 i 40, el producte d'iMàtica es troba en els 140 megapascals.

"A nivell de resistència quan analitzem les característiques tècniques és un material que està a mig camí entre el que és un formigó i un acer. Té algunes particularitats en les que s'assembla més a l'acer com la seva resistència a compressió, a flexotracció i la seva ductilitat ", indica el director tècnic.

En l'armat del formigó s'utilitzen microfibres d'origen metàl·lic i no metàl·lic
En l'armat del formigó s'utilitzen microfibres d'origen metàl·lic i no metàl·lic.

Aquestes propietats són conseqüències de la peculiar composició del formigó, que a més dels tradicionals ciments, àrids i aigua afegeix una sèrie d'additius especials. "Alguns d'ells utilitzen algun tipus de nanomaterial i els àrids són molt seleccionats, amb granometrías molt fines. Amb la qual cosa, obtenim un producte extremadament compacte amb molt poca porositat ", comenta Bermejo.

Microfibres per armat

Però les diferències d'aquest formigó no només es troben en les substàncies que ho fan possible, sinó que el armat tampoc respon al tradicional fet de barres d'acer. En el seu lloc, els investigadors d'iMàtica utilitzen una cosa tan petit com microfibres d'origen metàl·lic i no metàl·lic, amb una longitud de 15 mm i un diàmetre d'una dècima de mil·límetre. Aquestes dimensions permeten que quedin "embegudes" a la massa del formigó, d'acord amb Bermejo. "Així com en el formigó armat convencional, l'armadura està perfectament localitzada en punts concrets, nosaltres tenim aquesta armadura d'una manera difús en tota la massa del formigó".

Aquesta propietat és, de fet, la principal responsable de la flexibilitat d'aquest producte ultraresistents i lleuger. D'aquesta manera, en el Imata han aconseguit fabricar elements de formigó armat d'un centímetres de gruix que han estat capaços de retallar, donar forma i fer perforacions a voluntat.

El seu escàs gruix suposa més superfície útil en els edificis i una millora en els sistemes d'aïllament tèrmic i acústic

Bermejo destaca el doble valor que es desprèn del desenvolupament del formigó. D'una banda, el material aporta innovacions des del punt de vista estructural, ja que permet la transició cap a estructures molt lleugeres i el canvi de concepte sobre el formigó armat, i de l'altra, dóna peu a una vessant més estètica de formigons que permet treballar amb colors, formes i acabats diversos que donen un aspecte i diferent dels edificis.

S'han emprat tres anys d'investigació per trobar aquest nou producte
S'han emprat tres anys d'investigació per trobar aquest nou producte.
"Estem trobant una nova vida a un material que es percep sempre com una cosa pesada i trista. Al Imata estem treballant en conceptes d'industrialització avançada en construcció que parteix d'algunes premisses que consisteixen en poder construir edificis amb molt pocs components i molt sofisticats. En aquests moments, estem treballant en façanes, estructures i blocs tècnics. Cadascun d'aquests elements exigeix una investigació en materials d'un cert nivell i per aquest motiu sorgeix aquest formigó que, entre altres coses, apliquem a les façanes ", apunta Bermejo.

En aquest sentit, la Universitat Autònoma de Barcelona acollirà la primera demostració pràctica d'aquest formigó, que serà incorporat a la construcció d'un nou laboratori al campus de Bellaterra. Serà el primer edifici amb façanes de formigó ultraresistents. Així mateix, el centre presentarà diversos components de tancaments de façana i estructurals en la propera edició del Saló Construmat, que se celebrarà durant el mes de maig.

Segons els seus responsables, el formigó competirà amb altres materials lleugers del mercat
Segons els seus responsables, el formigó competirà amb altres materials lleugers del mercat.
El projecte

La investigació, recolzada per ACC1Ó , agència per a la innovació la internacionalització de l'empresa catalana, ha comptat amb el suport del Departament d'Enginyeria de la Construcció de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i dels laboratoris de Cecam (Centre d'Estudis de la Construcció i Anàlisi de Materials SLU). IMat treballa en aquesta línia d'investigació des de 2007 i patenta les tecnologies i productes que es deriven, a més de comercialitzar llicències a empreses per a la seva utilització.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

PiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Matelec - IFEMAAsefaveAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Rebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis