Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Herramex avanza hacia la constitución de un clúster sectorial
La iniciativa de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Eines de Mà culminarà el 2012

Herramex avança cap a la constitució d'un clúster sectorial

Laia Banús24/12/2010

24 desembre 2010

Amb la intenció que millori la competitivitat de les seves empreses associades, Herramex, l'Associació Espanyola de Fabricants d'Eines de Mà, ha posat en marxa un pla d'actuació que culminarà el 2012 amb la constitució d'un clúster sectorial. Com ens explica Estibalitz Bernaola, directora de Herramex, el primer pas ha estat la constitució d'un preclúster, que compta amb la participació de l'associació al complet.

Herramex compta amb 28 empreses associades, que representen el 90% de la producció d'eina de mà a Espanya i donen feina a 2.000 persones. El 80% dels fabricants està al País Basc.

El 40% de la facturació total de les empreses associades correspon a l'exportació. En aquest sentit, Herramex ajuda als seus associats en les seves activitats d'internacionalització, organitzant missions, fires i elaborant notes sectorials amb informació dels mercats de nombrosos països. "Fins ara, les activitats de Herramex estaven focalitzades en les estadístiques del sector, en la normalització de les eines i sobretot, en la internacionalització. En aquest eix, organitzem missions comercials a diferents països i participacions agrupades a les fires més importants del sector. Així mateix, facilitem informació dels mercats exteriors a través de notes sectorials i informes. També ens ocupem d'activitats de comunicació i publicitàries, principalment concentrades a les fires ", afirma Estibalitz Bernaola. Herramex també s'ocupa de la normalització de les eines manuals i d'elaborar estadístiques del sector.

El 40% de la facturació total de les empreses associades a Herramex correspon a l'exportació
El 40% de la facturació total de les empreses associades a Herramex correspon a l'exportació.

Però aquest any, Herramex ha fet un pas més en la seva gestió i col·laboració amb els seus associats. "A finals de 2010 hem començat a treballar en la innovació i tecnologia, amb la definició d'un pla tecnològic que inclogui un diagnòstic tecnològic de les empreses associades, la definició d'un observatori tecnològic, formació tecnològica i també la realització de projectes tecnològics col·lectius que donin solució a problemes comuns del sector. També ens estem ocupant d'implantar un sistema de qualitat en la gestió del propi preclúster i fomentar la seva implantació en les empreses associades que encara no tinguin un, mitjançant la sensibilització i cursos de formació ".

Per a això, l'associació va elaborar la 'Agenda d'Innovació' a mitjans d'any, de la qual es deriven altres projectes a més de la definició del preclúster. En paraules de la portaveu de Herramex: "Diversos d'aquests projectes ja s'han dut a terme i entre altres hem definit les bases per a un observatori tecnològic i un pla de jornades per al 2011 per als nostres associats que estaran en línia amb les noves activitats del preclúster ".

"És imprescindible la cooperació si es vol ser més forts davant de competidors externs"

El preclúster, el primer pas cap al clúster

Durant 2010, Herramex s'ha preparat per aconseguir la qualificació de preclúster, "és a dir, hem preparat un pla d'actuació a tres anys que inclogui activitats que tenen a veure amb la tecnologia, innovació, qualitat de la gestió i internacionalització", comenta Estibalitz Bernaola. El preclúster està encarregat de definir i portar a terme activitats que s'emmarquen en aquests quatre eixos estratègics: promoure la millora tecnològica, fomentar la innovació, impulsar la qualitat de la gestió entre els seus membres i en la pròpia associació i continuar donant suport a la internacionalització del sector .

Amb la creació del preclúster, l'associació pretén incorporar aquests valors a totes les baules de la cadena de valor i sectors afins, amb l'objectiu d'incrementar la seva competitivitat en el sector gràcies als projectes de cooperació que puguin sorgir al voltant d'aquests eixos. En paraules de la portaveu de Herramex: "Ser preclúster significa incorporar tot el mapa de valor 360 º. Així doncs, s'inclouen els proveïdors de matèria primera, els fabricants, els distribuïdors, els centres tecnològics, els agents de logística, consultories, etc. Ara per ara, les empreses associades al preclúster són els fabricants d'eina de mà, però la nostra intenció és anar convidant a les restes dels components de la cadena ".

El preclúster es basa en quatre eixos estratègics: tecnologia, innovació, qualitat de la gestió i internacionalització

L'objectiu principal del preclúster es centra la millora de la competitivitat del sector, mitjançant la cooperació interempresarial. "Això últim és imprescindible si es vol que el sector sigui més forta enfront de competidors externs ja que s'aconsegueix donar solucions a múltiples problemes comuns als quals s'enfronten els diferents baules de la cadena de distribució. No és una tasca fàcil, ja que dins del preclúster hi ha i hi haurà competidors però es tracta de tocar aquells punts que es puguin compartir i ens ajudin a ser millors. Això es fa més necessari encara en una crisi com l'actual en la qual les empreses estan obligades a col·laborar si volen sortir amb èxit d'aquesta situació ", afirma Bernaola.

"La raó per la que ara siguem preclúster i no clúster-afegeix-és perquè encara no tenim incorporat tot això en el dia a dia. Comptem amb un termini de tres anys per fer-ho i un cop aconseguit és quan passarem a ser clúster ".

L'objectiu principal del preclúster es centra la millora de la competitivitat del sector, mitjançant la cooperació interempresarial...
L'objectiu principal del preclúster es centra la millora de la competitivitat del sector, mitjançant la cooperació interempresarial.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)PiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - NebextAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefave

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis