Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El marcado CE en los prefabricados de hormigón estructurales
Certifica que els productes són conformes amb normes establertes per organismes europeus de normalització d'acord amb mandats conferits per la Comissió de les Comunitats Europees

El marcatge CE en els prefabricats de formigó estructurals

Alejandro López Vidal / Daniel González López. Departament Tècnic Estructural de Andeca02/02/2010

2 febrer 2010

Aquest document pretén servir d'instrument d'ajuda a aquells fabricants de productes de formigó prefabricat amb caràcter estructural que requereixen el marcatge CE, a conèixer els requisits normatius i reglamentaris que li són aplicables. A continuació, publiquem un resum de l'article publicat íntegrament per Andeca, Associació Nacional de Prefabricats i Derivats del Ciment .

El marcatge CE per a productes de construcció, reglamentat a través de la Directiva Europea 89/106/CEE (i la seva posterior modificació Directiva 93/68/CEE), és un requisit indispensable per a la lliure comercialització i ús d'un producte en tots els països de la Unió Europea, establint uns nivells mínims de seguretat per sota dels quals no pot situar cap fabricant.

La intenció del marcat és permetre la lliure circulació del producte en tota la Unió Europea i que els estats membres no puguin legislar de manera diferent al que estableix la normativa europea, encara que poden dictar condicions addicionals per a l'ús d'aquests productes en l'execució d'obres construïdes amb ells.

Marcatge CE

Símbol que indica que un producte és conforme amb els requisits essencials de les directives que li són d'aplicació. Igualment, garanteix que el fabricant ha pres totes les mesures oportunes per garantir el compliment de les mateixes en els productes comercialitzats.

La DPC estableix que els productes de construcció han de ser apropiats per a obres que, en la seva totalitat i en les seves parts aïllades, siguin adequades per al seu ús. Els requisits essencials que han de satisfer les obres a què s'incorporen els productes i que, per tant, influeixen en les característiques tècniques dels mateixos són:

  • Resistència mecànica i estabilitat.
  • Seguretat en cas d'incendi.
  • Higiene, salut i medi ambient.
  • Seguretat d'utilització.
  • Protecció contra el soroll.
  • Estalvi d'energia i aïllament tèrmic.
El marcatge CE no és ni una marca de qualitat ni una marca d'origen a la Unió Europea. Simplement declara la conformitat d'un producte

Segons s'estableix a la DPC, tots aquells productes que influeixen en almenys un dels requisits enunciats, han de portar el marcatge CE, el qual assegura que compleixen amb les especificacions tècniques que sobre el producte s'han considerat exigibles pel conjunt de països europeus.

El marcatge CE certifica que els productes són conformes amb normes de transposició de normes harmonitzades, és a dir, normes establertes per organismes europeus de normalització d'acord amb mandats conferits per la Comissió de les Comunitats Europees d'acord amb els procediments establerts en la Directiva que es transposa.

Altres documents que comporten marcat CE (i que no són objecte d'aquest document) són els documents d'idoneïtat tècnica europeu (DITE), que són avaluacions tècniques favorables de l'aptitud d'un producte per a l'ús assignat.

El marcatge CE l'efectua el fabricant o responsable del producte en el mercat sobre la base del sistema de certificació que s'indiqui a la norma o document que correspon al seu producte. Aquests sistemes vénen impostos en funció de les característiques del producte, sent el sistema 4 el menys exigent (autocertificació) i l'1 + el més exigent. En el cas dels productes prefabricats de formigó amb caràcter estructural, el sistema que els afecta és el 2 +, que a més de les tasques que ha de realitzar el fabricant, implica la participació d'un organisme extern (Organisme Notificat), tasques que es s'exposaran detalladament més endavant. En aquest cas, les garanties associades al marcatge CE vénen avalades pel fet que el producte porta aquest marcat, que hi ha un organisme extern que certifica el producte, emetent el certificat CE de conformitat, i que el fabricant, en una declaració CE de conformitat, assumeix que ha complert tots els requisits reglamentaris per poder indicar un marcat CE sobre el producte. Tot això permet pressuposar que el producte surt de la fàbrica satisfent tots els requisits que la reglamentació vigent li exigeix.

A Espanya, la transposició de la DPC aa través del Reial Decret 1630/1992 (i la seva posterior modificació RD 1328/95), obliga a disposar del marcatge CE als productes amb Norma harmonitzada a partir de la data d'entrada que s'estableixi. La diferència fonamental d'una norma harmonitzada amb qualsevol altra norma Europea és que, al final de cadascuna, inclou l'annex ZA. L'annex ZA conté el mandat sota el qual es prepara la Norma, s'especifiquen els apartats de la Norma on es fa referència a les característiques requerides per als productes per aquest Mandat donat sota la DPC, defineix el sistema d'avaluació de la conformitat aplicable aquestes característiques, amb els controls que ha de realitzar directament el fabricant o un organisme notificat, defineix l'etiquetatge o marcatge i determina les dades que el fabricant ha de proporcionar.

Cal deixar clar que en cap cas es pot considerar el marcatge CE com una marca de qualitat, ni una marca d'origen a la Unió Europea, simplement declara la conformitat d'un producte, establint un nivell mínim d'exigències per poder assegurar que es compleixen els requisits essencials.

Procediment general de marcatge CE

L'avaluació de la conformitat representa el conjunt d'operacions que ha d'emprendre el fabricant per comprovar i estar en condicions de garantir que, els productes que surten de la línia de producció, amb la fiabilitat estadística pròpia dels mètodes d'assaig i de control establerts en la norma harmonitzada, satisfan els requisits de la mateixa i que compleixen amb les prestacions declarades pel fabricant.

Aquestes operacions suposen l'assumpció de la responsabilitat, per part del fabricant, de la conformitat amb la norma harmonitzada dels productes que posa al mercat i, per tant, de la seva idoneïtat com a producte de construcció destinat a ser incorporat com a element estructural en les obres d'edificació o d'enginyeria civil.

Els resultats dels assaigs / càlculs de tipus, un cop comprovada la seva fiabilitat durant el control de producció, són els valors que el fabricant ha de declarar en la informació que acompanya al marcatge CE. Aquests valors són el que el comprador o usuari final va a utilitzar per decidir la idoneïtat del producte segons l'ús previst en el projecte, i són igualment els de referència en les intervencions de les autoritats competents en la vigilància de mercat. El sistema de verificació de la conformitat dels prefabricats de formigó amb caràcter estructural és el sistema 2 +. En el sistema 2 + el fabricant està obligat a presentar el seu sistema de control de producció en fàbrica a un tercer (Organisme Notificat), perquè sigui certificat per aquest, d'acord amb una inspecció inicial de la fàbrica i del propi control de l'producció en fàbrica i de la vigilància, avaluació i aprovació contínua del control de producció en fàbrica mitjançant auditories anuals periòdiques.

Control de producció en fàbrica

Per assegurar que el producte que surt de la fàbrica és el inicialment dissenyat i que es poden garantir els valors declarats que acompanyen el Marcatge CE, el fabricant ha de sotmetre la seva producció a un control seguint per a això els procediments i operacions establerts en la Norma corresponent : UNE-EN 13369.

Hi ha normes europees UNE-EN referents a plaques alveolars, pilots, pals, prelloses, escales, marcs, elements per a murs, per ponts, etc...
Hi ha normes europees UNE-EN referents a plaques alveolars, pilots, pals, prelloses, escales, marcs, elements per a murs, per ponts, etc.

Tasques del fabricant: generalitats i responsabilitats

El fabricant és qualsevol persona física o jurídica responsable de la fabricació d'un producte amb vista a la seva comercialització en el mercat comunitari per compte propi. Encara que diversos fabricants de components puguin contribuir en el producte final, només l'entitat legal responsable de la fabricació específica del producte de construcció és el fabricant, segons la DPC.

La DPC no requereix que el fabricant estigui establert en l'Espai Econòmic Europeu (EEE), ni requereix que un fabricant d'un país de fora de l'EEE tingui un representant autoritzat en l'EEE.

El representant autoritzat és l'entitat legal expressament designada pel fabricant, legalment autoritzada per actuar en nom dins de l'EEE, i no confondre amb l'importador. Aquest últim és qualsevol entitat legal que poseu un producte d'un país extern a l'EEE, i és responsable per llei d'assegurar que s'han complert tots els requisits legals aplicables per al producte en el mercat de l'EEE.

El fabricant pot dissenyar i fabricar el producte, encara que també pot encarregar el seu disseny, fabricació, muntatge, embalatge, processament o etiquetatge a un tercer. En el cas d'una subcontractació, el fabricant ha de mantenir el control global sobre el producte i assegurar-se proporcionar la informació necessària per complir les responsabilitats que aquí s'estableixen.

Així mateix, el fabricant que subcontracta totalment o parcialment les seves activitats no pot declinar en cap cas la seva responsabilitat, delegant en altres (per exemple, en un representant autoritzat, un distribuïdor, un subcontractista, etc.), Assumint la responsabilitat exclusiva i absoluta de la conformitat del seu producte amb la DPC.

El fabricant està obligat a conèixer tant el disseny com la fabricació del producte per poder assumir la responsabilitat sobre el mateix i el seu compliment amb totes les disposicions de la DPC. Això s'aplica tant si el fabricant realitza totes les fases operatives, com si subcontracta alguna d'elles. En el cas que sigui el client el que proporcioni el disseny, serà aquest responsable de la seva adequació a la Norma que l'afecti.

El fabricant és, per tant, responsable de la conformitat del producte en l'instant en què és posat al mercat. No obstant això, no té la responsabilitat d'assegurar que la informació que acompanyi el producte en sortir de la fàbrica, segueixi la cadena de subministrament. No obstant això, és convenient facilitar la informació que permeti a tots els interessats comprovar que aquesta informació correspon de forma correcta al producte (mitjançant l'ús d'un codi, un número de lot, etc.), Ja que la traçabilitat del mateix podria ser requerida per les autoritats responsables de la vigilància de mercat.

Així mateix, la responsabilitat del fabricant recaurà sobre qualsevol persona que canviï l'ús previst del producte de manera que se li apliquen altres requisits essencials o bé que se li modifiqui o se li reconstruir de forma substancial (creant així un producte nou) amb vista a la seva comercialització en el mercat comunitari.

La norma UNE-EN 1168 es refereix als requisits, els criteris de comportament i valors mínims si procedeix de les lloses alveolars prefabricades...
La norma UNE-EN 1168 es refereix als requisits, els criteris de comportament i valors mínims si procedeix de les lloses alveolars prefabricades.

El marcatge CE dels productes fabricats

El primer pas que ha de fer el fabricant és esbrinar si el seu producte està dins de l'objecte i camp d'aplicació d'alguna de les normes. El capítol 1 de cadascuna de les normes defineix l'abast d'aquesta. La verificació d'aquest punt és fonamental ja que depèn tot el procés posterior. Pot resultar que un producte quedi aparentment dins de l'abast d'una norma, però analitzant detingudament el camp d'aplicació quedi exclòs i per tant, no hagi de dur el marcatge CE. És el cas, per exemple, de les lloses alveolars de cantell superior a 500 mm que estan fora de l'objecte i camp d'aplicació de la norma corresponent.

UNE-EN 1168:2006 Plaques alveolars: la norma europea UNE-EN 1168 especifica els requisits i els criteris bàsics de comportament, així com els valors mínims quan escaigui, per les lloses alveolars prefabricades, fetes de formigó pretensat o armat de densitat normal, segons la Norma Europea EN 1992-1-1:2004.

UNE-EN 12794:2005 Pilots de fonamentació: aquesta norma especifica la terminologia, els requisits, els criteris bàsics de funcionament, els mètodes d'assaig i l'avaluació de la conformitat que són aplicables als pilons de fonamentació prefabricats de formigó elaborats en fàbrica per al seu ús en treballs en obra civil i edificació i posats en obra per mitjà d'impacte, vibració, pressió o altres tècniques adequades. Aquesta norma es pot aplicar també als productes fabricats in situ en plantes temporals, complint el que estableix la norma sobre 'Control de producció en fàbrica' de la norma UNE-EN 13369:2004 i es protegeix adequadament contra les inclemències meteorològiques.

UNE-EN 12843:2005 Pals i pals: aquesta estableix els requisits per als pals prefabricats de formigó (o pals), bé d'una peça o compostos de diversos elements, armats i / o pretensats com a elements estructurals: poden ser buits o massissos, i poden rebre o incloure components addicionals (per exemple, creuetes, plataformes, etc.), inserits i connectors. Poden connectar elements addicionals als elements de pal.

UNE-EN 13224:2005 Elements per sostres nervats: estableix els requisits, les prestacions bàsiques i l'avaluació de la conformitat per a elements prefabricats per a sostres nervats fabricats amb formigó de pes normal, armat o pretensat, empleats en forjats o teulades. Els elements consten d'una placa superior i un o més (generalment dos) nervis que contenen l'armadura longitudinal principal, també poden constar d'una placa inferior i nervis transversals. En l'Annex informatiu A de la UNE-EN 13224 es mostren alguns exemples dels elements prefabricats emparats per la norma.

UNE-EN 13225:2005 Elements lineals estructurals: aquí s'especifiquen els requisits, els criteris bàsics de comportament i l'avaluació de la conformitat per elements prefabricats lineals (com ara columnes, bigues i marcs) de formigó de pes normal armat o pretesat, empleats en la construcció d'estructures d'edificis i altres obres d'enginyeria civil, a excepció dels ponts. Aquesta norma no cobreix la capacitat de càrrega autoportant determinada mitjançant assaig.

UNE-EN 13693:2005 Elements especials per a cobertes: identifica els requisits, els criteris bàsics d'utilització i l'avaluació de la conformitat per als elements prefabricats especials per a cobertes fabricats amb formigó de pes normal, armat o pretesat, emprats per a la construcció d'edificacions, amb o sense funció de separació respecte a la resistència al foc.

UNE-EN 13747:2006 Prelloses per forjats: aquesta norma especifica els requisits, els criteris bàsics de prestacions i l'avaluació de la conformitat de les prelloses prefabricades elaborades amb formigó armat o pretensat, segons la norma Europea EN 1992-1-1:2004, utilitzades conjuntament amb formigó fabricat in situ (capa de compressió) per a la construcció de plaques de forjat compostes.

UNE-EN 13978-1:2006 Garatges prefabricats de formigó: aquí es contempla els garatges de formigó armat prefabricats produïts com a unitats d'una peça o com un conjunt de seccions individuals amb dimensions d'una habitació en fàbriques fixes. Aquests garatges estan previstos per ser muntats sobre fonaments projectats per altres i conforme amb el comportament de les unitats prefabricades.

UNE-EN 14843:2007 Escales: aquesta norma fixa les especificacions pel que fa a materials, producció, propietats, requisits i mètodes d'assaig per a l'escales monolítiques prefabricades de formigó i elements prefabricats de formigó (peces individuals per escales) utilitzades per a realitzar escales de formigó armat i / o pretensat. Aquesta norma s'aplica a les escales estructurals interiors i exteriors.

UNE-EN 14844:2006 Marc: aquesta norma preveu, tant els grans marcs (estructurals - sistema 2 +) com els petits (no estructurals o poc estructurals - sistema 4), de secció transversal rectangular, monolítics i projectats com a elements continus amb un detall de junta format per permetre la incorporació eventual de materials estancs. Els marcs es poden utilitzar per a la creació de buits per sota del nivell del sòl la finalitat sigui el transport o l'emmagatzematge de materials, per exemple, per al transport i l'emmagatzematge d'aigües residuals, galeries de cables i passatges subterranis.

UNE-EN 14991:2008 Elements de fonamentació: en aquest cas es contemplen els requisits i els criteris bàsics de prestacions i especifica, on sigui aplicable, els valors mínims dels elements prefabricats per a fonamentacions (comprèn pilars amb elements de fonamentació integrats, elements de fonamentació en calze, calzes, etc.) fabricats amb formigó armat de pes normal per a estructures d'edificacions d'acord amb la Norma Europea EN 1992.01.01.

UNE-EN 14992:2008 Elements per a murs: aplicació a murs prefabricats, fets a partir de formigó de densitat normal o alleugerit, definint mur com una unitat superficial plana o corba, disposada per a col·locar vertical o inclinada. Poden tenir aplicació exterior (aïllament tèrmic, aïllament acústic i / o control higrotèrmic) o no, aplicació de façana (requisits dimensionals, estètics, etc.) O no i / o una combinació d'aquestes aplicacions.

UNE-EN 15050:2008 Elements per ponts: aquesta norma europea s'aplica als elements estructurals prefabricats de formigó produïts en fàbrica utilitzats en la construcció de ponts, per exemple, elements de taulers, estreps, elements per a piles i arcs prefabricats. Es consideren els elements de formigó de densitat normal, armats o pretensats, es poden utilitzar per a ponts de carreteres, ponts de ferrocarril i passarel.

Certificat de conformitat i declaració de conformitat CE

Quan s'arribi a la conformitat amb els requisits de l'annex ZA de la norma corresponent i l'Organisme Notificat hagi emès el certificat esmentat a continuació, el fabricant o el seu representant autoritzat en l'Espai Econòmic Europeu (EEE) ha d'elaborar i conservar una Declaració de Conformitat que l'autoritza a fixar el marcatge CE. Aquesta declaració ha d'incloure:

  • Nom i adreça del fabricant o del seu representant autoritzat establert en l'EEE així com a lloc de producció.
  • Descripció del producte (tipus, identificació, ús, etc.) I una còpia de la informació que acompanya el marcatge CE.
  • Disposicions amb les que el producte és conforme
  • Condicions específiques aplicables a l'ús del producte (per exemple, les disposicions relatives a la utilització en certes condicions).
  • Número del certificat de control de producció en fàbrica associat.
  • Nom i càrrec de la persona facultada per signar la declaració en nom del fabricant o del seu representant autoritzat.

La declaració s'ha d'acompanyar d'un certificat de control de producció en fàbrica, emès per l'Organisme Notificat que ha d'incloure, a més de les dades esmentades anteriorment:

  • Nom i adreça de l'Organisme Notificat.
  • Número del certificat de control de producció en fàbrica.
  • Condicions i període de validesa del certificat, si escau.
  • Nom i càrrec de la persona facultada per signar el certificat.

Aquest document representa la responsabilitat davant de tercers per part del fabricant, que ha col·locat el marcatge CE de manera correcta, que compleix amb les especificacions de la Norma i que ha aplicat correctament el sistema d'avaluació de la conformitat que l'afecta.

En el cas dels productes prefabricats de formigó amb caràcter estructural, el sistema que els afecta pel que fa al marcatge CE és el 2 +...
En el cas dels productes prefabricats de formigó amb caràcter estructural, el sistema que els afecta pel que fa al marcatge CE és el 2 +, que implica la participació d'un organisme extern. Foto: Hans Thoursie.

Marcatge CE i etiquetatge

El marcatge CE el posa el fabricant quan té totes les dades i documents que li permeten assegurar que compleix amb els requisits de la norma, és a dir:

  1. que té els assaigs inicials de tipus,
  2. que ha realitzat i documentat el control de producció obtenint resultats que li permeten confirmar els resultats obtinguts en els assaigs inicials de tipus,
  3. que un organisme notificat li ha vigilat aquest control i
  4. que el mateix organisme li ha estès el certificat de conformitat del control de producció esmentat.

Per tot això, la responsabilitat del marcatge CE recau en primer lloc sobre el propi fabricant i en segon lloc sobre l'organisme que li fa la inspecció inicial, el seguiment del control i li estén el certificat de conformitat del control de producció.

El símbol del marcatge CE a estampar ha de ser conforme amb la Directiva 93/68/CEE i s'exhibirà considerant la jerarquia de preferència: en el propi producte, en una etiqueta adherida a ell, en l'embalatge, en la documentació comercial que l'acompanya (per exemple, en l'albarà de lliurament) i fins i tot, a la pàgina web del fabricant.

Conseqüències de la certificació

  1. Per al fabricant: li permet distanciar-se del competidor il·lícit. L'establiment de procediments i pautes de treball sol repercutir en la realització de les tasques amb més qualitat.
  2. Per al projectista i el director d'obra: els productes certificats i les empreses acreditades proporcionen un llindar d'entrada que suposa una seguretat raonable d'una qualitat mínima garantida.
  3. Per al constructor: les seves motivacions són essencialment les mateixes que les del fabricant.
  4. Per al controlador: és potser un dels més directes beneficiaris de la certificació de productes i de l'acreditació d'empreses. El controlador té com a objectiu que l'obra no presenti problemes de mala qualitat. En definitiva, és l'únic sistema per evitar que l'obra es transformi en un laboratori.
  5. Per l'assegurador: pot acceptar un cert percentatge d'errors sempre que no ultrapassi el que ell ha tingut en compte en les estimacions actuarials per a l'establiment de les pòlisses.
  6. Per a l'usuari: encara que la intervenció de l'usuari en el procés constructiu sigui pràcticament inexistent, ha però acceptar que és la persona que gaudeix o pateix la bona o mala qualitat assolida. En aquest sentit l'usuari hauria d'estar interessat en la generalització dels sistemes de certificació, ja que té a la seva disposició productes amb una seguretat mínima garantida.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Matelec - IFEMAPiscinaSpainConstrutec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefaveRebuild Rehabilita - NebextCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis