Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La evaluación de la sostenibilidad de los edificios industriales, tesis en la UPV/EHU
El mètod'avalua quatre fases del cicle de vida de l'edifici: disseny i planejament, construcció, vida útil i reintegració

L'avaluació de la sostenibilitat dels edificis industrials, tesi a la UPV / EHU

Redacció Interempreses11/05/2009
En una tesi de la Universitat del País Basc (UPV / EHU) es defineix un mètode per a l'avaluació de la sostenibilitat dels edificis industrials, els quals ocupen el 11% de la superfície construïda a Espanya i consumeixen un terç de l'energia consumida a el país. No obstant això, fins ara amb prou feines existien solucions de sostenibilitat per als edificis exclusivament industrials.

A causa de l'impacte que tenen els edificis industrials, és important analitzar la sostenibilitat dels mateixos. Per a això, Jesús Cuadrado Rojo, doctor en Enginyeria Industrial i professor d'Enginyeria de la Construcció a la UPV / EHU, ha presentat una tesi sota el títol 'Establiment d'una metodologia general per a la mesura de la sostenibilitat en el cicle de vida dels edificis industrials '. Els directors de la tesi han estat Ramón Losada Rodríguez i Eduardo Rojí Chandra, del departament d'Enginyeria Mecànica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Bilbao (UPV / EHU).

Aquesta tesi forma part d'un 'Projecte Coordinat de recerca fonamental del Ministeri d'Educació i Ciència (MEC)', en què han participat la UPV / EHU (ETS d'Enginyeria de Bilbao), la UPC (ETS d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona) i Tecnalia Construcció.

L'índex permet fer una classificació de les construccions industrials segons la sostenibilitat, plantejant fins ara només edificacions residenciales...
L'índex permet fer una classificació de les construccions industrials segons la sostenibilitat, plantejant fins ara només edificacions residenciales.En la foto, el parc AMB Barajas.

En la tesi de Jesús Cuadrado Roig es defineix una metodologia d'avaluació de la sostenibilitat per als edificis industrials. En aquesta metodologia l'estudi de la sostenibilitat es basa en una sèrie de requeriments específics, com la seguretat, la funcionalitat o la imatge, així com en els ja tradicionals com els socials, l'econòmic i el mediambiental.

El mètode desenvolupat té en compte quatre fases del cicle de vida de l'edifici: disseny i planejament, construcció, vida útil i reintegració. I estableix uns criteris que ajuden a impulsar la sostenibilitat al llarg de les diferents fases del cicle de vida d'un edifici industrial.

Impacte dels edificis industrials

El sector de la construcció té un paper molt important en el desenvolupament sostenible, ja que és un component bàsic de l'activitat econòmica i té una gran influència en la generació d'ocupació i en el creixement del país.

Les construccions industrials suposen el 11% de la superfície total construïda a Espanya, i el sector industrial utilitza aproximadament un terç de l'energia consumida a tot el país. A més, les instal·lacions industrials alberguen processos que generen impactes en l'entorn i en la societat-residus de difícil tractament, problemes associats al trànsit, sorolls, etc .- i són importants consumidors de recursos naturals.

El comportament de l'edifici industrial respecte a aspectes relacionats amb la sostenibilitat s'ha d'analitzar des d'una perspectiva integral, que inclogui la definició de mesures que es puguin prendre al llarg de tot el cicle de vida de la construcció i en tots els àmbits associats al mateix ( mediambiental, econòmic i social).

La metodologia proposada es pot utilitzar com a eina de millora de la sostenibilitat si s'aplica en la fase de projecte d'una edificació industrial...
La metodologia proposada es pot utilitzar com a eina de millora de la sostenibilitat si s'aplica en la fase de projecte d'una edificació industrial.En la imatge, projecte de ProLogis desenvolupat per l'empresa Samsung.

Índex de sostenibilitat

El mètode plantejat utilitza 31 criteris d'avaluació per quantificar l'índex de sostenibilitat de les edificacions industrials. Aquests criteris s'han estructurat jeràrquicament, en funció de la importància que presenten dins del model. La informació necessària per a quantificar els criteris no requereix una inversió molt elevada de temps i de recursos materials, el que podria fomentar la seva utilització.

A més, l'índex també permet fer una classificació o etiquetatge de les construccions industrials en funció de la sostenibilitat, cosa que ja s'està plantejant en les edificacions residencials, però que no s'havia abordat en les industrials. Finalment, la metodologia proposada es pot utilitzar com a eina de millora de la sostenibilitat si s'aplica en la fase de projecte d'una edificació industrial, ja que les dades que s'obtenen, representats gràficament, permeten identificar ràpidament els punts forts i febles de la construcció. És a dir, amb aquest plantejament es pot realitzar el seguiment dels paràmetres de sostenibilitat al llarg del cicle de vida dels edificis industrials.

La metodologia desenvolupada per Jesús Cuadrado Rojo s'ha posat en pràctica en tres casos diferents-diferents mides d'empresa, tipologies constructives i processos productius desenvolupats en el seu interior-. L'investigador ha mesurat l'índex de sostenibilitat de cada un dels casos tant per requeriments com per fases del cicle de vida de l'edifici.

Font: Universitat del País Basc (UPV / EHU).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

PiscinaSpainFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Rebuild Rehabilita - NebextAsefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Matelec - IFEMACEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis