Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Publicaciones gratuitas para el cálculo de muros de carga de ladrillo o termoarcilla
Totes les publicacions poden descarregar-se

Publicacions gratuïtes per al càlcul de murs de càrrega de maó o termoarcilla

Redacció Interempresas14/02/2014

Per facilitar al prescriptor el càlcul d'estructures amb murs de càrrega de maó o bloc ceràmic, Hispalyt i el Consorci Termoarcilla han promogut el desenvolupament de diverses publicacions gratuïtes basades en el CTE, al seu apartat DB-ES-F. A més, han desenvolupat el CMT+L que és un programari gratuït elaborat per Arktec, que permet el càlcul de diferents tipologies de murs de maó i blocs Termoarcilla (murs sense armar o armats, amb armadura de tendel i de llindes, i murs confinats amb bigues i pilars de formigó), realitzant el càlcul d'esforços mitjançant elements finits. Tot això segons els requisits exigits pel CTE al seu apartat DB-ES-F. Totes aquestes publicacions i programari poden descarregar-se a les pàgines web de Hispalyt i del Consorci Termoarcilla.

Hispalyt i el Consorci Termoarcilla, Associacions Espanyoles de Fabricants de Maons i Blocs Termoarcilla, han desenvolupat diferents publicacions i eines gratuïtes per facilitar la labor del prescriptor en la tasca del càlcul de murs de càrrega de maons i blocs ceràmics. Aquestes publicacions són les següents:

  1. Aplicació del CTE DB ES-F a una estructura amb murs de càrrega de maó
  2. Aplicació del CTE DB ES-F a una estructura amb murs de càrrega de Termoarcilla
  3. Comportament mecànic de les fàbriques de maó ceràmic Silensis

Els maons perforats i el bloc Termoarcilla permeten la construcció de l'estructura d'habitatges amb murs de càrrega, seguint els models de càlcul de la normativa actual, Document Bàsic de Seguretat Estructural de Fàbrica del Codi Tècnic de l'Edificació (DB ES-F del CTE).

A més, la construcció de l'estructura d'un habitatge amb murs de càrrega de maó o bloc ceràmic pot resultar molt avantatjosa, sobretot en el cas d'edificacions en horitzontal, com adossats, xalets o edificis de poca altura, per l'estalvi considerable que es produeix en evitar un altre tipus d'estructures de formigó o d'acer.

Publicacions de càlcul d'estructures amb murs de càrrega de maó i bloc ceràmic

En concret, aquestes Associacions disposen de les següents publicacions gratuïtes d'ajuda al prescriptor, per al cas de realitzar els càlculs de murs de manera manual:

Aplicació del Codi Tècnic de l'Edificació DB ES-F a una estructura amb murs de càrrega de maó

Aplicació del Codi Tècnic de l'Edificació DB ES-F a una estructura amb murs de càrrega de maó.

Aplicació del Codi Tècnic de l'Edificació DB ES-F a una estructura amb murs de càrrega de bloc Termoarcilla

Aplicació del Codi Tècnic de l'Edificació DB ES-F a una estructura amb murs de càrrega de bloc Termoarcilla.

Aquestes publicacions tenen per objecte el desenvolupament detallat dels processos a seguir per verificar el compliment de les condicions resistents i d'estabilitat d'un edifici convencional projectat amb murs de càrrega o tancament de maó o bloc Termoarcilla.

Aquestes publicacions poden descarregar-se a la pàgina web d'Hispalyt, al següent enllaç: http://www.hispalyt.es/publicaciones.asp?id_cat=891

El procediment utilitzat es basa en el contingut del Codi Tècnic de l'Edificació, respectant en particular, les prescripcions, models i paràmetres establerts en els següents Documents Bàsics del CTE:

- DB SE Seguretat Estructural

- DB ES-AE Seguretat Estructural: Accions en l'Edificació

- DB ES-F Seguretat Estructural: Fàbriques

Per a aquest objectiu, en les publicacions anteriors es pren com a exemple un edifici senzill quant a la geometria es refereix, que no obstant això té un nombre considerable de situacions diferents que afecten al dimensionament dels murs, la qual cosa permet exposar els procediments i estratègies a seguir en cada cas.

En aquestes publicacions es presenten procediments bàsics per al dimensionament dels elements a nivell global d'estructura i les rutines necessàries per verificar els requisits de resistència i estabilitat exigits per la normativa per a cada tipus de mur, utilitzant com a únic recurs el càlcul manual.

Publicació sobre el comportament mecànic de les particions verticals interiors Silensis de maó i bloc ceràmic

Hispalyt ha desenvolupat la publicació amb el títol 'Comportament mecànic de les fàbriques de maó ceràmic Silensis', que analitza els tres aspectes fonamentals relacionats amb el requisit bàsic de 'Seguretat Estructural' exigible a qualsevol element constructiu: l'estabilitat, la resistència i la fisuración, per al cas d'envans i parets de separació amb maons i blocs ceràmics.

Hispalyt

Hispalyt.

Com a resultat de l'anàlisi del comportament mecànic de les diferents solucions, es presenten unes taules de dimensionament en les quals es determina la longitud màxima (distància entre vores verticals esbiaixades) viable per als envans i fulles de particions verticals amb maons i blocs ceràmics, en funció de les condicions de sustentació de les vores, de l'altura lliure de l'envà, i de la magnitud de l'acció lateral que ha de ser capaç de suportar la fàbrica, la qual depèn al seu torn de l'ús del recinte.

Aquesta publicació pot descarregar-se a la pàgina web de Silensis, al següent enllaç: http://www.silensis.es/reportaje.asp?id_rep=141

L'abast de l'estudi és molt general, en aplicar-se a edificis de qualsevol ús, des dels edificis d'habitatge, als quals els correspon una acció lateral de valor moderat, fins a edificis públics i edificis esportius, amb valors d'acció lateral més elevats.

En cada cas analitzat es destaca el tipus d'envà i fulla de partició vertical amb maons i blocs ceràmics, més adequat per al rang d'altures de pis i l'ús de l'edifici. Dels resultats d'aquest estudi es pot deduir que els envans ceràmics compleixen generalment les exigències de la normativa, que només suposa una restricció significativa en el cas d'envans de molt petit espessor, en ser els més sensibles davant les accions horitzontals.

En el cas dels envans interiors, no exposats a l'acció de vent, la prova d'estabilitat que imposa el Codi Tècnic és una acció lateral situada a una altura determinada, de diferents valors en funció de l'ús de l'edifici. Qualsevol envà interior, sigui el que sigui el material o sistema constructiu amb el qual s'executi, ha de ser capaç de resistir l'esmentada acció lateral i transmetre-la a l'estructura, sense caure, sense trencar-se i sense fisurarse.

Els aspectes relacionats amb els requisits d'estabilitat i resistència s'analitzen verificant el compliment dels corresponents 'estats límit últims' definits en els Documents Bàsics de 'Seguretat Estructural' i 'Seguretat Estructural: Fàbrica', del Codi Tècnic de l'Edificació. Els aspectes relacionats amb la fisuración s'estudien des del punt de vista de la prevenció de riscos, a causa que no existeix un model establert en l'últim Document Bàsic esmentat per verificar els estats límit d'utilització en els elements de fàbrica.

La redactora de les tres publicacions anteriors ha estat Concepció del Riu Vega, doctora Arquitecta i professora del departament d'Estructures de l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Madrid.

CMT+L Programari de càlcul d'estructures amb murs de càrrega de Termoarcilla i maó

CMT+L és un programari gratuït que permet Calcular Murs de càrrega de Termoarcilla i de Maó, oferint solucions tècniques com el càlcul de tipologies, esforços mitjançant elements finits, i moltes altres, tot això segons els requisits exigits pel CTE al seu apartat DB-ES-F.

Aquest programa ha estat desenvolupat per Arktec i pot descarregar-se a les webs d'Arktec i d'Hispalyt a través del següent enllaç: http://www.arktec.com/es/productos/tricalc/descargas/descargascmtl.aspx

Programari gratuït d'Arktec

Programari gratuït d'Arktec.

CMT+L ofereix un suport tècnic gratuït per part d'Arktec per a la resolució de consultes i tutories sobre les estructures a través de l'email soporte@arktec.com i del seu Web.

El programa CMT+L, és una versió limitada i reduïda de Tricalc 7.5, que recull el CMT+L sense limitacions, a través dels Mòduls:

- Tricalc.10: Murs resistents de formigó, maó armat i sense armar

- Tricalc.13: Murs de Termoarcilla

El programa CMT+L està adaptat a les especificacions del Codi Tècnic de l'Edificació CTE-DB-ES-Fàbriques, i té les següents prestacions:

- Calcula diferents tipologies de murs construïts amb maons i amb blocs Termoarcilla: murs sense armar o armats, amb armadura de tendel, i de llindes, a partir de base de dades d'armadures prefabricades o armades, i murs confinats amb bigues i pilars de formigó.

- És possible l'aplicació de càrregues directament sobre el mur (gravitatòries, vent, embranzides de terreny i d'aigua, etc), o de càrregues transmeses pels forjats.

- Realitza el càlcul de forma conjunta amb els altres elements de l'estructura: barres de formigó, d'acer, forjats, murs i fonamentacions.

- Calcula la fonamentació per sabata d'aquest tipus de murs.

- Calcula els esforços mitjançant el mètode dels elements finits.

- Considera les excentricitats produïdes per la unió murs-forjats –lliuraments i/o empotramientos-, i pel diferent espessor o creixement dels murs en altura.

- Inclou el càlcul de l'armadura de cargaderos; la comprovació en el suport dels brancals, la definició del tipus de formigó, d'acer i opcions d'armadures per al càlcul dels cargaderos, la definició de fregues i rebaixis, i peritatge considerant la secció eficaç resultant.

- Obté el croquis en planta amb la definició exacta de les peces de Termoarcilla a utilitzar en les filades parell i imparell: càlcul automàtic de l'especejament i dels ajustos necessaris; alçats despiezados de cada mur.

- Inclou una base de dades de les peces comercials de fabricants ampliable per l'usuari: maons, blocs, peces basi, de cantonada, terminacions, mitjana horitzontal, mitjana vertical, cèrcols de cargaderos i plaquetes; base de dades d'armadures prefabricades de tendeles.

- Inclou informes i llistats de resultats específics d'aquesta tipologia d'elements, que serveixen de justificació dels seus càlculs. Mesurament superficial dels murs i fabricació de cada mur amb cadascuna de les peces necessàries, agrupades per tipus.

Interior de la pàgina web de l'aplicació gratuïta d'Arktec

Interior de la pàgina web de l'aplicació gratuïta d'Arktec.

Es pot accedir al Video de la Jornada de Presentació del CMT+L a l'enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=dyl56hjdwgo.

Empreses o entitats relacionades

Hispalyt - Asociación Española de Fabricantes de Ladrillos y Tejas de Arcilla Cocida

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextAsefavePiscinaSpainMatelec - IFEMA27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis