Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Principales datos de la actividad de I+D+i en España y su financiación
Anàlisi de les dades d'Espanya recollits en la 8ª edició del Baròmetre internacional de finançament de la Innovació 2012, elaborat per Ànima CG

Principals dades de l'activitat de R+D+i a Espanya i el seu finançament

Redacció Interempresas24/06/2013
La xifra d'11.178 empreses espanyoles amb activitat innovadora és totalment insuficient per ser competitius com a país (Ine 2011). Entre les mesures que es van a adoptar per afavorir el posicionament internacional d'Espanya es troben: l'activació del cash back, la previsió de reintroducir el sistema de bonificacions en les quotes a la Seguretat Social de treballadors dedicats en exclusiva al R+D+i, i la modificació dels incentius fiscals lligats al Patent Box que inclou la futura Llei d'Emprenedors, equiparant les seves condicions d'aplicació als de països estrangers. Tan sols 121 empreses espanyoles han aplicat a dia d'avui el Patent Box, principalment grans grups dels sectors Serveis i Indústria de Galícia, Madrid, Navarra i Andalusia, generant un estalvi fiscal de més de 74 milions d'euros.

Ànima CG, consultora destacada en l'optimització de costos a través de la fiscalitat, ha analitzat detalladament les dades corresponents al nostre país recollits en la 8ª Edició del Baròmetre internacional de finançament de la Innovació 2012, que elabora i fa públics de forma anual. El Baròmetre contempla l'anàlisi de 4.320 empreses innovadores de 10 països (Alemanya, Bèlgica, Espanya, França, Hongria, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca i Canadà), de grandàries diverses i de sectors com: ànima i mitja tecnologia (Telecomunicacions 16%, Energia/Medi ambient 15%, Enginyeria 10%, Electrònica 8% i Farmacèutic 8%) i serveis. Francisco Marín, patró de la Fundació Cotec i representant per Espanya del Comitè d'Experts que han interpretat les dades llançades per l'enquesta, juntament amb Juan Mulet, director general de Cotec, han contribuït en la valoració de les dades de l'activitat de R+D+i a Espanya.

Les 11.178 empreses espanyoles amb activitat de R+D van realitzar una despesa total de 7.396.369 (K ) (Ine 2011), xifra totalment insuficient per ser competitius enfront dels països del nostre entorn i a nivell internacional. Si ben Espanya és un país innovador moderat, les modificacions realitzades en 2011 i 2012 de l'estructura del sistema de finançament de la innovació, han afectat de ple a les empreses amb activitat innovadora. Aquestes són algunes de les conclusions apuntades per Cotec.

A més, el finançament de la innovació de les empreses espanyoles ha disminuït durant el passat any en major mesura que en altres països (34% a Espanya enfront del 22% de mitjana en la resta de països). La dada recollida en el Baròmetre és alarmant, máxime si tenim en compte que per a la majoria de les empreses innovadores enquestades, el seu nivell de finançament es manté estable (44,6%), i fins i tot està creixent (33,6%).

Si aprofundim en l'anàlisi de les dades del Baròmetre, veiem que també existeix distància quant als valors de les prioritats estratègiques de les empreses. Pel 24% de les espanyoles, la prioritat és la innovació, enfront del 37% de la resta d'enquestades, seguit de la reducció de costos globals (18% per a les espanyoles enfront del 12%), i en tercer lloc el desenvolupament internacional (13% per a les espanyoles enfront del 12%).

Imagen

Existeix no obstant això unanimitat en com estan finançant el R+D: en major quantia amb fons propis (el 57% de les espanyoles enfront del 53% de la resta de països), seguit de fons públics (el 25% de les espanyoles enfront del 55% de la resta de països). Ara bé, l'impacte del finançament extern en les empreses espanyoles ha estat menor que en la resta de països: El 27% de les empreses espanyoles va augmentar el volum de negoci en noves ofertes enfront del 59% en la resta de països; el 19% de les espanyoles va augmentar el nombre d'innovacions que arriben al mercat, enfront del 60% en la resta de països; el 18% va augmentar el treball de R+D, enfront del 40% en la resta de països, i un 20% va augmentar els acords per a la R+D.

Quant al principal recurs extern utilitzat per finançar la R+D, les empreses espanyoles coincideixen amb les de la resta de països enquestats: les deduccions fiscals. El 58% de tots els enquestats les utilitzen i el 18% s'ha deduït per primera vegada. A Espanya, el 55% de les empreses enquestades les utilitzen. Els obstacles per al seu major ús són també semblats en tots els països enquestats: activitats no deduïbles (25% a Espanya i 28% en la resta de països); falta de coneixement sobre el mecanisme (18% a Espanya versus 15%) i la complexitat del mecanisme (17% en tots els països enquestats).

Les deduccions fiscals juguen doncs un paper molt important al món empresarial actual: com a ajuda per millorar la tresoreria (el 45% dels enquestats a Espanya i Canadà) i per al manteniment de l'ocupació (el 20% dels enquestats espanyols i txecs), per aquest motiu existeixi certa preocupació davant la seva possible eliminació, ja que sens dubte és una eina d'atracció territorial.

En aquest sentit, el govern espanyol ha fet un pas més en el suport a la competitivitat del teixit empresarial espanyol, en activar mecanismes com el cash back i preveu la reintroducció del sistema de bonificacions en les quotes a la Seguretat Social de treballadors dedicats en exclusiva al R+D+i. Aquestes modificacions fiscals ens situarien en millor posició per atreure inversió estrangera directa (IED). El canvi de model productiu que necessita Espanya requereix de la participació d'empreses intensives en tecnologia i en R+D+i desenvolupada a Espanya, així com polítiques de fiscalitat de la R+D+i que afavoreixin l'atracció d'aquestes empreses.

Malgrat les limitacions existents en el sistema fiscal espanyol de suport a la R+D+i, per aconseguir maximitzar la tornada fiscal generada, les empreses poden introduir variables de tipus fiscal en la presa de decisió sobre la planificació de les seves activitats de R+D+i. En la tornada fiscal han de tenir-se en compte tres variables: l'elegibilidad del tipus d'activitat i despesa, la intensitat de la inversió en R+D i la temporalitat entesa com a distribució en el temps d'aquest estalvi. Aquesta última variable cobra rellevància perquè l'efecte que té un incentiu és directament proporcional a la immediatesa de la recompensa. És a dir, minimitzar el temps que transcorre des que es realitza la inversió i l'estalvi que genera. En aquest context, cal tenir en compte tres elements clau:

  1. La configuració dels pagaments fraccionats (deduccions fiscals per R+D+i i la reducció d'ingressos per cessió d'intangibles-Patent Box).
  2. El moment de liquidació de la quota diferencial.
  3. La possibilitat de restitució dels crèdits fiscals generats (cash back).

Analitzant algunes dades sobre la tornada fiscal, crida l'atenció que segons l'Estadística de l'Aeat corresponent a l'exercici fiscal 2010, tan sols 121 empreses han aplicat el Patent Box, de les quals al voltant del 60% són grans grups, generant un estalvi fiscal de més de 74 milions d'euros. Si ben el Patent Box es va introduir a Espanya en 2008, el seu percentatge de penetració és encara mínim, i per tant, el potencial de desenvolupament que té per davant és molt prometedor.

Concentación geogràfica i sectorial utilització Patent Box a Espanya.   /* Style Definitions */ table...

Concentación geogràfica i sectorial utilització Patent Box a Espanya.

<#comment>

En la mateixa estadística i per aquest ordre: Galícia, Madrid, Navarra i Andalusia són les àrees geogràfiques que destaquen en la utilització del Patent Box, i els sectors més actius són: Serveis i Indústria.

Impacte de la futura Llei d'Emprenedors en la R+D+i

Un dels punts inclosos en l'Avantprojecte de Llei d'Emprenedors, és la modificació dels incentius fiscals lligats al Patent Box. Actualment aquest incentiu permet la reducció a la base imposable de l'Impost de societats del 50% dels ingressos obtinguts per la cessió a tercers del dret d'ús o explotació de patents, dibuixos o models, plànols, fórmules o procediments secrets, cessió de drets sobre informacions relatives a experiències industrials, comercials o científiques.

La novetat que introdueix la futura Llei d'Emprenedors és que la reducció podrà aplicar-se no sobre el 50% dels ingressos obtinguts, sinó dels beneficis que originin, i s'incrementa el percentatge de reducció al 60%. S'aplicarà, per tant, sobre la renda neta i no sobre la bruta que origini aquests drets de cessió o explotació. Així mateix es podrà aplicar aquesta deducció no només per als actius creats per l'empresa, sinó també per als adquirits a tercers. En aquests casos el ben ha de romandre almenys dos anys en l'empresa i el percentatge de reducció a aplicar serà del 40%.

També hi ha canvis quant als límits de la seva aplicació. Ara només pot aplicar-se fins a l'exercici fiscal en el qual els ingressos acumulats derivats d'aquesta cessió multipliquin per 6 el cost de generació de l'actiu. Amb la nova Llei l'aplicació de l'incentiu no tindrà límit algun. Aquests aspectes estan ja en vigor en altres països de la UE i suposen un important suport a l'activitat innovadora en les empreses espanyoles, millorant la seva competitivitat en equiparar-se les condicions d'aplicació als de països estrangers.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - Nebext27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)PiscinaSpainMatelec - IFEMAAsefaveCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis