Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Henkel ofrece tecnologías innovadoras para la construcción de los ascensores más modernos
Els adhesius als ascensors ja són una realitat creixent

Henkel ofereix tecnologies innovadores per a la construcció dels ascensors més moderns

Redacció Interempresas18/06/2013
Apuntar-se a la plataforma panoràmica del nou monument de Londres, el Shard, ofereix una vista inoblidable. De fet, el trajecte fins al pis 68º d'aquest gratacel, a 244 metres d'altura, és una experiència per si mateixa. L'ascensor s'eleva cap al cel a la vertiginosa velocitat de sis metres per segon mentre l'Orquestra Simfònica de Londres, toca melodies compostes específicament per relaxar als ocupants de la cabina. S'ha convertit ja en una experiència apassionant per a turistes de tot el món, una sensació que s'ha fet realitat en bona part gràcies als adhesius, selladores i productes per al tractament de superfícies de Henkel, referent mundial del mercat en aquestes tecnologies.
El Shard, a Londres
El Shard, a Londres.

Durant anys, els adhesius d'altes prestacions han anat substituint a les tecnologies clàssiques d'unió - l'ús de reblons, cargols, perns i soldadures - en múltiples sectors industrials de manera creixent, pel seu òptim acabat estètic, un guarit ràpid a temperatura ambienti, i perquè pràcticament no ocupen espai (normalment una fina capa d'adhesiu és suficient per crear una unió neta i fiable).

Aquesta tendència també es reflecteix en la construcció d'ascensors. Durant molts anys, els adhesius han demostrat ser ideals per a la fabricació d'ascensors d'un o diversos passatgers, montacargas o elevadors per al transport de mercaderies, observant-se una evolució creixent en aquesta tendència. El motiu és que els adhesius ofereixen una combinació imbatible de propietats convincents per als diferents col·lectius:

- Els enginyers aprecien la millora en la distribució de les tensions, especialment sobre superfícies àmplies o en els punts sotmesos a càrregues elevades.

- Els operaris es beneficien de la reducció dels treballs de manteniment, per no parlar de la major eficiència energètica i la reducció de costos.

- Els usuaris gaudeixen d'una experiència més exclusiva amb atractius dissenys interiors agradables a la vista.

- Els fabricants i els seus proveïdors descobreixen amb freqüència que poden optimitzar els processos de producció i, d'aquesta manera, reduir els costos i el consum energètic.

Els adhesius estructurals ofereixen una multitud de possibilitats que fan que tot això sigui possible. L'adhesiu estructural utilitzat en el Shard, per exemple, uneix les fixacions de les portes de les cabines de doble fulla amb cadascun dels eixos. D'aquesta manera, es disminueix notablement el pes de les construccions i redueixen el desgast dels materials.

Moderns ascensors, una simplificació de disseny i utilitat
Moderns ascensors, una simplificació de disseny i utilitat.

Els beneficis de la reducció de pes

Només amb l'ús d'adhesius, les cabines dels ascensors poden veure reduït el seu pes fins a un 20 per cent sense experimentar cap minvament quant al rendiment. Un dels principals motius és que els adhesius permeten utilitzar materials més fins i lleugers. Per exemple, les cabines poden fabricar-se amb planxes metàl·liques la meitat de gruixudes que les utilitzades en els dissenys convencionals. Igual que succeeix amb la soldadura, l'adhesiu s'aplica a la zona no visible dels panells. I els adhesius per si mateixos tenen un efecte estabilitzador i de reforç sobre el conjunt del muntatge. A més, la resistència i estabilitat real d'una cara de l'ascensor s'aconsegueix afegint un perfil omega unit a la cara externa del panell. Els adhesius seleccionats per a aquestes aplicacions es caracteritzen per una elevada adherència inicial.

Es precisen pocs retocs estètics

Atès que els adhesius no modifiquen la superfície dels materials en contacte, no és necessari realitzar extensos retocs estètics. Si els panells estan units amb cargols o per soldadura, normalment cal cobrir els punts d'unió amb revestiments addicionals, com a mínim en les cabines pensades per a clients i visitants. Això incrementa encara més el pes de la cabina i el treball necessari. En el cas del reblat, el material es deforma i causa irregularitats antiestéticas en la superfície.

Les reduccions de pes que s'aconsegueixen amb aquestes solucions tenen un efecte directe i positiu sobre les necessitats energètiques dels ascensors. Els adhesius ja són una part essencial de la nova generació d'ascensors d'alta velocitat que s'estan instal·lant actualment a nivell mundial – i que ofereixen majors velocitats d'arrencada, fent-los més atractius per a clients i visitants. El rècord actual ho ostenta Taiwan, on els ascensors traslladen als passatgers a una velocitat de 60,6 quilòmetres per hora, és a dir, 16,8 metres per segon.

Maquinària dels ascensors
Maquinària dels ascensors.

Eficiència energètica i compatibilitat mediambiental

Les cabines més lleugeres s'imposen, a part d'en velocitat, en comoditat i confort. També ho fan en la fabricació de montacargas, on és necessari el transport de càrregues molt elevades. Aquí, l'ús d'adhesius pot derivar en un augment de la càrrega màxima permesa. Quant a la resta de prestacions, la major eficiència energètica es tradueix en una reducció del consum energètic i dels costos operatius ja que – gràcies al seu reduït pes – un ascensor unit amb adhesius, precisa menys electricitat per aconseguir el mateix rendiment. De la mateixa manera, també pot considerar-se l'ús de motors més petits i econòmics per al mateix nivell de càrregues.

Aquest canvi radical a les tecnologies d'unió també es fa visible en el disseny dels motors elèctrics. Cada vegada més els adhesius per a la unió d'imants estan substituint els mètodes establerts – abraçadores i grapes – tant en el rotor com en l'estator. A més, els imants units amb adhesius exhibeixen un millor funcionament i una vida útil més perllongada gràcies al menor grau de vibracions i de soroll. Poden resistir les tensions tèrmiques, són resistents als impactes i no presenten cap tipus de corrosió. En aquest segment en particular, Henkel ofereix adhesius avantguardistes en termes d'optimització del rendiment i eficiència de costos.

Els adhesius també permeten seguir la tendència – satisfent les exigències dels propietaris dels edificis – en la cerca de solucions més respectuoses i compatibles amb el medi ambient. L'estalvi energètic que s'aconsegueix mitjançant les construccions de cabines més lleugeres és només un dels aspectes en aquest context. L'ús d'adhesius implica una millor conservació dels recursos i una major eficiència energètica perquè, a diferència del muntatge per soldadura (per exemple), fan el seu treball sense necessitat de cap subministrament extern d'energia. Endureixen completament a temperatura ambienti i ofereixen temps de guarit més curts en la producció dels ascensors, contribuint d'aquesta manera a l'estalvi de costos i optimització dels processos.

Instal·lació de l'elevador
Instal·lació de l'elevador.

Processos de recobriment alternatius

El canvi a tecnologies modernes i més respectuoses amb el medi ambient també es fa visible en el cas dels components metàl·lics, instal·lats tant dins com fos de l'habitacle. Un exemple ho trobem a la tecnologia avançada de protecció nanocerámica contra la corrosió. Amb ella, Henkel és capaç d'oferir a les empreses de processament de metalls, un ampli ventall de processos de pretractament més eficients i mediambientalment segurs. Comparat amb les tecnologies convencionals de tractament de superfícies, l'opció nanocerámica redueix el temps del procés fins a un 50 per cent, reduint significativament els treballs de reparació i manteniment de la maquinària, el consum d'aigua i els residus, atès que l'aplicació d'aquests recobriments de protecció contra la corrosió té lloc a temperatura ambienti. Aquesta tecnologia també pot derivar en una reducció dels costos energètics de fins al 30 per cent.

Ascensors avantguardistes
Ascensors avantguardistes.

Obrir la porta a nous dissenys

És poc probable que els metalls perdin la seva posició dominant en la construcció d'ascensors en un futur proper. No obstant això, altres materials estan guanyant atractiu. Cada vegada s'incorporen més instal·lacions de cristall, plàstic i LED en les cabines dels ascensors per crear ambients exclusius. A més, els mètodes de construcció lleugera que han possibilitat els adhesius obren noves portes per al disseny creatiu. Amb els adhesius es poden connectar materials sense la necessitat de trepar o soldar. Això dóna motiu a crear combinacions de materials que van més enllà de les convencionals. I Henkel ofereix adhesius d'altes prestacions per a tot tipus de materials decoratius, com a cristalls (miralls), plàstics, marbres i planxes metàl·liques tractades amb pintura en pols o simplement pintades. Els adhesius uneixen de forma duradora sense generar tensions mecàniques i poden assenyalar el camí cap a nous conceptes de disseny d'interiors.

Ascensors amb adhesius
Ascensors amb adhesius.

Propietats insonorizantes

També es poden implantar tractaments insonorizantes moderns que optimitzin la reducció dels sorolls i les vibracions. S'ha comprovat que els materials insonorizantes pulverizables d'Henkel són especialment efectius en aquestes aplicacions perquè poden dirigir-se específicament a les zones en les quals més es precisa l'aïllament acústic. A més, el grossor de les capes es pot mesurar amb precisió, eliminant el cost de producte a l'excés.

Donada aquesta multitud de beneficis, els ascensors d'alta tecnologia utilitzats en el Shard, incloses les cabines de dos pisos, es van fabricar fent un extens ús de tecnologies d'Henkel. I en centenars d'edificis públics, blocs de pisos i estacions de trens, els adhesius seguiran unint i subjectant de forma totalment discreta.

Només a Europa, els propietaris d'immobles i els promotors instal·len al voltant de 100.000 ascensors en construccions noves o instal·lacions reformades cada any. Als mercats creixents en creixement d'Àsia la xifra és molt major. I a tot el món no deixa de créixer el nombre de projectes en els quals els adhesius, amb el seu conjunt il·limitat d'avantatges, estan substituint a les tecnologies d'unió anteriorment establertes.

Empreses o entitats relacionades

Henkel Ibérica, S.L. - División Industrial

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextMatelec - IFEMACEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)PiscinaSpainFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)AsefaveAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis