Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Hispalyt se pronuncia ante las enmiendas presentadas por el PP sobre la reforma energética

Hispalyt es pronuncia davant les esmenes presentades pel PP sobre la reforma energètica

05/12/2012

5 de desembre de 2012

Hispalyt, Associació Espanyola de Fabricants de Maons i Teules d'Argila Cuita, s'ha pronunciat després de conèixer les esmenes que el Grup Parlamentari Popular en el Senat ha presentat al Projecte de Llei de Mesures Fiscals per a la Sostenibilitat Energètica. En concret, la patronal del sector de Maons i Texas fa referència a l'esmena 216, referent a aplicar el tipus reduït, mínim harmonitzat, per al gas natural destinat a usos industrials sempre que “no s'utilitzi per a cogeneració”, i a l'esmena 193, referent a pujar al 7% l'impost a la generació elèctrica.

Esmena 216. Article 28.1 ‘Tipus reduït al gas natural utilitzat per a usos industrials sempre que no s'utilitzi en cogeneració’

Hispalyt considera que el PP ha de tenir una referència equivocada quant al significat de la cogeneració, que és el que fa que aquest projecte de llei s'acarnissi sobre aquesta tecnologia, fent-la inviable i, per tant, perjudicant greument a les indústries que han invertit en aquestes instal·lacions per cobrir el total o part de la seva demanda energètica, en aplicar-li un tipus impositiu al gas natural que utilitzen com a combustible, superior al del gas natural que eviten consumir en la indústria.

La cogeneració és un sistema d'eficiència energètica pel qual s'estalvia energia primària. És a dir, és un sistema que aprofita la calor que es desprèn de la generació d'energia elèctrica, per cobrir la demanda de calor de les indústries, per la qual cosa es redueix el consum d'energia del país. Per això, la cogeneració és beneficiosa tant des del punt de vista d'ús racional de l'energia com des del punt de vista mediambiental, per la disminució d'emissions de CO2. Però a més, en el cas d'Espanya, que és absolutament deficitària en hidrocarburs, tant de petroli com de gas natural, la cogeneració és encara més beneficiosa.

Crida l'atenció que en l'exposició de motius del Projecte de Llei es base l'argument per a l'aplicació d'un tipus impositiu diferent de zero al combustible per a cogeneració (generació combinada de calor i electricitat), i mitjançant aquesta esmena, s'apliqui un tipus impositiu major que el que s'aplicaria al gas en les indústries on estan instal·lades. En la Directiva 2003/96/CE, i concretament en l'article 15.1, s'estableixen les activitats sobre les quals els països membres podran aplicar exempcions fiscals totals o parcials o reduccions del nivell d'imposició, entre les quals es troba la de l'apartat c) els productes energètics i l'electricitat utilitzats per a la generació combinada de calor i electricitat.

Són nombroses les ressenyes que fa aquesta Directiva 2003/96/CE, tant en la seva considerant com en el seu articulat, a promoure la generació combinada de calor i electricitat, promovent tipus impositius reduïts o exempcions.

D'altra banda, la recentment publicada Directiva referent a l'eficiència energètica 2012/27/UE, té entre els seus objectius aconseguir un 20% d'estalvi d'energia primària, i per a això aposta, tal com exposa la seva considerant 12, en què han de reforçar-se les disposicions de la Directiva 2004/8/CE relativa al foment de la cogeneració sobre la demanda de calor útil al mercat interior de l'energia, i en nombrosos articles en els quals impulsa a la utilització de la cogeneració.

Hispalyt considera contradictori que el tipus impositiu al gas natural utilitzat per a la cogeneració en la indústria sigui superior al que s'utilitza en els seus processos per cobrir la seva demanda tèrmica, ja que el tipus impositiu aplicat al combustible per a cogeneració hauria de ser almenys igual al que s'utilitza en la indústria en la qual està instal·lada.

Per tot això, en relació a l'esmena 216 Hispalyt conclou que amb aquest tipus impositiu aplicat a la cogeneració no es recaptaran més imposats sobre el combustible de cogeneració, atès que en aquestes condicions les instal·lacions de cogeneració del país no es posaran en funcionament. Així, d'una banda, Espanya incrementarà la seva dependència energètica en haver d'augmentar la importació d'energia primària i, d'altra banda, es perjudicarà la competitivitat de les indústries que han invertit en cogeneració per millorar la seva eficiència energètica, com és el cas de les fàbriques de maons i teules.

Esmena 193. Article 4 ‘Increment del tipus impositiu sobre la generació d'energia elèctrica del 6 al 7%’

Aquesta esmena suposarà un increment en el cost de l'energia elèctrica a la indústria d'aproximadament 67 milions d'euros més, a sumar als 775 milions que s'esperaven recaptar amb el tipus impositiu del 6% sobre el valor de la producció d'energia elèctrica, ascendint el cost total sobre la indústria fins als 843 milions de .

Addicionalment, s'estima una recaptació per l'energia elèctrica de les cogeneracions de 179 milions d'euros. Segons Hispalyt, el problema és que, tal com s'ha explicat en l'esmena 216, amb l'impost al combustible de les plantes de cogeneració, aquestes no es posaran en funcionament, per la qual cosa els 179 milions d'euros que preveu el Govern recaptar no es van a ingressar.

Com ja ha vingut declarant Hispalyt en les últimes setmanes, aquesta Llei afecta directament i de forma significativa, entre uns altres, al sector de maons i teules, posant en greu perill la subsistència de la indústria de la ceràmica estructural.

Empreses o entitats relacionades

Hispalyt - Asociación Española de Fabricantes de Ladrillos y Tejas de Arcilla Cocida

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Matelec - IFEMAPiscinaSpainAsefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - NebextFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis