Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La ITE llama a las puertas de los edificios de más de 50 años
Les inspeccions contemplades en el RDL 8/2011 ofereixen grans oportunitats per avançar en matèria d'eficiència energètica

La ITE flama a les portes dels edificis de més de 50 anys

6 de juny de 2012

El passat 1 de juliol de 2011 el govern va aprovar el RDL 8/2011, d'1 de juliol, de mesures de suport als deutors hipotecaris, de control de la despesa pública i cancel·lació de deutes amb empreses i autònoms contretes per les entitats locals, de foment de l'activitat empresarial i impuls de la rehabilitació i de simplificació administrativa. Potser pel nom de la normativa, que va abastar múltiples aspectes, i per la data de publicació, en ple període vacacional, va passar més desapercebut del que hagués de, però els aspectes relatius a la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE), entraran en vigor a partir del 7 de juliol de 2012, i tindran conseqüències a partir d'aquesta data.

Resumint breument, el RDL 8/2011, contenia una mesura que establia (article 21) l'obligatorietat de realitzar la inspecció tècnica d'edificis en aquells l'antiguitat dels quals fos superior a 50 anys, estiguessin destinats preferentment a ús residencial i se situessin en municipis de més de 25.000 habitants.

Què suposa això? A què numero de municipis afecta? Doncs és molt variable segons la província, però sens dubte afectarà a totes les capitals de província i als municipis més poblats d'Espanya.

La ITE ha d'avaluar l'adequació dels immobles a les condicions de seguretat, salubritat, accessibilitat i ornato que s'exigeixin legalment...
La ITE ha d'avaluar l'adequació dels immobles a les condicions de seguretat, salubritat, accessibilitat i ornato que s'exigeixin legalment.

S'han consultat dades de l'últim cens de població i habitatge del que es disposen dades (Cens de l'any 2001 de l'Institut Nacional d'Estadística) i, per exemple, a la província d'Àlaba, només afectaria a la capital de província, Vitòria-Gasteiz; a Albacete, a la seva capital i a la localitat d'Hellín, però si s'analitzen altres províncies, el nombre de municipis afectats varia considerablement, en funció de la grandària mitjana de població dels seus municipis i de la major o menor concentració d'habitants al seu territori. Per posar un exemple intermedi, a Alacant, dels 140 municipis existents, tant la capital de província com altres 10 municipis hauran de sotmetre's a l'obligació, en superar els 25.000 habitants censats. Però si es pren com a exemple la província de Madrid es demostra la importància que té aquesta nova normativa; dels 183 municipis que hi ha a la província, 26 d'ells superen el llindar de població marcat, suposant a més aquesta xifra més del 91% de la població de la província.

La inspecció tècnica haurà de:

  • Avaluar l'adequació dels immobles a les condicions de seguretat, salubritat, accessibilitat i ornato que s'exigeixin legalment.
  • Determinar les obres i treballs de conservació que es requereixin per complir les condicions, així com el temps assenyalat a aquest efecte. El document acreditatiu de la inspecció serà eficaç quan s'hagi certificat la realització de les obres i treballs, en el termini assenyalat, requerits perquè l'edifici compleixi els requisits legals exigibles
  • Les inspeccions encarregades per una comunitat de propietaris estendran la seva eficàcia a tots els locals i habitatges que formin part de l'edifici al que representen.

Les comunitats autònomes són les encarregades de fixar la forma, terminis i condicions, podent els ajuntaments especificar requisits propis, sempre respectant els mínims autonòmics i estatals.

En qualsevol cas, no es parteix de zero en tots els casos, ja que certes comunitats autònomes i municipis ja comptaven amb normativa que obligava a passar la ITE, per tant les inspeccions tècniques no suposen una novetat en tots els casos, sí en uns altres, per la qual cosa no han cessat en els últims mesos l'aprovació d'ordenances i decrets que desenvolupen la legislació estatal.

Tot edifici que se sotmeti a una rehabilitació i disminueixi la seva demanda energètica millorarà la seva classe energètica i, per tant, el seu valor patrimonial davant una futura venda o lloguer

La ITE com a oportunitat

L'Ajuntament de Madrid va aprovar l'any 2011 una nova ordenança municipal mitjançant la qual va incorporar criteris de millora energètica en la ITE, no vinculants per a la superació de la inspecció, però que sí formarien part de l'informe emès pel tècnic avaluador.

De qualsevol manera, el RDL no especifica aquesta circumstància ni obliga a incorporar una valoració de l'eficiència energètica de l'edifici, tal com ha contemplat l'Ajuntament de Madrid, però aquestes inspeccions suposen una oportunitat en aquest sentit. Les comunitats de propietaris que hagin d'esmenar deficiències en la façana, coberta, elements comuns, o en altres elements, especialment de l'envolupant de l'edifici arran de la ITE, compten amb una oportunitat única per dur a terme una rehabilitació energètica de l'edifici, encara que aquest no anés el propòsit inicial de la rehabilitació. Motius per fer-ho, més que suficients; estalvi energètic, estalvi econòmic, reducció d'emissions, augment de la qualitat de vida en l'habitatge, millora del comportament energètic de l'edifici, etc. I un de més, a les portes de l'aprovació del Reial decret que regularà la certificació energètica d'edificis existents, tot edifici que se sotmeti a una rehabilitació i disminueixi la seva demanda energètica, millorarà la seva classe energètica i per tant el seu valor patrimonial davant una futura venda o lloguer.

Empreses o entitats relacionades

Fundación La Casa Que Ahorra

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - NebextAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasPiscinaSpainAsefaveMatelec - IFEMAFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis