Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Claves actuales y futuras de la competitividad en el sector de la construcción
Reforma, rehabilitació, internacionalització, inversió pública, innovació i ocupació, conceptes fonamentals per millorar la situació actual

Claus actuals i futures de la competitivitat en el sector de la construcció

Redacció Interempresas18/05/2012

18 de maig de 2012

L'Observatori Industrial del Sector de la Construcció va celebrar el 9 de maig, en el marc de la I Setmana Internacional de la Construcció, la Jornada de presentació de l'estudi ‘Claus actuals i futures de la competitivitat en el sector de la construcció’. Aquest informe, realitzat per l'Observatori Industrial durant 2011, té com a objectiu mostrar una imatge de la trajectòria d'aquest sector, des del punt de vista econòmic, de formació i ocupació, i d'investigació i desenvolupament tecnològic, prenent com a any inicial de l'anàlisi 1997.

1997 és l'any en el qual la Comissió Europea va publicar una primera Comunicació sobre la competitivitat de la indústria de la construcció, i en la qual s'estava començant a sortir d'un període de recessió del sector. Precisament, l'estudi analitza les recomanacions donades per la Comissió Europea en la citada Comunicació per comprovar realment si es van dur a terme i si la competitivitat del sector va millorar.

Acte de presentació de l'estudi en les instal·lacions d'Ifema...
Acte de presentació de l'estudi en les instal·lacions d'Ifema. D'esquerra a dreta: Nuria Román, en representació del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, Aureo Diaz-Carrasco, director de Gestió del Coneixement de Fedit, Pedro Fernández Alén, secretari de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), Vicente Sánchez, secretari de Formació Sindical i Estudis Sectorials de Fecoma-CC OO, i Manual Fernández ‘Lito’, secretari general de MCA-UGT.

La Comunicació analitzava els principals factors interrelacionats de la competitivitat del sector de la construcció i proposava una sèrie de mesures per elaborar una estratègia europea que millorés la competitivitat del sector, basant-se en quatre objectius: millorar la qualitat en la construcció, millorar el marc reglamentari, millorar l'educació i la formació, i reorientar i reforçar la investigació.

Així mateix, s'aportaven unes mesures específiques per millorar la competitivitat, que s'agrupaven en quatre grans grups: fomentar les inversions immaterials; desenvolupar la cooperació industrial; garantir la competència lleial, i modernitzar la funció de les autoritats públiques.

D'aquesta anàlisi s'extreu la falta de desenvolupament i implantació de moltes de les mesures proposades per la Comissió Europea, a causa que aquestes no es van fer arribar als agents adequats per posar-les en pràctica. Les empreses del sector veuen la Comunicació com alguna cosa molt teòric i llunyà que poc té a veure amb la realitat del seu dia a dia, encara que sí seria desitjable que el sector funcionés basant-se en aquestes recomanacions.

Recomanacions i claus per a la reactivació del sector de la construcció

En l'última part de l'estudi s'apunten una sèrie de recomanacions per sortir de la situació actual i unes altres que podrien servir per millorar la competitivitat de la indústria de la construcció i que poden ser d'utilitat per a les empreses d'aquesta indústria.

Claus per a la reactivació del sector de la construcció:

  • Reforma i rehabilitació d'edificis i eficiència energètica.
  • Internacionalització.
  • Inversió pública.
  • Innovació i desenvolupament tecnològic.
  • Empro i condicions de treball.
Conclusions-proposades d'actuació per a la millora de la competitivitat

Les activitats desenvolupades en 2011 per l'Observatori Industrial del Sector de la Construcció han permès identificar una sèrie de possibles actuacions que podrien contribuir a la millora de diversos aspectes que incideixen sobre la competitivitat del sector:

1. Potenciar el subsector de la rehabilitació, donada la seva influència en la regeneració de barris i ciutats.

2. Fomentar i facilitar l'activitat internacional de les empreses com a alternativa a la caiguda del mercat nacional.

3. Facilitar la transferència de Coneixement i Tecnologia per estimular la innovació i inversió en R+D+i en el sector, atès que aquesta no es reverteix en innovació empresarial, incidint en la disseminació i difusió dels resultats.

4. Promoure nous models de negoci basats en la sostenibilitat que permetin aconseguir millors resultats en l'ambient interior dels edificis, prestacions i durada d'infraestructures i estructures.

5. Reduir els costos en tot el cicle de vida de les infraestructures, millorant l'eficiència energètica, la productivitat, l'automatització dels processos d'execució, la qualitat i les condicions de seguretat.

6. Desenvolupar mecanismes flexibles i adequats per incrementar la qualificació dels treballadors, en el context actual de formació per a l'ocupació.

7. Promoure l'adquisició de les competències necessàries per a la millora de la qualitat final, la salut laboral, el respecte al medi ambient, així com les condicions laborals dels treballadors.

8. Promoure la implicació de les empreses, especialment de la pimes, en els processos de formació.

9. Facilitar i promoure l'ús de les TIC i de les tecnologies Web 2.0 en la formació per a l'ocupació.

Empreses o entitats relacionades

Fundación Laboral de la Construcción

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

PiscinaSpainCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Rebuild Rehabilita - NebextFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasMatelec - IFEMA27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Asefave

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis