Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Residuos peligrosos en la construcción y la obra pública
Recerca, identificació i quantificació

Residus perillosos a la construcció i l'obra pública

Associació de Descontaminació de residus perillosos (ADRP)18/04/2011

18 abril 2011

La reforma legislativa sobre residus està de màxima actualitat. En el cas dels residus perillosos, hi ha una sèrie de llacunes que se segueixen mantenint fins i tot en el nou projecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats, de manera que quan aquests es troben, en moltes ocasions es desconeix la manera adequada de procedir. Això provoca que molts d'aquests residus "desapareguin", amb les pernicioses conseqüències que això pot provocar on sigui que els residus perillosos acabin. L'Associació de Descontaminació de Residus Perillosos ( ADRP ) explica en aquest reportatge les pautes i procediments estandarditzats a seguir quan apareixen residus perillosos, que inclouen la recerca, identificació i quantificació de residus perillosos abans d'emprendre qualsevol tipus de treball.

En el canvi d'ús d'edificis, rehabilitacions, reformes, demolicions, i en multitud d'obres de construcció, és molt freqüent que apareguin residus perillosos. Quan això succeeix, solen sorgir dubtes sobre què fer amb ells.

Aquesta manca d'informació i de control per les autoritats competents, fa que, de vegades, aquests residus acabin "desapareixent" de forma silenciosa, i abocaments en llocs que disten molt de ser els indicats, o bé barrejats en contenidors a peu de carrer amb un altre tipus de residus.

Aquesta problemàtica, derivada de no establir clarament els processos aplicables en cada cas, té com a resultat efectes perjudicials per a l'ésser humà i molt greus per al medi ambient.

Treballadors en obres amb residus perillosos
Treballadors en obres amb residus perillosos.

Reforma legislativa

En aquests moments s'està fent una reforma legislativa a nivell nacional i comunitari, que hauria de servir per resoldre les llacunes que existeixen actualment en la legislació sobre residus.

Es plantegen nombrosos interrogants sobre les responsabilitats i les formes de gestió en múltiples àmbits, però especialment en l'execució pràctica de la retirada de residus perillosos i descontaminació de la zona.

La Directiva Marc de Residus (DMR) va ser publicada el 19 de novembre de 2008. A partir de llavors, els països membre de la Unió Europea han començat el procés de transposició al seu marc legislatiu nacional sobre residus. En el cas d'Espanya, el projecte de Llei de Residus i Sòls contaminats ja és al Consell de Ministres, a la recta final per a ser aprovada.

Residus perillosos

En el Projecte de Llei, es defineix com a residu perillós aquell "que presenta una o diverses de les característiques perilloses enumerades en l'annex III, i aquell que pugui aprovar el Govern de conformitat amb el que estableix la normativa europea o en els convenis internacionals d'els quals Espanya sigui part, així com els recipients i envasos que els hagin contingut ".

Les característiques de perillositat que s'esmenten en l'annex III del Projecte de llei són les següents:

  • H1 Explosiu: substàncies i preparats que poden explotar sota l'efecte de la flama o que són més sensibles als xocs o les friccions que el dinitrobenzè.
  • H2 oxidant: substàncies i preparats que presenten reaccions altament exotèrmiques en entrar en contacte amb altres substàncies, en particular substàncies inflamables.
  • H3-A Fàcilment inflamable: substàncies i els preparats líquids que tenen un punt d'inflamació inferior a 21 ° C, els que poden escalfar-se i finalment inflamar-se en contacte amb l'aire a temperatura ambient sense aportació d'energia, aquells que poden inflamar-se fàcilment després d'un breu contacte amb una font d'ignició i que continuen cremant o consumint-se després de l'allunyament de la font d'ignició; aquells que són inflamables en l'aire a pressió normal i els que, en contacte amb l'aigua o l'aire humit, desprenen gasos fàcilment inflamables en quantitats perilloses.
  • H3-B Inflamable: substàncies i preparats líquids que tenen un punt d'inflamació superior o igual a 21 ° C i inferior o igual a 55 ° C.
  • H4 Irritant: substàncies i preparats no corrosius que poden causar una reacció inflamatòria per contacte amb la pell o les mucoses.
  • H5 Nociu: substàncies i els preparats que per inhalació, ingestió o penetració cutània poden comportar riscos de gravetat limitada per a la salut.
  • H6 Tòxic: substàncies i preparats que per inhalació, ingestió o penetració cutània poden comportar riscos greus, aguts o crònics i fins i tot la mort.
  • H7 Cancerigen: substàncies i preparats que per inhalació, ingestió o penetració cutània poden produir càncer o augmentar la seva freqüència.
  • H8 Corrosiu: substàncies i preparats que poden destruir teixits vius en entrar en contacte amb ells.
  • H 9 Infecciós: substàncies i preparats que contenen microorganismes viables, o les seves toxines, dels quals se sap o hi ha fonament per creure que causen malalties.
  • H 10 Tòxic per a la reproducció: substàncies i preparats que per inhalació, ingestió o penetració cutània poden produir malformacions congènites no hereditàries o augmentar la seva freqüència.
  • H 11 mutagènic: substàncies i preparats que per inhalació, ingestió o penetració cutània poden produir defectes genètics hereditaris o augmentar la seva freqüència.
  • H 12: Residus que emeten gasos tòxics en entrar en contacte amb determinats mitjans.
  • H 13 sensibilitzant: substàncies i preparats que, per inhalació o penetració cutània, poden ocasionar una reacció d'hipersensibilització, de manera que una exposició posterior a aquesta substància o preparat doni lloc a efectes nocius.
  • H 14 Ecotoxicitat: residus que presenten o poden presentar riscos immediats o diferits per a un o més compartiments del medi ambient.
  • H 15: Residus susceptibles de donar lloc a una altra substància perillosa per un mitjà qualsevol, per exemple, un lixiviat que posseeix alguna de les característiques abans enumerades.

Llegint detingudament aquesta taula, és fàcil percebre que cada vegada són més els materials i productes que es pot classificar com a residus perillosos, o bé al final de la seva vida útil, o bé perquè s'han de deixar d'utilitzar immediatament.

Operaris en obres amb amiant
Operaris en obres amb amiant.

Qui ha d'investigar si un residu és perillós? Com ho ha de fer?

Causa de la seva especial condició ia les diferents característiques que poden tenir, els residus perillosos han de gestionar de forma específica, especialment els que precisen un procés de descontaminació.

No obstant això, en l'actual Projecte de llei s'ha obviat qui, com i quins processos de control s'han de seguir en el cas d'estar davant residus perillosos. En teoria, hauria d'haver algú que desenvolupi una investigació i identifiqui el tipus de residu al qual ens enfrontem, quantificant la quantitat trobada, per després començar el procés de gestió que procedeixi (aïllament, descontaminació, retirada ...).

A més, tots els residus perillosos, han de ser traslladats a un gestor final autoritzat, que s'encarrega de realitzar les operacions de tractament i / o emmagatzematge final dels mateixos. Tota la part de control i seguiment, des del moment en què els residus perillosos inicien el seu camí cap al gestor final està, en general, ben definida i instrumentalitzada. No obstant això, el veritable problema està en qui ha d'investigar si un residu és perillós, i com ha de fer.

Aquesta clara indefinició no és nova, ja en la legislació prèvia de residus, tant la general (Llei de Residus 10/1998), com altres més específiques (Reial decret 105/2008 sobre residus de construcció i demolició) i fins i tot especialitzades (Reial decret 396/2006 sobre risc d'exposició a l'amiant) s'esmentava l'oportunitat de realitzar una investigació i identificació prèvies, però sense concretar en cap moment els procediments.

En el cas de l'amiant, que sol ser el residu perillós que es pren com a referència a l'hora de parlar de descontaminació, hi ha tímids intents d'explicar què s'ha de fer al respecte, però sense especificar qui i com, amb la qual cosa el problema es manté.

En general, es pot dir que, en no precisar de manera específica en el marc legislatiu, queda a la bona voluntat de qui es trobi davant residus perillosos triar la manera de procedir, o bé arriscar-se a ser portat a judici, perquè sigui el jutge qui decideixi si el treball es va realitzar adequadament.

No té sentit que el titular de la propietat sigui qui decideixi què és perillós, ni de bon tros els seus proveïdors (empreses constructores, demolidors o especialistes en descontaminació); aquesta tasca hauria de correspondre a un agent independent
Els residus perillosos han de gestionar de forma específica, especialment els que precisen un procés de descontaminació
Els residus perillosos han de gestionar de forma específica, especialment els que precisen un procés de descontaminació.

Protocol d'actuació

Des de l'Associació de Descontaminació de residus perillosos, ADRP, es proposa establir un protocol d'actuació per a la recerca, identificació i quantificació de residus perillosos, que sigui aplicable de manera general, independentment del sector o activitat (indústria, construcció, naval ...).

Es fa necessari definir aquestes pautes d'actuació, que haurien de passar necessàriament per les ja esmentades fases de recerca, identificació i quantificació dels residus perillosos existents en cada cas, com a pas previ a l'inici dels treballs. Si no es troben residus perillosos, que es pugui demostrar que s'han realitzat les necessàries indagacions, i si apareixen, que es documentin quants i en quins llocs.

També hauran enllaçar aquestes pautes amb les mesures de control i seguiment ja existents, afavorint com estableix la legislació europea el lliure trànsit dels residus sempre que es gestionin adequadament.

A més, hauria de ser un agent independent el que s'encarregui d'aquestes tasques d'identificació, recerca i quantificació. No té sentit que el titular de la propietat (edifici, indústria, navili ...) sigui qui decideixi què és perillós, ni de bon tros els seus proveïdors (empreses constructores, demolidors, especialistes en descontaminació).

ADRP proposa dur a terme un projecte que serveixi per definir com s'han de fer aquests processos. Amb el suport de AECCTI, l'Associació d'Empreses de Control de Qualitat i Control Tècnic Independents, es proposa desenvolupar aquest protocol, perquè qualsevol entitat acreditada pugui realitzar aquesta tasca acord amb el que estableix el mateix.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Descontaminación de Residuos Peligrosos

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Matelec - IFEMAAsefavePiscinaSpainFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Rebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis