Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Tableros OSB, los más adecuados para la construcción

Taulers de fusta

Taulers OSB, els més adequats per a la construcció

Xavier Borràs15/04/2011

15 abril 2011

Els taulers OSB (sigles de Oriented Strand Board, en espanyol Tauler d'Encenalls Orientades) són una evolució del tauler de contraxapat format per capes d'encenalls o estelles orientades en la mateixa direcció. Cada capa segueix una orientació perpendicular a la capa anterior, el que proporciona al material un comportament més homogeni davant la dilatació o l'aplicació de forces en diferents direccions.
Taulers OSB &quote;Oriented Strand Board&quote; de Andamasa
Taulers OSB "Oriented Strand Board" de Andamasa

La fortalesa i la rigidesa del tauler OSB se les proporciona la seva estructura de capes entrecreuades, amb totes les estelles orientades en la mateixa direcció. ho fan molt adequat a les solucions de construcció. A més del seu gran resistència mecànica (és molt poc sensible a la deformació) conserva les propietats d'aïllament tèrmic, tant a la calor com al fred, típiques de la fusta i dels aglomerats de fusta. També és un excel lent aïllant acústic. Tot això ho fa un producte molt adequat per a la construcció: de fet, el seu ús més estès es dóna en la construcció de cases de fusta, en particular les prefabricades, ja que redueix considerablement tant els costos com els temps de construcció. De fet, són un material de construcció enormement popular en els Estats Units, on es va desenvolupar originàriament aquest producte, el 1978, que va penetrar ràpidament en el mercat, substituint els altres panells en el segment de construcció residencial. Tant als Estats Units com a Canadà, a partir de la dècada del 90, el OSB va passar a competir a gran escala amb les plaques d'aglomerat. El seu ús a Europa és menor, però guanya popularitat amb rapidesa.

El tauler en cru es pot dimensionar a voluntat emprant una serra circular de tall manual o una vogir

Els panells OSB s'utilitzen, principalment, per recobrir carcasses de cases de fusta, en sòls, per a la fabricació de bigues doble T, per al revestiment d'escales metàl·liques, recobriment de ràfecs, fabricació de tarimes, folrat de cels rasos, construcció de divisions interiors i per recobrir murs i envans previ tractament especial. Altres usos inclouen la fabricació de determinats tipus de mobles, caixes de parlant i construcció d'embalatges grans i palets. Les presentacions varien des taulers de 9 mm fins gruixos de 18 mm i en general s'expenen en mides de 1,22 mm d'ample per 2,44 mm de llarg. El tauler en cru es pot dimensionar a voluntat emprant una serra circular de tall manual o una vogir. En aplicacions de parets exteriors es poden recobrir amb acabats tipus pedra, llosetes o xapats. També se'ls pot aplicar ciment sobre. Si s'ha utilitzat en sostres, la seva cara rugosa permet fàcilment l'adherència de teules asfáticas i materials similars de protecció contra la humitat.

Imagen

Una característica essencial és que les encenalls que el componen tenen un gran grandària, variant entre els 8 i els 15 centímetres quadrats. Aquestes encenalls s'uneixen utilitzant diversos aglomerants, sent els més emprats les resines fenòliques, les resines de poliuretà i diferents adhesius basats en la urea, el formol o la melamina, mitjançant l'aplicació de pressió a altes temperatures. Les vores es segellen amb material impermeabilitzant, per evitar l'absorció d'humitat. És freqüent així mateix que incorporin additius que millorin la seva resistència al foc, la humitat o l'atac dels insectes xilòfags. Segons els additius que incorpori, la normativa els subdivideix en quatre categories, a saber: OSB / 1, per a ús en interiors o en decoració; OSB / 2, per a ús en estructures de càrrega en ambients secs, OSB / 3, per a ús en estructures de càrrega en ambients humits, i OSB / 4, per a ús en estructures de càrrega d'altes prestacions.

Una característica essencial és que les encenalls que el componen tenen un gran grandària, variant entre els 8 i els 15 centímetres quadrats

Principals fabricants

Un dels grans fabricants mundials de tauler OSB és Egger, que comercialitza la marca Eurostrand OSB. Els seus tablesros estan constituïts per tres capes entrecreuades i encolades amb resina de poliuretà i MUPF (Melamina, Urea, Fenol, Formol). Egger fabrica tauler OSB en les quatre variacions que la normativa europea contempla: OSB / 1, OSB / 2, OSB / 3 i OSB / 4. A Espanya, Tafibra, que ofereix taulers OSB de 10 o 18 mm de gruix i 250 x 125 centímetres de superfície, el grup Ofegueu, També d'origen espanyol i amb seu a la Vall d'Aràn (centre fusta) té en el seu catàleg les següents variants de tauler OSB: Triply OSB4): taulers per aplicacions estructurals especials en ambient humit per a bigues, cobertes, teulades, parets, sòls tècnics, fusteria, embalatge i decoració; Laméply (OSB3): taulers per aplicacions estructurals en ambient humit per a paviments, parets, embalatge, pòrtics coberts i decoració; Isoply (OSB2): taulers per aplicacions estructurals en ambient sec per a paviments, revestiment interior de parets, mobiliari, embalatge i decoració, i Pyroply: taulers amb reacció millorada al foc per a situacions subjectes a reglamentació de seguretat en cas d'incendi. Andamasa (Andalusa de Fusta, SA) subdivideix la seva producció de OSB en tres categories: OSB2 Estàndard, per a ús en ambients secs; OSB3 Anti-Humitat, per al seu ús en ambients humits, i OSB4 Estructural, per al seu ús estructural d'alta prestació en ambients humits.

Un altre gran productor mundial és Masis, que utilitza sobretot fustes d'origen brasiler, i que en l'apartat de OSB comercialitza, bàsicament, dos productes: Masis OSB Home, un tauler certificat TECO, per a ús en la construcció, i Masis OSB Form, amb molt baixos índexs d'inflament, un producte especialment desenvolupat per a encofrats de formigó.

Empreses o entitats relacionades

Sonae Arauco, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasRebuild Rehabilita - NebextMatelec - IFEMAPiscinaSpain

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis