Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La Casa Fischer de Almería... de reformas
L'immoble modernista torna a lluir després de la seva restauració

La Casa Fischer d'Almeria ... de reformes

Redacció Interempreses09/09/2010

9 setembre 2010

Les viles i masos, tant d'esbarjo o com a residència permanent, constitueixen un dels tipus de major interès arquitectònic d'Almeria. Construïts entre finals del segle XIX i començaments del XX, són l'expressió de la prosperitat de la ciutat com a conseqüència de l'activitat econòmica fonamentada en la mineria del ferro i el raïm d'embarqui. Es van situar en la perifèria de la ciutat, a les zones d'expansió situades al nord, preferentment entorn de la Rambla de Belén i a la Lloma d'Acosta. La Casa Fischer és un excel·lent exemple d'aquesta tipologia. Recentment, l'immoble ha recuperat tot la seva esplendor gràcies a uns exhaustius treballs de reconstrucció i restauració.

Antecedents històrics

Façana nord-est (esquerra) i façana est de la Casa Fischer d'Almeria
Façana nord-est (esquerra) i façana est de la Casa Fischer d'Almeria.

Situada al nord del passeig de la Caritat, que marcava els límits de la ciutat a finals del segle XIX, i limitava amb l'horta de Jaruga, el més important eixample obrer d'aquest moment, la Casa Fischer va ser construïda com a residència permanent de Hermann Federico Fischer, cònsol de Dinamarca a Almeria i conegut comerciant de raïm.

Els elements modernistes, que a l'exterior són molt continguts, adquireixen a l'interior tota la seva expressivitat artística

El seu llenguatge arquitectònic té un caràcter eclèctic, fruit dels canvis operats en la transició del segle XIX al XX, en què conviuen elements historicistes i modernistes. El conjunt té una composició pròpia de l'historicisme, que va convertir la història en la qüestió fonamental de legitimació de la tasca arquitectònica, apreciant-se en la disposició clàssica d'un sòcol o basament inferior, la planta noble de l'habitatge i la coberta composta per un ràfec volat i el remat de la balustrada.

Els elements modernistes, que a l'exterior són molt continguts i es localitzen en el fris decoratiu que enllaça i emmarca els buits de la façana i en les baranes i reixes, adquireixen a l'interior tota la seva expressivitat artística. En l'àmbit privat es produeix una autèntica explosió decorativa modernista que singularitza els sòcols de fusta, les finestres, les vidrieres de les portes situades a l'eix de l'accés principal i la claraboia del pati central, la decoració de xemeneies i raconeres, les pintures de parets i sostres, els frisos d'escaiola i les baranes de les escales. En aquesta estètica curvilínia, exuberant, colorista i floral que recrea la natura, està també present el record de Cecilia, la primera dona del propietari, que va morir prematurament per una caiguda del cavall. La casa està dedicada a ella i la seva efígie decora els capitells de les arcuacions dels salons principals i la seva memòria està també present en les roses que decoren el sòcol de fusta del saló o en els frisos del sostre com a símbols de l'amor permanent cap a la dona .

La planta de l'edifici es concep seguint la tradició urbana mediterrània, on s'estableix una relació d'analogia o correspondència entre la casa i la ciutat. Així el pati de llums s'identifica com l'element jeràrquic de l'espai intern i adquireix la condició de plaça o àgora. Constitueix el lloc comunitari o el centre des del qual s'organitza l'espai individual representat per les habitacions destinades a salons, dormitoris i altres estances a les quals s'accedeix a través de la galeria perimetral del pati.

L'estètica modernista, que combina ritme i moviment i en què es fonen arquitectura, escultura i pintura en íntima harmonia, va tenir continuïtat en el jardí que envolta la casa, al qual s'accedeix a través d'un camí serpentejant que arrenca des del passeig de la Caritat.

Aspecte actual de les estades de l'immoble
Aspecte actual de les estades de l'immoble.

El projecte de reforma

El projecte atén els criteris de protecció establerts pel Pla General d'Ordenació Urbana d'Almeria vigent i planteja una intervenció integral per a la seva posada en valor amb les actuacions següents, que atenen a la recuperació de l'edifici en el seu context, en sintonia amb la seva concepció original:

-Rehabilitació de l'edifici, eliminant els elements afegits que no tenen valor històric o arquitectònic, per la seva adaptació com a seu administrativa del Centre de la Dona, de l'Institut Andalús de la Dona.

-Rehabilitació del jardí històric.

-Reforma i millora de la urbanització de la parcel·la.

-Tanca de la parcel, separant de la resta de la Finca Santa Isabel.

Imagen

La implantació del programa d'usos requerits s'ha realitzat de forma congruent amb el criteri de la poètica arquitectònica de l'edifici que fa interactuar a la triple racionalitat: lògica interna, sentit i veritat. Els nous usos intenten acomodar-se a la construcció física existent i als materials que substancien la seva arquitectura: la tipologia constructiva, l'espai, la llum, el sistema decoratiu i formal ...

En la relació de l'edifici amb el seu context s'ha mantingut aquest criteri en la definició de la tanca i en la urbanització, recuperant el jardí per a ús públic i lloc de recepcions, mantenint la seva estructura original des del respecte al medi ambient utilitzant àrids, reg localitzat i espècies mediterrànies de baix manteniment i valorant totes les espècies ornamentals centenàries que es trobaven en bon estat.

En la intervenció sobre l'edifici la restauració de les pintures murals, els relleus policromats, els elements de fusteria, rejería, vidrieres, xemeneies i paviments existents han estat un objectiu fonamental, que s'ha plantejat com una activitat oberta i flexible, concebuda des d'una perspectiva interdisciplinària fruit del coneixement.

Intervenir sobre el ja construït, sobre el que ja s'ha format, suposa buscar la síntesi equilibrada i crítica entre el document i el monument, o entre el tractament documental propi de la història i de l'arqueologia i l'interès constructiu, funcional i formal de la poètica arquitectònica .

Des de tal posició s'ha abordat la restauració dels béns mobles de l'edifici, que s'ha recolzat en un treball previ per determinar la naturalesa dels materials constitutius dels diferents elements, així com els danys i actuacions que han sofert al llarg del temps i les seves possibles causes, interpretant els resultats obtinguts.

El conjunt dels espais, sistemes constructius, materials i elements modernistes restaurats, té el seu contrapunt en els nous revestiments que s'incorporen a la sala d'actes i en els vestíbuls on s'ha ubicat l'ascensor. Aquests nous revestiments estan constituïts per panells Gustafs, llisos o ranurats, acabats en fusta de faig. Són panells d'alta densitat, construïts amb guix i fibres de fusta, que a més d'oferir bones característiques ignífugues, acústiques, d'estabilitat dimensional i aïllament, aporten calidesa i valor estètic en harmonia amb l'expressivitat artística que caracteritza l'espai interior de l'edifici.

Arquitecte: Ramón de Torres López

Arquitecte tècnic: Miguel Ángel Domínguez Velázquez de Castro

Col·laboradors: Maria Barca Doménech Villarmea (restauradora) i María del Mar Verdejo Vedat (especialista en jardineria)

Promotor: Generalitat de Catalunya. Conselleria d'Economia i Hisenda

Empresa adjudicatària: Sacyr, SAU

Execució de l'obra: juny 2008 - juny 2010

Pressupost: 3.352.058,87 euros

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    24/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

Enllaços destacats

Construtec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Matelec - IFEMAPiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)AsefaveAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasRebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis