Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Crean una casa desmontable que emplea sólo energía solar
La Universitat de Sevilla ha desenvolupat Solarkit, un prototip d'habitatge adaptable i autosuficient energèticament parlant

Creen una casa desmuntable que utilitza només energia solar

Javier Terrados, professor del departament de Projectes Arquitectònics de la Universitat de Sevilla22/10/2009

22 octubre 2009

Solarkit és un prototip d'habitatge desmuntable que utilitza únicament energia solar. És autosuficient energèticament i adaptable a diferents localitzacions i situacions. Aquest prototip està basat en la investigació duta a terme pel professor del departament de Projectes Arquitectònics de la Universitat de Sevilla, Javier Terrados, entorn a l'habitatge desmuntable i el sistema 'kit de mobles', que es presenta com una solució innovadora de casa prefabricada i sostenible.

El prototip proposat es basa en el sistema innovador de construcció anomenat 'kit de mobles'. Tradicionalment, veiem l'habitatge com la suma d'unes habitacions o com la suma de parets i sostre, que descomponem en les funcions menudes que la vida diària exerceix, com ara menjar, dormir, veure la tele, rentar-se, o emmagatzemar roba. El 'kit de mobles' associa cadascuna d'elles a un moble, el qual es construiria amb dimensions modulars (una mica superior a un armari) per al seu acoblament amb altres. La simple associació d'elements moble permet crear espais d'estar, espais de dormir o espais d'higiene, el que permet imaginar l'habitatge com una cosa confortable i atractiu, que per la seva gènesi i per la tecnologia que integra a més es converteix en un element autosuficient que utilitza únicament l'energia solar.

Solarkit, prototip d'habitatge desmuntable desenvolupat per la Universitat de Sevilla, utilitza únicament energia solar
Solarkit, prototip d'habitatge desmuntable desenvolupat per la Universitat de Sevilla, utilitza únicament energia solar.
El sistema 'kit de mobles' uneix tots els avantatges dels sistemes prefabricats lleugers i la utilització d'energies renovables i netes sense perdre la domesticitat

Es presenta com una solució de habitatge prefabricat innovadora quant a la seva formació com acoblament del 'kit de mobles' i l'oferiment de totes les condicions d'habitabilitat, confort i funcionalitat energètica dels espais domèstics, condicions que no solen tenir les habitatges prefabricats habituals . Per tant, uneix tots els avantatges dels sistemes prefabricats lleugers i la utilització d'energies renovables i netes sense perdre la domesticitat.

Les característiques constructives permeten que el sistema sigui integral, simplificant el seu procés de disseny i d'execució. Així, cada mòdul moble conté una funció (llit, inodor, taula d'estar, etc) però a més "és" l'estructura i "és" el tancament. Un element compacte que només associant-se a altres construeix la totalitat de l'espai de la casa.

'Mobles torre' i 'mobles pati'

A més de la integració dels sistemes de captació de l'energia fotovoltaica, gestió i emmagatzematge, el prototip inclou altres elements passius de control energètic des del disseny del mateix sistema constructiu. Es tracta d'elements extrets dels sistemes passius de l'edificació compacta de tradició islàmica del nostre entorn cultural i territorial, però plantejats amb noves tècniques constructives en les que la massa no és la gran protagonista: la ventilació creuada generada en ubicar enfrontats els 'mobles torre 'i els' mobles pati '. El funcionament bioclimàtic dels propis 'mobles torre' condiciona l'aire interior en funció dels règims anuals (estiu i hivern) i diaris (dia i nit) o la baixa captació energètica de la façana microventilada.

El sistema 'kit de mobles' permet al prototip adquirir una condició molt tancada a l'exterior, mitjançant la creació d'un perímetre continu amb una gran capacitat aïllant, al mateix temps que obre els espais de la casa cap als patis interiors, amb el que hi ha més possibilitats de control tèrmic. Al seu torn, la creació de terrasses a partir de l'ús dels 'moble jardinera' permet mantenir una relació més rica amb l'exterior del que es desprèn de la condició compacta esmentada. Emparant-se en altres manifestacions de la cultura arquitectònica i antropològica mediterrània, es crea un gradient d'espais entre l'estrictament exterior i l'estrictament interior a manera d'espais intermedis en els quals es poden plantejar estades puntuals exteriors però directament vinculades a l'interior.

Sense necessitat d'utilitzar les particions estanques habituals, s'organitza un únic espai flexible dins del qual s'estableixen zones vinculades funcional i espacialment

Dins de les possibles distribucions que permet el sistema 'kit de mobles', per a la competició es proposa un habitatge adaptada per a desenvolupar la vida de 4 usuaris, configurada en base d'un espai continu en què s'organitzen àrees no estanques i relacionades entre si . Per tant, sense necessitat d'utilitzar les particions estanques habituals, s'organitza un únic espai flexible dins del qual s'estableixen zones vinculades funcional i espacialment. Per afavorir la intimitat, l'únic espai independent dins de l'habitatge és el de la zona de dormir, situat al fons de la mateixa en la part menys accessible.

Potencialitats del prototip Solarkit

  • Rapidesa i facilitat de muntatge / desmuntatge, de manera que adquireix adaptabilitat a diferents necessitats, tipus i nombre d'usuaris i tipus d'emplaçaments.
  • Autosuficiència aconseguida mitjançant l'ús d'energies renovables exclusivament.
  • Eficiència energètica de l'habitatge basada tant en la integració de sistemes actius (sistema intel ligent de gestió de consum, dispositius d'estalvi energètic, aparells d'alta eficiència...) com de sistemes passius (acumulació d'inèrcia tèrmica, sistemes de ventilació natural i captació de brises, espais d'esponjament...).
  • Impacte mediambiental mínim, sense empremta després desmuntar: per la seva prefabricació integral i la seva condició desmuntable.
  • Reducció de residus en el procés de fabricació, muntatge i desmuntatge i reciclatge en taller dels mateixos: per la pròpia fabricació en taller i el posterior muntatge del sistema constructiu en sec. El que permet al seu torn major control de la seguretat del procés.
  • Gestió dels residus produïts per l'ús de l'habitatge.
  • Alt grau de reutilització: gràcies a la coordinació dimensional dels elements bàsics de l'habitatge: els mobles base, que admeten canvis de funció sense necessitat de generar un de nou, simplement modificant el seu equipament específic.
  • Capacitat per a la seva industrialització i comercialització, per estar basat elements modulars prefabricats de manera senzilla ia baix cost.
Obtenció de la distribució de planta combinant el 'kit de mobles'
Obtenció de la distribució de planta combinant el 'kit de mobles'.

Autosuficiència a partir de la concepció integral de generació / consum elèctric

El disseny del sistema de gestió i generació energètica, desenvolupat plenament per 'spin-off' andaluses, és un dels elements més innovadors inclosos en el prototip Solarkit.
Solarkit compta amb un sistema d'alta tecnologia que permet millorar l'eficiència de l'habitatge i gestionar de manera activa l'energia en funció de l'ús i de les condicions ambientals
Imagen
Aquest prototip d'habitatge gestiona de manera activa l'energia en funció de l'ús i de les condicions ambientals
Aquest prototip d'habitatge gestiona de manera activa l'energia en funció de l'ús i de les condicions ambientals.

L'equip ha tractat de canviar la concepció de l'ús de les edificacions com a mers suports de la generació fotovoltaica. A través d'una integració arquitectònica optimitzada i l'ús de sistemes actius de generació, distribució i gestió energètica, s'ha dissenyat un sistema d'alta tecnologia que permet millorar l'eficiència de l'habitatge i gestionar de manera activa l'energia en funció de l'ús i de les condicions ambientals.

Aquest sistema integrat busca una generació més eficient, una distribució elèctrica optimitzada i un consum gestionat i eficient. El sistema té les següents característiques:

Generació eficient

  • Disseny optimitzat dels generadors fotovoltaics ajustats al consum energètic de l'habitatge.
  • Conversió d'energia fotovoltaica optimitzada a través d'una nova configuració d'equips.

Distribució eficient

  • Un sistema nou de distribució energètica interna, totalment controlat a través d'algoritmes de control de potència.
  • Sistema d'emmagatzematge temporal d'energia per a eliminació de pics de consum.
  • Control actiu de potència per a millora de qualitat de xarxa, per aconseguir la plena integració amb la xarxa elèctrica.
  • Sistema de control de proteccions actiu per a millora de la seguretat d'ús.

Consum eficient

  • Sistemes d'il luminació i climatització d'altes prestacions i baix consum integrats en el sistema de gestió per aconseguir les condicions de confort amb el mínim consum.
  • Edificació completament monitoritzada per a una gestió activa de l'ús de l'energia.
  • Algorismes de control de consum nous que primin l'ús d'il luminació i climatització passiva.
Solarkit és una plataforma de trobada d'universitat, investigadors, empresa i administració de la qual s'espera que sorgeixin vies de col·laboració que derivin en futures línies de recerca i d'aprofitament industrial

Una plataforma de trobada

Solarkit és, sobretot, un projecte d'I + D + i. Al voltant d'aquesta iniciativa s'ha conformat un equip de treball multidisciplinari en el qual participen alumnes d'últims cursos de les escoles d'Arquitectura i Enginyeria, doctors i professors amb àmplia experiència investigadora i personal investigador. A més, s'ha comptat amb la participació d'empreses de base tecnològica, 'spin-off' de la Universitat de Sevilla, al mateix temps que s'han integrat als departaments de R + D de les empreses que patrocinen el projecte.

Solarkit té una vocació clara de continuïtat. A més de la importància de la competició i de la responsabilitat de representar a Andalusia en un esdeveniment d'aquesta envergadura, des d'un primer moment s'ha pretès aprofitar el prestigi de la competició per unir, al voltant del projecte, a tot un seguit d'agents que comparteixen un interès comú i la visió necessària per apostar per l'arquitectura sostenible i l'aplicació de les energies renovables com línies bàsiques sobre les quals treballar conjuntament per a la consecució d'un nou model productiu.

D'aquesta manera, es pretén que Solarkit i la competició siguin una plataforma de trobada d'universitat, investigadors, empresa i administració del que sorgeixin vies de col·laboració que derivin en futures línies de recerca i d'aprofitament industrial de totes aquestes iniciatives.

Solar Decathlon: per un habitatge sostenible basada en l'ocupació d'energia

Aspecte del Mational Mall a Washington, durant la competició SD 2009, celebrada el passat mes d'octubre
Aspecte del Mational Mall a Washington, durant la competició SD 2009, celebrada el passat mes d'octubre.
Solar Decathlon és una iniciativa del Departament d'Energia dels EUA que en aquest any 2009 acaba de fer la seva quarta edició. Es tracta d'una competició de projectes d'habitatge sostenible basada en l'ús d'energia solar en la qual participen universitats de tot el món. Els prototips construïts per les universitats competeixen entre si sotmetent a 10 proves (decathlon), amb les que demostren l'autosuficiència i eficiència energètica dels mateixos, la seva sostenibilitat i fins i tot la viabilitat de mercat de les seves propostes, a més, és clar, de la seva concepció arquitectònica.
Únic projecte andalús al Solar Decathlon Europe 2010

Solarkit neix com una iniciativa de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat de Sevilla en el marc de la competició internacional Solar Decathlon Europe 2010. La participació de Solarkit en aquesta competició com a únic projecte andalús ha estat possible gràcies a l'impuls de la Conselleria d'Habitatge de la Junta d'Andalusia ia la participació activa d'empreses mitjançant la seva aportació tecnològica i patrocini com Emvisesa (empresa de promoció d'habitatge públic de l'Ajuntament de Sevilla) o Fustes Polanco. El desenvolupament de les innovadores solucions tecnològiques que s'integren en el prototip correspon a EBT, 'spin-off' de la Universitat de Sevilla, com és el cas de Wind Inertia.

Solarkit és l'únic projecte andalús que participa al Solar Decathlon Europe 2010
Solarkit és l'únic projecte andalús que participa al Solar Decathlon Europe 2010.
El proper any 2010, gràcies a l'acord entre els Governs d'Espanya i Estats Units, la competició surt per primera vegada de la seva seu habitual, Washington, per celebrar a Madrid, promoguda pel Ministeri d'Habitatge i amb l'organització de la Universitat Politècnica de Madrid. A la fase final de la competició, el proper mes de juny, es construiran a escala real les 20 habitatges finalistes, per a això s'habilitarà un recinte d'exposició als peus del Palau Reial i la Catedral de l'Almudena, al costat del Manzanares.

La competició és una oportunitat excel lent per a generar i difondre coneixement, amb el consegüent prestigi de les universitats i institucions participants, propiciant una reflexió des dels àmbits tecnològic i acadèmic sobre la construcció sostenible que demana la societat, sense deixar d'atendre les exigències de qualitat i confort. Socialment, la competició és un esdeveniment públic per prendre consciència d'aspectes importants per al medi ambient: l'ús responsable d'energia i la utilització de les energies renovables en l'àmbit residencial.

Principals objectius del SDE 2010
  • Integrar i generar coneixement en els temes relatius a les condicions d'industrialització i sostenibilitat dels habitatges, de manera que es donin les condicions per a un adequat aprofitament científic i difusió del coneixement generat.
  • Sensibilitzar els estudiants i ciutadans cap a tots els temes mediambientals i condicions de sostenibilitat, especialment en l'ús responsable de l'energia i dels recursos naturals (aigua i materials), promocionant l'ús de les energies renovables.
  • Maximitzar la difusió de l'esdeveniment, aprofitant les característiques i potencialitats del concurs per aconseguir el màxim impacte mediàtic i difusió social.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextAsefaveFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasPiscinaSpainMatelec - IFEMA27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis