Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La nueva Instrucción EHE-08 y los prefabricados
La normativa té en compte aspectes com la seguretat estructural o en cas d'incendi, i la protecció del medi ambient

La nova Instrucció EHE-08 i els prefabricats

Font: Andeca26/08/2009

26 agost 2009

El Consell de Ministres va aprovar el passat 18 de juliol de 2008 mitjançant el Reial Decret 1247/2008, la 'Instrucció de formigó estructural (EHE-08)', que substitueix l'anterior EHE-98, així com a la instrucció per al projecte i execució de forjats unidireccionals de formigó estructural, realitzats amb elements prefabricats (EFHE-02). L'entrada en vigor de l'EHE-08 es va produir el 1 de desembre. El següent article, elaborat per l'Associació Nacional de la Indústria del Prefabricat de formigó ( Andeca ), ofereix una visió general sobre el que dóna de si la nova instrucció.

L'EHE-08 representa el marc reglamentari pel qual s'estableixen les exigències que han de complir les estructures de formigó per a satisfer els requisits de seguretat estructural i seguretat en cas d'incendi, a més de la protecció del medi ambient, proporcionant procediments que permeten demostrar la seva compliment amb suficients garanties tècniques. Les exigències ja no només s'han de complir en el projecte i la construcció de les estructures de formigó, sinó també en el seu manteniment.

La nova instrucció incorpora formigons de resistències de fins a 100 N/mm2 (1000 kg/cm2)
La nova instrucció incorpora formigons de resistències de fins a 100 N/mm2 (1000 kg/cm2).
L'EHE-08 estableix les exigències que han de complir les estructures de formigó per a satisfer els requisits de seguretat estructural i seguretat en cas d'incendi, a més de la protecció del medi ambient

Aquesta instrucció suposa que el projecte construcció i control de les estructures que constitueixen el seu àmbit d'aplicació són portats a terme per tècnics i operaris amb els coneixements necessaris i l'experiència prou. A més, es dóna per fet que aquestes estructures estaran destinades a l'ús per al qual hagin estat concebudes i seran adequadament mantingudes durant la seva vida de servei.

Les excepcions

La Instrucció EHE-08 és d'aplicació a totes les estructures i elements de formigó estructural, d'edificació o enginyeria civil, amb les excepcions següents:

- Els elements estructurals mixtes de formigó i acer estructural i, en general, les estructures mixtes de formigó estructural i altres materials de diferent naturalesa amb funció resistent.

- Les estructures en les que l'acció del pretensat s'introdueix mitjançant armadures actives fora del cant de l'element.

- Les estructures realitzades amb formigons especials no considerats explícitament en aquesta Instrucció, com ara els pesats, els refractaris i els compostos amb serradures o altres substàncies anàlogues.

- Les estructures que hagin d'estar exposades normalment a temperatures superiors a 70 º C.

- Les canonades de formigó emprades per a la distribució de qualsevol tipus de fluid.

- Les preses.

Coexistència amb els Eurocodis Estructurals

L'EHE-08 apareix en un moment en què ja es disposen d'unes normes europees l'objecte són els projectes d'estructures: els Eurocodis Estructurals. En aquest sentit, ha sorgit una pregunta: Eurocodis o EHE?
Mentre que els Eurocodis són normes voluntàries, encara que en alguns països constitueixen la reglamentació emprada, Espanya compta amb una reglamentació específica i obligatòria: la EHE
La resposta és la següent: mentre que els Eurocodis són normes voluntàries, encara que en alguns països (preferentment del Nord d'Europa) constitueixen la reglamentació emprada, Espanya compta amb una reglamentació específica i obligatòria: la EHE. No obstant, la EHE, seguint l'enfocament prestacional ja fixat pel Codi Tècnic de l'Edificació, estableix en el capítol I les exigències que ha de complir l'estructura, al mateix temps que permet que l'autor del projecte adopti sota la seva pròpia responsabilitat, qualsevol solució alternativa a la definida per l'EHE sempre que justifiqui documentalment que es satisfan les exigències demandades.

Així mateix, s'ha plantejat a nivell europeu la necessitat que els Eurocodis incorporin un sistema per adaptar les seves especificacions a les exigències de seguretat establertes en cada Estat membre, i que es definiran mitjançant la creació d'uns annexos Nacionals. Per tant, mentre no existeixin aquests annexos, l'autor del projecte podrà emprar voluntàriament els Eurocodis havent de demostrar la seva equivalència amb la EHE-08. Quan es disposi d'aquests annexos Nacionals, aquests haurien de permetre l'ús automàtic dels Eurocodis com a plantejament alternatiu a l'EHE-08.

La normativa no imposa l'ús d'uns procediments o solucions determinades
La normativa no imposa l'ús d'uns procediments o solucions determinades.

Aspectes innovadors

La nova Instrucció EHE-08 introdueix una sèrie de novetats, que es resumeixen a continuació:

- Enfocament prestacional: normativa basada en prestacions i objectius i la manera d'aconseguir-los, sense obligar a l'ús d'uns procediments o solucions determinades.

- Marc d'unicitat tècnica coherent amb l'establert en la normativa tècnica europea i harmonitzat amb les disposicions relatives a la lliure circulació de productes de construcció (marcatge CE) dins del mercat únic europeu, en particular amb la Directiva de Productes de Construcció.

- Aprofundiment en el tractament de la durabilitat de les estructures de formigó, incloent procediments per a l'estimació de la seva vida útil, a fi de disminuir les patologies derivades de l'agressivitat de l'ambient en què es troba l'estructura.

- Plantejament de la gestió de la qualitat en l'obra, incorporant sistemes que permeten reduir el nombre d'assaigs.

- Incorporació de criteris de sostenibilitat en el projecte i execució de les estructures de formigó, ampliant la casuística de reciclat i reutilització de residus (àrids reciclats o addicions minerals procedents de subproductes industrials), prevenint la generació d'impactes durant l'execució, fomentant l'ocupació de les millors pràctiques mediambientals, o establiment d'un índex de contribució de l'estructura a la sostenibilitat.

- Incorporació de nous materials no inclosos fins llavors en la Instrucció EHE (formigó reciclat, autocompactant, amb fibres i formigó amb àrid lleuger...) i, en general, adaptació a l'avanç en l'estat del coneixement.

- Ampliació de l'àmbit de la Instrucció EHE, incorporant formigons de resistències fins a 100 N / mm 2 (1000 kg / cm 2).

Exigències específiques i Distintiu de Qualitat

La gran novetat per a la Indústria dels Prefabricats de Formigó és el tractament específic que s'estableix per a aquests productes, i l'opció voluntària que s'obtingui un Distintiu de qualitat:

- Exigències específiques per a elements prefabricats: càlcul, execució, control, incorporant de la EFHE a l'articulat de l'EHE.

- Distintius de qualitat: de forma voluntària, els productes i processos poden disposar d'un nivell de garantia superior al mínim requerit. La instrucció contempla l'aplicació de certes consideracions especials a la recepció d'aquells productes i processos que presentin un nivell de garantia superior, així com avantatges substancials en el càlcul de les quanties d'acer i la resistència al formigó.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de La Industria del Prefabricado de Hormigón

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)PiscinaSpainFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Matelec - IFEMARebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis