Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Eficiencia energética en los edificios y viviendas
Amb el compliment del Codi Tècnic d'Edificació s'exigeixen nous sistemes per aconseguir més estalvi d'energia

Eficiència energètica en els edificis i habitatges

Antonio Moreno Barroso, director tècnic de Jung Electro Ibérica, SA22/06/2009

22 juny 2009

El nou Codi Tècnic Edificació, i el seu document bàsic HE per estalvi d'energia, i el RD 47/2007, pel qual s'estableix la qualificació d'eficiència energètica per a edificis i habitatges, són dos aspectes normatius que influiran molt en les edificacions construïdes a partir d'ara. En aquest article es tracta, a tall de resum, el contingut d'aquestes noves normatives, i la influència que les instal·lacions automatitzades poden tenir en l'eficiència energètica en edificis i habitatges.

L'origen de tots aquests canvis a nivell normatiu tenen el seu origen en la Directiva europea 2002/91/CE EPBD, per al compliment de Kyoto, de la qual es deriven, d'una banda, el Codi Tècnic Edificació, i el document bàsic HE per estalvi d'energia, i el RD 47/2007, pel qual s'estableix la qualificació d'eficiència energètica per a edificis i habitatges. El nou Codi Tècnic de l'Edificació (CTE) ja és d'obligat compliment per a tots els projectes visats actualment. Per la seva banda, segons estableix la llei, també és obligatòria l'obtenció de la qualificació energètica de qualsevol edifici o habitatge de nova construcció, o bé ja existent, sempre que es pretengui vendre o llogar.

Des de la seva creació i progressiva entrada en vigor entre els anys 2006 i 2007, aquest document, que és en definitiva la guia bàsica dels requeriments arquitectònics mínims que ha de complir qualsevol edifici o habitatge, ha tingut una influència notable en les construccions que es realitzen actualment . Un dels seus apartats importants és el Document bàsic HE per estalvi d'energia, que consta de 5 apartats:

En aquesta il lustració veiem una captura de pantalla del programa LIDER, on s'especifica la composició d'un dels murs d'un projecte d'exemple...
En aquesta il lustració veiem una captura de pantalla del programa LIDER, on s'especifica la composició d'un dels murs d'un projecte d'exemple.

1.- Exigència bàsica HE 1: limitació de demanda energètica.

El contingut d'aquest capítol se centra principalment al voltant de l'edifici, regulant el seu concepte arquitectònic. Es divideix el mapa d'Espanya en diferents zones climàtiques, de manera que l'orientació i els buits (finestres, vidrieres, etc.) Que té l'edifici, no puguin ser els mateixos si és a la Costa del Sol que si es troba en el Pirineu, per exemple. Se suposa que l'edifici que es troba en un clima predominantment càlid no hauria de tenir grans obertures orientades cap al sud, per evitar la seva sobreescalfament a l'estiu, amb el consegüent consum energètic en refrigeració que això comporta. En el cas de l'edifici situat a la zona freda és justament al contrari, interessa que les seves obertures estiguin orientades cap al sud, per estalviar en calefacció durant l'hivern.

A més d'aquests conceptes arquitectònics, estableix uns mínims aïllaments en façanes i forjats exteriors, cobertes, portes i finestres, entre altres coses. En definitiva, l'objectiu és que l'edifici tingui les menors pèrdues energètiques possibles: estalvi passiu d'energia.

2.- Exigència bàsica HE 2: rendiment de les instal·lacions tèrmiques.

Aquest apartat es limita a especificar que "Els edificis disposaran d'instal·lacions tèrmiques apropiades destinades a proporcionar el benestar tèrmic dels seus ocupants". No desenvolupa més, fent referència directament al RITE.

3.- Exigència bàsica HE 3: eficiència energètica en instal·lacions d'il luminació.

Aquesta exigència és d'obligat compliment en edificacions de nova construcció, rehabilitació d'edificis amb superfície major de 1000 m2, on la reforma afecti més d'un 25% de la superfície il luminada, o reformes de locals i edificis comercials, on es renovi la il luminació.

4.- Exigència bàsica HE 4: contribució solar mínima d'ACS.

Segons aquesta exigència, els edificis que tinguin demanda d'aigua calenta o tinguin piscina, han de cobrir una part de la seva demanda mitjançant plaques solars.

5.- Exigència bàsica HE 5: contribució fotovoltaica mínima:

Alguns tipus d'edificis, que s'estableixen en el CTE, i que generalment són edificis terciaris a partir d'una determinada grandària, han de disposar de plaques fotovoltaiques per a producció d'energia elèctrica.

Mitjançant el sistema KNX podem establir programacions horàries, o fins i tot fer que el sistema 'capti' la presència de persones dins l'immoble, i en funció d'això anar ajustant les temperatures de consigna al llarg del dia

Programes de càlcul per al compliment del CTE

Encara que existeixen diferents mètodes informàtics per a calcular si un projecte compleix o no amb el CTE, l'Administració per mediació de l'IDAE (Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic) posa a disposició del projectista el programa LIDER (Limitació de la Demanda Energètica), mitjançant el qual es pot calcular si compleix o no amb el CTE.

Aquest programa es centra molt en aspectes constructius de l'habitatge o l'edifici, i en els seus tancaments.

El sistema estàndard KNX és un protocol compatible entre més de 100 fabricants, que està recolzat per la normativa europea EN 50090 i les normes ISO...
El sistema estàndard KNX és un protocol compatible entre més de 100 fabricants, que està recolzat per la normativa europea EN 50090 i les normes ISO. Està basat en una tecnologia de bus descentralitzat, i permet proporcionar una solució integral per al control en edificis i habitatges.

Programes de càlcul per a l'eficiència energètica

Un cop calculat el comportament passiu de l'edifici davant les pèrdues de calefacció i refrigeració, el següent pas és el càlcul de la seva eficiència energètica. Es tracta bàsicament d'afegir als aspectes constructius reflectits en el LIDER les instal·lacions tèrmiques i d'il luminació de les quals disposa l'edifici, i amb això calcular els kg de CO2 per m2 i any que aquest edifici emetrà a l'atmosfera.

És a dir, la qualificació d'eficiència energètica d'un edifici o habitatge és l'expressió del consum energètic estimat necessari per satisfer la demanda energètica de l'edifici, en condicions normals de funcionament i ocupació. S'obté per comparació amb edifici de referència.

El RD 47/2007 no estableix un mínim d'eficiència energètica: es pot posar al mercat un immoble qualificat com a G, sense que això comporti cap impediment legal. L'obligatorietat és que el comprador conegui quina és aquesta qualificació, perquè sàpiga el comportament energètic de l'immoble que està comprant o llogant.

Per incentivar llavors la construcció d'immobles eficients, hi ha un pla de subvencions per a edificacions amb alta qualificació energètica (A o B). Els programes de càlcul utilitzats per treure la qualificació energètica d'un immoble són d'una banda el Calener VYP (Habitatges i petit terciari) i el Calener GT (Gran Terciari).

El VYP és una opció senzilla per realitzar el càlcul en projectes de poca envergadura. Fonamentalment s'alimenta de les dades introduïdes al programa LIDER, afegint de forma molt senzilla les instal·lacions de climatització i ACS. Disposa d'unes taules internes, que no es poden canviar, on queden establerts tant els horaris de funcionament de la il luminació a cada zona de l'immoble, com les temperatures de consigna que hi ha a cada franja horària, etc. És a dir, el programa Calener VYP no dóna massa opcions per reflectir el que la domòtica pot aportar a l'eficiència energètica.

El programa Calener GT és bastant més complet, i, tot i que està pensat per al gran terciari, també és aplicable al petit terciari ia l'habitatge. Aquest programa sí que permet modificar les taules horàries de funcionament tant de l'enllumenat com de la climatització a cada zona de l'immoble.

Un cop determinada la composició de tots els tancaments es procedeix a dibuixar l'edifici en 3D amb el programa Lider...
Un cop determinada la composició de tots els tancaments es procedeix a dibuixar l'edifici en 3D amb el programa Lider, i el resultat com es veu en aquesta il lustració.

Mitjançant el sistema KNX podem establir programacions horàries, o fins i tot fer que el sistema 'capti' la presència de persones dins l'immoble, i en funció d'això anar ajustant les temperatures de consigna al llarg del dia. Per exemple, durant la nit la temperatura està a 18 º C, durant el dia laborable, en hores de no ocupació, estarà a 20 ° C, i en hores d'ocupació passem a 21 ° C. Aquesta gestió eficaç de les consignes revertirà en un estalvi energètic, i per tant millorarà la qualificació energètica de l'habitatge.

Finalment, el Calener GT disposa també d'una finestra on es pot reflectir l'aportació a l'estalvi energètic que suposa el realitzar un control automàtic de la il luminació per a cada espai de l'edifici.

El sistema estàndard KNX és un protocol compatible entre més de 100 fabricants, que està recolzat per la normativa europea EN 50090 i les normes ISO

El sistema KNX i la seva aportació a l'eficiència energètica

Segons sembla, l'aportació que un sistema com el KNX pot realitzar a l'estalvi energètic mitjançant la detecció de presència, el control horari o la regulació automàtica de l'enllumenat, no només serà una mica palpable en la factura energètica de l'edifici o habitatge, sinó que a més, si es té en compte des del moment en què es redacti el projecte, ens ajudarà a millorar la qualificació energètica de l'edifici, amb els avantatges addicionals que això pot reportar al seu propietari.

El sistema estàndard KNX és un protocol compatible entre més de 100 fabricants, que està recolzat per la normativa europea EN 50.090 i les normes ISO. Està basat en una tecnologia de bus descentralitzat, i permet proporcionar una solució integral per al control en edificis i habitatges.

El sistema KNX està basat en una topologia descentralitzada, en la qual sensors i actuadors es comuniquen entre si mitjançant un parell trenat de baixa tensió de seguretat, 24 V. Aquest parell proporciona l'alimentació per a l'electrònica dels diferents components, i també transmet la informació entre ells. Cada component del sistema va dotat d'un acoblador de bus, BCU. Quan s'acciona qualsevol dels polsadors s'envia un telegrama al bus amb una codificació determinada, que es compon bàsicament de les dades a transmetre, i de la direcció del destinatari. Aquest telegrama serà rebut per tots els actuadors del sistema, però només el que conté l'adreça de destinatari serà el que executi l'ordre que ve prescrita. No cal instal lar cap tipus d'element central, perquè la comunicació es duu a terme entre sensors i actuadors.

Aquest sistema és capaç de direccionar més de 11.500 components en el seu estat bàsic, sent ampliable fins multiplicar aquesta xifra per quatre. Cada un dels components pot disposar de diversos canals, per la qual cosa estem davant d'un sistema modular de gran potència.

Actuador de persianes KNX de Jung
Actuador de persianes KNX de Jung.

Aplicació a l'estalvi energètic en il luminació i climatització

El detector de presència de sostre permet controlar il luminació. És capaç de detectar la presència d'una persona dins d'un despatx, i mantenir els llums encesos i la climatització connectada en aquesta zona. Quan la persona marxa, comença a explicar un primer temps de retard, després del qual s'apaga la llum. L'estalvi energètic en climatització es pot donar suport de forma molt eficient en un adequat control dels tancaments. Es tracta que el sistema pugui manejar de forma automàtica les persianes i tendals per a permetre entrar la calor del sol a l'hivern, i impedir això mateix a l'estiu. A més, caldrà tenir en compte la presència o no en una determinada estança, per inhibir aquest funcionament automàtic. En aquest control intervenen quatre elements, tots ells interconnectats pel bus KNX: controlador d'estades, detector de presència, sensor de lluminositat i actuador de persianes.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Construtec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - NebextAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasMatelec - IFEMAAsefavePiscinaSpainFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis