Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Arquitectura bioclimática o la adaptación al medio
Aquest tipus de disseny arquitectònic permet aprofitar l'energia tèrmica solar en climes freds o l'efecte hivernacle dels cristalls

Arquitectura bioclimàtica o l'adaptació al medi

Mónica dalús18/05/2008

18 maig 2008

El terme 'arquitectura bioclimàtica' fa referència al disseny dels edificis tenint en compte les condicions climàtiques pròpies del lloc on s'edifiqui, aprofitant els recursos disponibles, és a dir, el sol, els vents, la pluja i la vegetació, per disminuir els impactes ambientals, intentant, al mateix temps, reduir els consums d'energia. És, de fet, una arquitectura de lògica, de sentit comú.
 La R4 House va ser presentada a la passada Fira Internacional de la construcció a Barcelona, Construmat 2007...

La R4 House va ser presentada a la passada Fira Internacional de la construcció a Barcelona, Construmat 2007. Aquest projecte de Luis de Garrido s'incorpora a les 'tres erres', recuperar, reutilitzar i reciclar, una més: raonar. Es tracta d'un edifici amb consum energètic zero, proposa un sistema constructiu que permet l'eliminació dels residus i la reutilització de tots els components de l'edifici i inclou un habitatge mínima de 30 metres quadrats flexible, reconfigurable i ampliable (l'usuari pot anar adquirint mòduls de 30 metres quadrats).

També anomenat disseny ambiental, ecodisseny o biodisseny, aquest tipus d'arquitectura tracta d'harmonitzar els espais i crear òptimes condicions de confort i benestar per als usuaris, tendint cap a l'autosuficiència de les edificacions.

Com funciona?

L'arquitectura bioclimàtica es caracteritza per la seva adaptació al medi i, així, l'orientació de l'edifici, l'efecte hivernacle, l'aïllament tèrmic i la ventilació creuada són els elements bàsics que es conjuguen en aquestes edificacions. Així mateix, la bioarquitectura pren en consideració la topografia, els vents dominants i els angle d'incidència del sol a les diferents èpoques de l'any; tendeix a formes compactes en climes freds, que redueixen les pèrdues tèrmiques, i té en compte el dimensionat de les obertures en funció de l'assolellament, utilitzant vidres dobles, fins i tot triples en regions fredes, de poca emissivitat i alta transmissió. Persegueix, en definitiva, una correcta gestió dels sistemes passius de climatització.

L'envoltant ha de ser dissenyada com un agent dinàmic que interactuï favorablement entre l'exterior i l'interior i viceversa; ha d'actuar com un filtre selectiu biotèrmiques, acústic, lumínic, etc. capaç de modificar favorablement l'acció dels elements naturals, admetent-los, rebutjant o transformant-quan així es requereixi.

L'aspecte fonamental d'aquest tipus de disseny arquitectònic és l'aprofitament màxim de l'energia tèrmica del Sol quan el clima és fred, per exemple per a calefacció i aigua calenta sanitària és habitual la col·locació de sistemes de captació d'aigua pluvial utilitzant els terrats dels edificis. En aquest sentit s'aprofita també l'efecte hivernacle dels vidres: el vidre és transparent a les energies de la llum visible però opac a l'energia de l'espectre infraroig, de manera que quan la llum entra a l'edifici a través del vidre una part es converteix en infraroig i ja no pot sortir, el que produeix un escalfament que és aprofitat per climatitzar l'estada, és la base dels hivernacles en jardineria i agricultura i el mateix fenomen que està causant l'escalfament del planeta.

Secret a la pell

Què es pot fer des del sector de la construcció per contribuir a la reducció de la despesa energètica? Era la pregunta que ens fèiem l'inici d'aquest reportatge. Infinitat de coses, però la envoltant tèrmica de l'edifici és el lloc més lògic per on iniciar el viratge definitiu cap a un nou rumb. Sens dubte, l'arquitectura biosostenible posa molt alt el llistó, potser, parlar de biosostenibilitat en l'edificació sigui una utopia, però ens serveix com a punt de destinació, un nord cap al qual dirigir-nos. Així que distingim entre bioclimatització i biosostenibilitat. El segon terme comprèn una infinitat de factors que van des de la petjada ecològica de cada material i solució arquitectònica al llarg de tot el seu cicle de vida, fins als efectes que aquests elements tenen sobre la salut dels habitants d'un habitatge. De manera que el que veurem en els propers anys en matèria bioclimàtica seran edificis més eficients energèticament, el que no vol dir que les solucions utilitzades tinguin impacte zero sobre el medi ambient.

Els tancaments són la part que interacciona un edifici amb l'exterior, pel que la seva embolcall constitueix la base de les actuacions per aconseguir majors eficiències energètiques. En arquitectura bioclimàtica s'han de fer pells que compleixin, alhora, tenir un enorme aïllament, una gran inèrcia tèrmica i una porositat que faci possible la ventilació a través de les pròpies parets, de manera d'evitar la pèrdua energètica.

Arquitectura solar passiva o bioclimàtica

Les tecnologies solars passives són capaços de convertir la llum del Sol en calor utilitzable, produir moviments d'aire per ventilar o refredar, o emmagatzemar aquesta calor per a ús futur sense la necessitat de cap equipament elèctric o mecànic. L'ús correcte d'aquestes tecnologies farà que l'entorn d'un habitatge es mantingui a una temperatura agradable, per mitjà del Sol, durant tots els dies de l'any.

L'arquitectura solar passiva és només una petita part del disseny d'edificis energèticament eficients, que al seu torn, constitueixen una altra part del disseny sostenible. Els habitatges ecològiques estalvien energia, aigua i recursos limitant la contaminació tant a l'interior com a l'exterior. De manera similar, els habitatges autosuficients aprofiten recursos com l'aigua de pluja, l'energia solar o l'eòlica, per disminuir la dependència dels combustibles fòssils i fonts intermèdies d'energia. Moltes vegades es construeixen partint de materials reciclats per reduir el consum d'energia en la construcció.

Estratègies de disseny solar passiu

L'orientació en la construcció. Tenint en compte la climatologia local, es pot construir una casa orientant de manera que rebi la major quantitat de radiació solar anual, evitant ombres a l'hivern i protegint de l'excés de radiació a l'estiu. També es poden utilitzar tècniques basades en recobriments vegetals.

Característiques de la construcció. La forma de l'edifici i el seu envoltant determinen la quantitat de superfície exposada a la radiació solar, ajustant aquesta a les necessitats desitjades. Les propietats dels materials de construcció elegits serveixen per regular l'absorció, reflexió o transmissió de l'energia captada.

Ús de l'entorn. La utilització d'elements naturals com arbres i plantes pot ser útil per crear zones de refrescament a l'estiu i un escut de protecció del vent a l'hivern. Encara que no es classifiqui dins de les tecnologies solars passives, l'ús de materials aïllants tèrmics s'utilitza amb freqüència per reduir les pèrdues o els guanys no desitjades de calor.

Imagen

Edifici Pòrtic: un edifici sostenible

Situat al Camp de les Nacions de Madrid, es tracta d'un edifici sostenible de línies rectes, en forma de 'H'. L'estalvi energètic s'aborda des de la minimització de requeriments en el propi disseny arquitectònic. Conseqüència d'això és la forma de l'edifici, la seva configuració en forma de 'H', la flexibilitat i modularitat en la compartimentació, la coberta i les pantalles solars de les façanes est i oest que, amb una cortina metàl·lica exterior, permeten la visió i el pas de la llum natural a l'interior, al mateix temps que apantallar la radiació directa. Altres mesures que s'han aplicat són: utilització de sistemes passius integrats en la mateixa arquitectura de l'edifici, utilització de sistemes centralitzats que aprofiten els excedents d'unes zones en benefici d'altres, incorporació de sistemes de refredament naturals mitjançant l'entrada d'aire exterior; prohibició l'ús de materials com el PVC, eliminació de materials interiors amb alt contingut de volàtils o alta retenció de pols; consecució de taxes de ventilació elevades amb recuperació d'energia mitjançant els sistemes de refredament naturals, i tractament acústic d'ambients i baix nivell de soroll en equips i instal lacions, entre d'altres.
Què és l'arquitectura sostenible?

Una arquitectura sostenible és aquella que garanteix el màxim nivell de benestar i desenvolupament dels ciutadans i que possibilita, igualment, el major grau de benestar i de desenvolupament de les generacions futures i la seva màxima integració en els cicles vitals de la natura.

En l'última edició de la fira Construmat va tenir lloc el II Congrés d'Arquitectura Sostenible, fòrum on es van asseure les bases per a la definició d'un model d'arquitectura sostenible. Aquestes es van recollir en un document, la Carta de Barcelona per a l'arquitectura sostenible, promogut per l'Associació Nacional per l'Habitatge del Futur (ANAVIF) i l'Associació Nacional per a l'Arquitectura Sostenible (ANAS), i del qual reproduïm aquí alguns punts sobre els que es fonamenta:

- Adoptar noves normatives urbanístiques encaminades a aconseguir una construcció sostenible (factor de forma dels edificis, distància d'ombreig, orientació d'edificis, dispositius de gestió de residus, etc.).

- Augmentar l'aïllament dels edificis, permetent al seu torn la transpirabilitat dels mateixos.

- Establir ventilació creuada en tots els edificis, i la possibilitat que els usuaris puguin obrir qualsevol finestra de forma manual.

- Orientació sud dels edificis: disposar la majoria d'estades amb necessitats energètiques al sud, i les estades de servei al nord.

- Disposar aproximadament el 60 per cent de les vidrieres al sud dels edificis, el 20 per cent a l'est, el 10 per cent al nord i el 10 per cent a l'oest.

- Disposar proteccions solars a l'est i l'oest de tal manera que només entre llum indirecta. Disposar proteccions solars al sud de tal manera que a l'estiu no entrin raigs solars a l'interior dels edificis, i que sí que puguin fer-ho a l'hivern.

- Augmentar la inèrcia tèrmica dels edificis, augmentant considerablement la seva massa (cobertes, jardineres, murs), i afavorir la construcció amb murs de càrrega en edificis de poca alçada.

- Afavorir la recuperació, reutilització i reciclatge de materials de construcció utilitzats.

- Afavorir la prefabricació i la industrialització dels components de l'edifici.

- Disminuir al màxim els residus generats en la construcció de l'edifici.

Vista nocturna de l'edifici Pòrtic, guanyador del premi MIPIM 2007 al Millor Edifici d'Oficines del Món...
Vista nocturna de l'edifici Pòrtic, guanyador del premi MIPIM 2007 al Millor Edifici d'Oficines del Món. Dissenyat per l'arquitecte Rafael de La-Hoz en col·laboració amb l'estudi d'arquitectura SOM (Skidmore Owings & Merrill).

Comentaris de l'article/notícia

#1 - arq fco rodriguez
03/05/2011 3:00:48
es sorprendente como dia a dia se debe de ver la manera mas eficaz de poder lograr ustentablemente como no destruir nuestro mundo y poder sacar el mejor aprovechamiento en cada edificacion que se haceen el mundo.. Felicidades y adelante.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Colocación de formatos grandes de cerámica sobre lamina de desolidarización y perfiles de remate

    Colocación de formatos grandes de cerámica sobre lamina de desolidarización y perfiles de remate

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    16/05/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    14/05/2024

Enllaços destacats

Pamplona (5 - 6 junio 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasCasa Decor Decor 2024 (11 abril - 26 mayo)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis