Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Nuevos sectores refrendan el Manifiesto por la Cogeneración para Reindustrializar España

Nous sectors confirmen el Manifest per la Cogeneració per Reindustrializar Espanya

10/04/2014

10 d'abril de 2014

Les indústries de la Fusta i el Moble, Tèxtil, Adobat de Pells, Maquinària de Béns d'Equip per a Ceràmica, Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics, i Productes per a la Construcció, han acordat unir-se al Manifest signat el passat 20 de març per les indústries dels Taulells i Rajoles Ceràmiques, Paperera, Alimentació i Begudes, i Maons i Texas, Associació Agrària Joves-agricultors i Cooperatives Agro-alimentàries. Amb les noves adscripcions són ja 12 les associacions sectorials que denuncien que la reforma elèctrica penalitza l'eficiència energètica de les seves indústries i activitats.

Acexpiel, Anffecc, Asaja, Ascer, Asebec, Aspapel, Cepco, Confemadera Hàbitat, Consell Intertextil, Cooperatives Agro-Alimentàries d'Espanya, Fiab i Hispalyt, que representen sectors bàsics de la nostra economia real, confirmen el document que reivindica la cogeneració com a eina clau de competitivitat energètica per a la reindustrialització d'Espanya i demanen al Govern una profunda modificació de la proposta d'Ordre Ministerial de retribució que la fa inviable.

Així mateix, altres organitzacions han expressat el seu suport al Manifest en defensa dels sectors industrials implicats, donat el greu perill que corren aquestes indústries com a conseqüència de la reforma elèctrica. Aquestes organitzacions són l'ITC, Institut de Tecnologia Ceràmica i Aidima, Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins.

Planta de cicle combinat
Planta de cicle combinat.

Recolzada i promoguda per la Unió Europea pels seus avantatges energètics, ambientals i econòmiques, la cogeneració permet aprofitar al màxim l'energia, generant alhora i en un mateix processo electricitat i calor necessaris en diferents activitats industrials, estalviant energia i emissions. És energia distribuïda que estalvia en xarxes de transport i evita pèrdues: es consumeix on es produeix. Suposa una eina clau per a indústries que necessiten molta energia per fabricar els seus productes, perquè les fa més eficients energèticament i, per tant, més competitives, pal·liant en part els alts preus que es paguen a Espanya per l'electricitat, guanyant capacitat exportadora i generant activitat i ocupació. Així, el 20% del PIB industrial pot utilitzar energia provinent de cogeneració.

La reforma elèctrica maltracta a la cogeneració, penalitzant precisament a les indústries i activitats que contribueixen a l'eficiència energètica del país. Des que s'iniciés la reforma elèctrica, impostos al gas, a la generació, al CO2, altres retallades i ara la proposta d'Ordre Ministerial han anat copejant a la cogeneració fins a portar a les plantes a les pèrdues operatives. Les indústries associades estan veient disparar els seus costos energètics posant en risc la seva capacitat de produir, competir, exportar, mantenir l'activitat i l'ocupació.

La proposta d'Ordre Ministerial directament situa en pèrdues operatives a la majoria de les plantes; els costos i impostos són superiors a la retribució que fixa el Govern. La normativa incompleix la nova Llei 24/2013 del Sector Elèctric que garanteix “cobrir els costos que permetin competir a les instal·lacions de cogeneració d'alta eficiència en nivell d'igualtat amb la resta de tecnologies al mercat i que permeti obtenir una rendibilitat raonable”.

L'impacte sobre la competitivitat de les indústries, capacitat d'exportació i ocupació complicaran la recuperació econòmica ja que podria generar-se un escenari de tancaments, deslocalitzacions i pèrdua d'ocupació en les indústries associades a la cogeneració a les quals s'impedeix tenir costos energètics competitius en un moment en el qual tots els països d'Europa tracten d'atreure inversions i indústries als seus territoris i d'impulsar l'activitat industrial com a pilar per créixer i revertir la crisi.

Les conseqüències del tancament de plantes de cogeneració comportarien la caiguda de la demanda nacional de gas del 10%, la pèrdua de l'eficiència energètica del país del 2%, impactes socioeconòmics de més del 1% del PIB i la pèrdua de 70.000 llocs de treball industrials directes, sens dubte el pitjor escenari per a l'anunciada recuperació econòmica.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Cogeneración

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

PiscinaSpainCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Rebuild Rehabilita - NebextMatelec - IFEMA27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefave

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis