Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Motivos y estrategias para apostar por la rehabilitación energética de edificios
El proper 5 de juny de 2014, Espanya s'enfronta al compliment de la Directiva d'Eficiència Energètica del 2012 i a la seva transposició

Motius i estratègies per apostar per la rehabilitació energètica d'edificis

Redacció Interempresas13/01/2014

El Grup de Treball de Rehabilitació (GTR) va presentar recentment el seu tercer informe des de la constitució del grup, Informe 2014 ‘Estratègia per a la Rehabilitació. Claus per transformar el sector de l'edificació a Espanya’.

Edifici en procés de rehabilitació

Edifici en procés de rehabilitació.

Segons informa La Fundació La Casa que Estalvia, el GTR és un grup de referència que ha apostat per facilitar una sèrie de claus i analitzar els mecanismes que facin possible transformar en una estratègia a llarg termini els edificis existents en elements energèticament més eficients i en llocs més habitables, buscant per a això la implicació de múltiples agents i una varietat de mecanismes per al seu finançament. Espanya s'enfronta al compliment de la Directiva d'Eficiència Energètica del 2012 i a la seva transposició, en la major part de mesures que contempla, el proper 5 de juny de 2014.

La possibilitat de generar 150.000 ocupacions directes estables rehabilitant 10 milions d'habitatges d'aquí a 2050, requereix, segons el GTR, d'importants canvis en el marc legislatiu, financer i organitzatiu. Aquesta anàlisi constitueix l'eix fonamental del seu tercer informe del que La Fundació La Casa quw Estalvia ha volgut extreure tant els motius principals pels quals s'ha d'apostar per la rehabilitació integral dels nostres edificis com els mecanismes que es consideren fonamentals per aconseguir-ho.

Motius per rehabilitar el parc edificat del nostre país:

• Reducció de la dependència energètica: El consum d'energia primària a Espanya és de 129 milions de tep (tones equivalents de petroli) la qual cosa es tradueix en uns 60.000 euros de cost de les importacions, xifra que representa el 6% del PIB d'Espanya. Per reduir l'enorme dependència energètica sembla raonable tractar de reduir el consum energètic dels nostres edificis, que representa aproximadament un terç del consum d'energia del país.

• L'estratègia proposada pel GTR projecta un estalvi d'1.800 ktep per 2020, la qual cosa suposaria aconseguir el 45% de l'objectiu d'eficiència energètica general del país per 2020, només amb el sector de la rehabilitació d'edificis.

• Les rehabilitacions energètiques profundes, que continguin mesures passives, estan dissenyades per durar dècades pel que les millores seran efectives a molt llarg termini.

• Espanya ha d'establir una estratègia per pal·liar i eradicar la pobresa energètica així com per millorar les condicions d'accessibilitat de les persones, especialment de les classes socials més vulnerables com les persones d'avançades edat. Per aconseguir aquests objectius, la inversió en eficiència energètica i la rehabilitació integral seran pilars fonamentals.

Mecanismes per aconseguir els objectius de l'Estratègia plantejada pel GTR:

• Ha de crear-se un Full de ruta amb objectius a llarg termini que contingui l'estratègia a seguir amb el parc edificat espanyol, establint objectius tant per al sector residencial, el terciari (que representa el 35% del consum d'energia del sector de l'edificació) com per als edificis públics (paper ejemplarizante).

Grua que treballa en la rehabilitació d'immobles

Grua que treballa en la rehabilitació d'immobles.

• És necessari implicar en l'estratègia d'acció a tots els agents, especialment a les companyies subministradors d'energia. Per a això, els seus interessos han d'estar completament alineats amb els de el sector de la rehabilitació i les seves funcions i responsabilitats han d'estar ben definides. L'article 7 de la Directiva d'Eficiència Energètica insta als Estats membres a implementar un sistema d'obligacions d'eficiència energètica a les companyies distribuïdores i a les companyies minoristes de venda d'energia que els forci a estalviar anualment l'energia equivalent a un 1,5% de les seves vendes, des de 2014 a 2020. Això suposa que les companyies energètiques siguin un dels inversors en eficiència energètica del sector de l'edificació mitjançant sistemes com els ‘certificats blancs’ o altres mesures similars que ja estan en marxa en alguns països de la UE com Regne Unit, França o Itàlia.

• És necessari establir mecanismes de finançament que permetin pagar el cost de la rehabilitació en llarg termini de temps (20 anys) i a baixos tipus d'interès (5%), incorporant al rebut de l'energia amb la finalitat de que l'import del préstec (igual que l'estalvi) recaigui sobre l'usuari de l'edifici o habitatge, que no necessàriament serà sempre el propietari, i amb la finalitat que l'entitat financera minimitzi el risc financer d'aquest préstec.

• Es considera necessari comptar amb una Agència per a la Renovació com a element clau per al desenvolupament del Pla d'Acció o full de ruta dissenyats. Aquesta agència hauria de funcionar com una ‘finestreta única’ de cara a informar als propietaris dels edificis sobre la legislació de les diferents administracions, la compatibilitat d'ajudes, els incentius fiscals o els mecanismes de finançament existents, entre uns altres.

• S'ha de crear un Fons per a l'Eficiència Energètica on es recaptin fons de diverses fonts, tant públiques com a privades, i es treballi en paral·lel amb tots els agents (xarxes de distribució minoristes, empreses energètiques, especialistes del sector, propietaris d'edificis, bancs). Aquesta proposta està d'acord amb l'article 20 de la Directiva d'Eficiència Energètica que obliga als Estats membres a utilitzar múltiples fonts de finançament per facilitar mesures d'eficiència energètica.

Empreses o entitats relacionades

Fundación La Casa Que Ahorra

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)PiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)AsefaveCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Matelec - IFEMAAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis