Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Dasil Fernández Turrado, responsable del Área de Proyectos del Departamento de I+D de Knauf
“L'aïllament tèrmic és la millor opció per augmentar l'eficiència energètica dels edificis”

Entrevista a Dasil Fernández Turrado, responsable de l'Àrea de Projectes del Departament de R+D de Knauf

Irene Relda

29/11/2013

Dasil Fernández Turrado és tècnic especialista en aïllament i responsable de l'Àrea de Projectes del Departament de R+D de Knauf. En aquesta entrevista repassa els avantatges d'aïllar tèrmica i acústicament els edificis com una mesura per estalviar energia i millorar el confort en les nostres llars.

Imagen

Per què és tan important aïllar tèrmica i acústicament els edificis?

Es pot aconseguir confort tèrmic a l'interior de l'habitatge, amb una temperatura ambienti d'entre 24 i 26 °C a l'estiu i de 18 a 20 °C, a l'hivern. A més, s'eviten les condensacions i, per tant, les humitats i la sensació de parets fredes. Finalment, es pot reduir el consum elèctric en més d'un 80% i disminuir les emissions de CO2.

I des del punt de vista acústic?

En rehabilitar energèticament l'envolupant d'un edifici, es millora l'aïllament acústic de la façana. Amb això, es veurà afavorit el confort a l'interior dels habitatges de les grans ciutats, on la contaminació acústica és cada vegada més elevada.

Diu que pot aportar un estalvi en el consum elèctric de més d'un 80%...

Sí, d'entre totes les alternatives per augmentar l'eficiència energètica dels edificis, l'aïllament tèrmic és la més rendible i la que presenta els costos més baixos i els períodes d'amortització més curts. En l'edificació, l'aïllament tèrmic amb qualitat certificada és l'únic que compleix els tres requisits.

Quins?

Menors costos, és a dir, reduir la factura energètica per a l'usuari; una millora de la qualitat de vida a l'interior del seu habitatge gràcies a una temperatura ambienti constant de confort; i la protecció del medi ambient reduint la càrrega de substàncies nocives de CO2.

Com s'ha d'aïllar una llar? Per on es comença?

Entre les mesures convencionals, es troben l'aïllament de parets o murs exteriors, sostre o cobertes, fusteries exteriors, finestres i vidres, i especialment els ponts tèrmics com els quals es formen en les bigues estructurals que comuniquen l'exterior amb l'interior de l'edificació. Gràcies a la incorporació de solucions constructives Knauf de gran aïllament, l'habitatge deixa fos el fred de l'hivern, mantenint la calor interior i, de la mateixa forma, impedeix el pas de les altes temperatures de l'estiu.

Tot avantatges…

Sí, en definitiva, el consumidor aconsegueix estalvis importants en calefacció, aigua o aparells de climatització, i el medi ambient evita l'impacte de la despesa energètica. D'entre les mesures alternatives per augmentar l'estalvi energètic d'un habitatge, el revestiment interior de la façana és la solució més rendible i eficaç.

Segons explica Fernández, un edifici pot perdre energia de múltiples formes, a través dels ponts tèrmics existents per una deficient construcció, per la renovació d'aire i per la pròpia envolupant. “Existeixen moltes solucions per a la rehabilitació energètica d'un edifici que comporta una millora en el confort acústic. Pot ser la totalitat de l'edifici o bé d'una part del mateix. La intervenció amb sistemes Knauf, pot fer-se tant per l'interior, com per l'exterior o per una combinació de tots dos. Aquest tipus d'actuació dependrà de cada tipologia d'obra, valorant els avantatges i inconvenients de cada solució”.

Els defensors d'aquest tipus de productes afirmen que es tracta d'una inversió posat que suposen grans estalvis energètics. Quant es pot trigar a recuperar la inversió?

Rehabilitar un edifici amb sistemes Knauf pot arribar a reduir més d'un 40% el consum d'energia i ser més respectuosos amb el medi ambient en reduir les emissions de CO2. Al llarg de la vida útil de l'edifici, l'estalvi energètic cada vegada s'accentua més, hagut de sobretot a la previsió de l'alça dels preus d'energia. Encara que resulta molt complicat determinar quan temps es recuperaria la inversió realitzada, ja que depèn del tipus d'obra realitzada, però podem parlar de 5 o 10 anys.

Procés de rehabilitació de la façana d'un edifici
Procés de rehabilitació de la façana d'un edifici.

Creu que li concedeixen els ciutadans la importància que es mereix l'aïllament dels habitatges?

L'aïllament tant acústic com a tèrmic ha estat el gran oblidat a l'hora d'adquirir un habitatge. No obstant això, una manca en l'aïllament de l'edifici li acompanyarà la resta de la seva vida i serà llavors quan passi a un primer plànol. Inicialment, gran part de les queixes sobre els habitatges acabats tenen com a origen el soroll. La falta d'un bon aïllament acústic en principi provoca la pèrdua del sentit de la intimitat que tant necessitem i defensem en les nostres llars, però quan el soroll envaeix el nostre espai i afecta al nostre descans, és llavors quan apareixen els primers símptomes preocupants: trastorns en el somni, alteració en el sistema nerviós, irritabilitat, falta de concentració i augment d'estrès.

Un problema…

Molts ciutadans han deixat que any rere any el soroll amenacés l'equilibri familiar, i és ara quan comencen a considerar la possibilitat d'invertir i posar-se en mans de professionals per aïllar correctament el seu habitatge, assegurant-se espais de confort per al descans.

El mateix ocorrerà amb l'aïllament tèrmic, veritat?

Efectivament. No s'han tingut en compte l'aïllament tèrmic de cada habitatge, els ponts tèrmics, les condensacions, ni l'hermeticidad en les portes i les finestres i molt menys s'ha considerat la despesa excessiva d'energia que això anava a ocasionar per obtenir el confort a l'interior dels habitatges desitjat. A partir de la crisi del petroli comencem a preocupar-nos pel preu de l'energia, i a partir del protocol de Kyoto, dels gasos contaminants de l'energia combustible. Actualment, poques persones desitgen viure en cases mal aïllades, amb corrents d'aire, pagant elevades factures d'energia.

Imagen

Creu que, en termes generals, estan les nostres llars ben aïllades tant tèrmica com acústicament?

A Espanya, existeixen més de 20 milions d'habitatges construïts amb pocs criteris d'aïllament. Aproximadament, el 17% de l'energia del nostre país la consumeixen els edificis, sent la calefacció més d'un 45% del total. Per reduir la despesa energètica en el sector de la construcció, sorgeixen noves directives europees per fomentar la rehabilitació d'edificis existents. A més, sorgeix el concepte d'edifici d'energia gairebé nul.

En què consisteix?

Així hauran de ser tots els edificis que es construeixin a partir del 2019 per als edificis públics i del 2021 per a la resta de construccions.

Una mesura interessant…

Sí, però si l'objectiu és disminuir el consum i les emissions de CO2 de l'edificació, la línia d'actuació ineludible és intervenir al parc ja edificat, principalment en el seu envolupant. L'habitatge nou representa un 1% del total d'habitatges construïts, per la qual cosa aplicar sobre aquest grup els paràmetres de sostenibilitat, aconseguiria exclusivament actuar sobre un percentatge molt baix de l'edificació, aconseguint una millora interessant però poc important.

Rehabilitació de façanes per l'interior de l'edifici

Els diferents sistemes Knauf per a una rehabilitació energètica per l'interior serien: trasdosados autoportantes amb entramat metàl·lic, i trasdosados directes mitjançant plaques de guix laminat transformades amb aïllament tèrmic i/o acústic (Knauf Polyplac EPS i Xtherm32 o Woolplac. L'elecció del tipus de trasdosado dependrà dels requeriments establerts.

La rehabilitació des de l'interior suposa algunes avantatges:

  1. La façana original es manté.
  2. Es pot actuar en solament una part de l'edifici.
  3. Es millora l'aïllament acústic i tèrmic.
  4. Es poden passar noves instal·lacions per la cavitat del trasdosado.
  5. Amb ajuda d'altres sistemes com a sòls flotants o sostres suspesos, es poden controlar els ponts tèrmics de la trobada entre façana i forjat. En el cas de pilars, passant el trasdosado per davant, trenquem el pont tèrmic.
  6. Millora de l'aïllament acústic.
  7. És una forma ràpida d'actuar i senzilla, sense necessitat d'andamiaje que molesti en la via pública.
  8. Rehabilitar per l'interior, implica resoldre els ponts tèrmics com les trobades entre façana i forjat, capialts, pilars… i controlar les condensacions superficials. En cas necessari s'hauria de col·locar una barrera de vapor.

 

Rehabilitació de façanes per l'exterior de l'edifici

El sistema Knauf Aquapanel es basa en un trasdosado autoportante format per una placa Knauf Aquapanel Outdoor de 12,5 mil·límetres d'espessor, cargolada a una estructura metàl·lica amb característiques especials per a aquest ús. L'estructura consta de Canal i Muntants verticals, d'acer galvanitzat, amb una modulació de 600/400 mil·límetres i/i i fixades al mur portante amb angles d'acer. Entre els perfils i la placa es col·locarà una barrera impermeable a l'aigua Tyvek StuccoWrap. L'acabat final del sistema es realitza mitjançant pasta de juntes grisa i cinta de malla de fibra de vidre, imprimación exterior, morter superficial exterior i malla fibra quadriculada i acabat amb morter acrílic o pintura llisa (veure fulla tècnica Wl.es)

Els seus principals avantatges són:

  1. S'eliminen fàcilment els ponts tèrmics en cants de forjat i pilars.
  2. No es perd superfície útil.
  3. Sistema lleuger.
  4. Millora de l'aspecte final de l'edifici.
  5. Es produeixen poques molèsties als usuaris.
  6. Possibilitat d'incorporar grans espessors d'aïllament.
  7. Resistència als impactes.
  8. Placa incombustible classificada al foc A1.
  9. Millora de l'aïllament acústic.

Empreses o entitats relacionades

Knauf España

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMACEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)PiscinaSpainAsefaveFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasRebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis