Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La construcción en Europa suavizará su caída este año respecto al 2012
A Espanya, el punt d'inflexió continua estant llunyà

La construcció a Europa suavitzarà la seva caiguda aquest any respecte al 2012

Redacció Interempresas20/06/2013
Amb motiu de la celebració a Copenhaguen (Dinamarca) de la Conferència Euroconstruct, el director general de ITeC, Anton M. Checa, i el responsable de Euroconstruct a Espanya, Josep Ramon Fontana, han presentat l'informe semestral de conjuntura del sector de la construcció per al nostre país i la resta d'Europa, així com les perspectives a les quals s'enfronta aquest sector fins a l'any 2015.

Els problemes d'Europa per reprendre el creixement econòmic es deixen notar amb particular cruesa sobre el sector de la construcció. El 2012 ha estat un any de fortes caigudes (-5,3%) i pel 2013 solament s'alberguen esperances que el descens se suavitzi (-2,8%) para finalment tocar fons. La previsió segueix apostant per que el sector abandoni la zona negativa en 2014 d'ara endavant, si bé serà un procés lent. Si es compleixen les previsions de créixer un 0,5% en 2014 i un altre 1,7% en 2015, el sector encara no haurà aconseguit recuperar ni tan sols els nivells de producció del 2012.

D'esquerra a dreta: el director general d'ITeC, Anton M. Checa, i el responsable d'Euroconstruct a Espanya, Josep Ramon Fontana...
D'esquerra a dreta: el director general d'ITeC, Anton M. Checa, i el responsable d'Euroconstruct a Espanya, Josep Ramon Fontana.

En una visió detallada per països, ens trobem davant un panorama bastant heterogeni. Malgrat que 2013 serà negatiu per a una majoria de països, hi ha un petit grup que esperen experimentar creixement aquest any: és el cas d'Alemanya, Hongria, Dinamarca i Noruega, tots ells amb previsions positives també per 2014 i 2015. Gairebé tots els països restants experimentaran un canvi de signe en 2014, però una vegada més, sorgiran excepcions. És el cas d'Holanda, Itàlia i França, tres mercats de gran dimensió on la crisi s'allarga un any més i on la tornada a la zona positiva es posposa fins al 2015. Finalment, Txèquia i Espanya podrien ser els únics dos països on el sector segueixi en reculada en 2015.

Previsió per països de la producció del sector construcció. Creixement anual 2013 i 2014, a preus constants
Previsió per països de la producció del sector construcció. Creixement anual 2013 i 2014, a preus constants.

Evolució per sectors

L'edificació residencial de nova planta no escapa de sofrir un 2013 recessiu (-3,2%) com la resta de mercats, però és el segment que concentra les previsions més optimistes tant per 2014 (+2,2%) com para 2015 (+4,0%). Una vegada més, aquest escenari de recuperació ha de ser valorat en el seu adequat context, ja que amb prou feines suposaria una tornada als nivells d'activitat del 2010. Una altra forma de veure que es tracta tan sol d'una millorança parcial és examinant en quins països va a créixer l'habitatge en 2014: d'una banda, es compta amb el bon comportament d'Alemanya, Regne Unit i la majoria de països escandinaus; per un altre, caldrà esperar fins al 2015 perquè torni el creixement a França i a Holanda.

L'edificació no residencial té per davant dos anys difícils (-5,7% previst per 2013 i -1,6% per 2014) abans que pugui arribar el canvi de signe en 2015 i encara així de manera molt moderada (+0,8%). Si ben pràcticament no hi ha segments que escapin d'aquest mal comportament, els que estan contribuint més negativament són les oficines i els edificis d'usos comercials. A diferència del que passava amb l'habitatge, el mercat alemany no residencial està més aviat estancat i el del Regne Unit sofreix una crisi palpable. Descartada també la contribució de França, les expectatives de creixement del 2015 caldrà anar-les a buscar puntualment a mercats de menor grandària com els de Europa de l'Est.

La rehabilitació tampoc presenta símptomes que permetin preveure un comportament massa diferent al de resta de mercats. El 2013 serà també negatiu (-1,3%) si bé serà el segment en el qual se sofrirà una contracció de menor intensitat. La previsió es torna positiva per 2014 (+0,7%) i 2015 (+1,3%), amb un ritme de recuperació modest, influït igualment per les tèbies expectatives econòmiques que entorpeixen la despesa familiar i dissuadeixen la implantació de polítiques d'estímul a la rehabilitació.

Evolució dels diferents subsectores al mercat europeu. Índexs de producció a preus constants, base 2008=100
Evolució dels diferents subsectores al mercat europeu. Índexs de producció a preus constants, base 2008=100.

En enginyeria civil s'espera que una vegada superat el 2013 (-3,5%) s'entri en un període d'un cert estancament, amb un 2014 pràcticament pla (+0,4%) i un 2015 de pocs avanços (+1,4%). S'arriba per tant a una espècie de plataforma d'estabilitat, però que està situada a uns nivells comparables als de 1998-1999.

Les inversions en infraestructures relacionades amb l'energia van a ser les úniques capaces de sortir de l'atonia en 2014 i 2015. I per països, una vegada més cal destacar la contribució positiva del Regne Unit i la majoria del grup escandinau, mentre que Alemanya, malgrat comportar-se una mica millor que la mitjana europea, encara no aconsegueix crear acceleració per al seu mercat d'obra civil.

Situació i previsions a Espanya

Els suposats senyals de millora econòmica a Espanya són encara massa febles per fer-se notar en el sector construcció. Per tornar a veure creixement en edificació i enginyeria civil va a ser imprescindible una recuperació molt clara dels múltiples fronts on la crisi ha fet mossa: ocupació, crèdit, consum, sector públic... Com aquest és un escenari que difícilment va a ser factible a curt termini, les previsions per al sector construcció segueixen en negatiu, la qual cosa no és incompatible amb que les caigudes vagin perdent progressivament una mica de dramatisme i passin del sever -23,8% que s'espera per 2013, al -7,7% de 2014 i al -1,5% que recull la projecció per 2015.

Evolució dels diferents subsectores al mercat espanyol. Índexs de producció a preus constants, base 2008=100
Evolució dels diferents subsectores al mercat espanyol. Índexs de producció a preus constants, base 2008=100.

L'edificació residencial segueix restringint encara més la seva producció com a únic mecanisme de reacció davant un mercat immobiliari molt poc actiu i on l'habitatge segueix depreciant-se. Les 45.000 habitatges visats durant 2012 són irrisorias si les hi compara amb les mitjanes de 250.000 unitats que es van iniciar durant la crisi 1991-1993, i són clarament il·lustratives de l'alt nivell de risc que es percep al mercat per a la construcció de nova planta. La previsió contempla la possibilitat que a partir de 2014 es relaxar aquesta percepció de risc, amb el que la cartera de comandes del sector podria tendir cap a les 60.000 habitatges en 2015. És un horitzó molt modest, que difícilment pot qualificar-se com de sortida de la crisi, però suficient per llançar xifres positives en termes de variació anual de la producció (+5% en 2014, +15% en 2015).

En edificació no residencial la crisi està afectant pràcticament per igual als sectors primaris, secundaris i terciaris; sense distinció de si són públics o privats. L'any 2012 ha estat particularment negatiu per a la construcció per a usos terciaris (oficines, comerços, oci) i s'espera que aquesta tendència es perllongui també durant 2013, conduint la previsió cap al -17%. Els pronòstics són una mica menys desfavorables per 2014 (-7,9%) i 2015 (-5,2%) però segueixen encara en zona negativa, entenent que la recuperació econòmica va a ser lenta i que la demanda continuarà trobant-se amb molta oferta ja construïda on triar i amb preus competitius.

L'enginyeria civil continua sent clara víctima de la contundent política de reducció del dèficit públic. I és que no tan sols les partides pressupostàries baixen, sinó que el volum de pagaments diferits que cal atendre, vinculats a projectes ja executats, entorpeix el progrés dels projectes en marxa i l'inici d'altres nous. Se segueix a l'espera de com es va a solucionar el tema de les autopistes en fallida, tant per l'impacte que pot causar en l'erari públic com pel seu valor simbòlic de cara a reactivar la col·laboració públic-privada, tan vital per a aquest sector. Molt semblant és la situació en el capítol d'energia, que segueix pendent de les reformes anunciades. Com en els últims informes publicats, l'enginyeria civil segueix sent el segment del mercat espanyol amb les pitjors expectatives: -42% per 2013, -18,5% per 2014 i -9,5% per 2015.

Euroconstruct és un grup independent d'anàlisi formada per 19 instituts europeus que anualment celebra dues conferències, una a l'estiu i una altra a l'hivern, amb la finalitat de presentar els seus informes sobre la situació actual i futura dels mercats de la construcció, relatius a l'edificació residencial i no residencial i a l'enginyeria civil, tant referent a l'obra de nova planta com a la de rehabilitació. L'ITeC elabora l'informe d'Espanya per al grup Euroconstruct.

Aquest any la conferència d'estiu s'ha celebrat a Copenhaguen, organitzada pel Copenhaguen Institute for Future Studies, el membre danès del grup.

La següent reunió del fòrum Euroconstruct se celebrarà els propers dies 28 i 29 de novembre a Praga, organitzada per ÚRS, el membre txec del grup.

Com de costum, els experts dels 19 països de la xarxa Euroconstruct presentaran les seves conclusions relatives al seguiment de la marxa del sector, juntament amb les perspectives fins a l'any 2016. El programa definitiu es donarà a conèixer en www.euroconstruct.cz

Empreses o entitats relacionades

Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - NebextPiscinaSpainFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)AsefaveMatelec - IFEMACEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis