Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los aliados de la climatización

Eficiència i estalvi energètic en la llar

Els aliats de la climatització

Irene Relda20/03/2013
Avui la paraula crisi, desgraciadament de moda, ve acompanyada d'altres com a cautela i, sobretot, estalvi. El sector de la climatització és conscient de la seva importància i des de fa anys inverteix grans esforços en recerca per optimitzar el rendiment dels seus equips, sempre amb la vista posada en l'eficiència energètica. Però, segons Francisco Javier Fernández Campal, president de la Fundació La Casa que Estalvia, per fer d'una llar, un comerç, una indústria o una empresa un entorn eficient des del punt de vista energètic no n'hi ha prou amb comptar amb un bon equip i una bona instal·lació de climatització. Vegem quin altres aspectes ha de tenir en compte tot arquitecte, projectista i instal·lador.

Fa ja més de dos anys empreses capdavanteres fabricants de materials de construcció es van unir per crear la Fundació La Casa que Estalvia, segons apunta Francisco Javier Fernández Campal, president de la fundació, amb un objectiu comú: “Sensibilitzar a tots els sectors de la societat sobre la importància de l'eficiència energètica en l'edificació i els beneficis que pot reportar per a l'estalvi econòmic i energètic, la protecció del medi ambient i la creació d'ocupació”.

Francisco Javier Fernández Campal, president de la Fundació La Casa que Estalvia
Francisco Javier Fernández Campal, president de la Fundació La Casa que Estalvia.

Les claus

Però, com és un habitatge eficient?, quins criteris han de tenir-se en compte per fer d'un edifici un entorn eficient des d'un punt de vista energètic? Fernández Campal explica que un habitatge eficient és aquella que demanda entre un 70% i un 90% menys d'energia que la seva homòloga convencional. Per aconseguir aquesta denominació de ‘eficient’ la llar ha de seguir una sèrie d'indicacions, que en la seva majoria es poden aplicar tant per a cases de nova construcció com per a aquelles destinades a la rehabilitació. En primer lloc, una orientació adequada i un disseny eficient. “Les pèrdues o entrades indesitjades d'energia en forma de calor en els nostres habitatges se solen produir a través de murs i cobertes, per la qual cosa convé optar per dissenys compactes reduint també al màxim els elements que sobresurtin de l'edifici”, apunta Fernández Campal.

En segon lloc, un aïllament òptim en les seves façanes, cobertes i buits acristalados que permetin que l'edifici “demandi única i exclusivament l'energia mínima per aconseguir les condicions de confort òptimes en l'habitatge”. A més, explica, se li ha de prestar especial atenció a la ventilació, tenint en compte que no hi hagi fugides d'aire incontrolades, normalment en els punts d'assemblatge entre finestres, façanes, estructures i altres elements constructius. Fernández Campal també recorda que ha d'estar construïda amb materials sostenibles per tenir una ‘petjada ecològica’ coneguda i reduïda, així com que siguin respectuosos amb el medi ambient al llarg de tota la seva vida útil.

A més d'aquestes característiques, sosté el president de la Fundació La Casa que Estalvia, una casa eficient ha de disposar de confort acústic i protecció passiva contra incendis. Els materials utilitzats han d'aïllar adequadament, tant dels sorolls de l'exterior, com dels quals procedeixen de l'interior del nostre edifici.

L'estalvi en climatització

La climatització és, o ha de ser, capaç de crear en un espai tancat les condicions òptimes de temperatura i qualitat de l'aire. Es tracta d'un paràmetre fonamental a l'hora de poder aconseguir un estàndard de qualitat adequat per a un habitatge, sempre que estigui directament relacionat amb el control de la ventilació. Però comptar amb un bon equip de climatització no és suficient per aconseguir l'eficiència energètica. El “primer i indispensable” que ha d'acompanyar a una bona climatització és un bon aïllament, assegura Fernández Campal. “Ho podem considerar la parella perfecta posat que encara que aïllant aconseguim veure reduïda substancialment la demanda d'energia de l'habitatge, sempre anem a necessitar un petit aporta des del punt de vista de climatització. Aquesta aportació es veurà optimitzat aplicant un bon aïllament en la façana i aconseguirem reduir la grandària dels equips així com el consum”, apunta.

Segons explica Fernández Campal, i sempre partint de la base que l'habitatge hagi estat construïda concorde a criteris adequats de control de pèrdues furtives i de renovació controlada d'aire, “els equips de climatització són un suport extra per al control de les condicions de confort, però no l'eix central d'aquestes”.

Autor: chendra-cahyadi
Autor: chendra-cahyadi.

Eficiència energètica i rehabilitació

Dotar a un immoble de nova construcció dels elements necessaris per a una correcta eficiència energètica és un repte relativament assequible en l'actualitat. Però què hi ha de la rehabilitació d'edificis ja existents? Com s'aborda un projecte d'aquestes característiques? El president de la Fundació La Casa que Estalvia explica que la rehabilitació d'un edifici amb criteris energètics s'ha d'afrontar sabent que de base tindrem limitades dues característiques fonamentals: l'orientació favorable i el disseny eficient. Si la veritat és que en l'actualitat el sector en multitud de projectes està donant-li especial interès a aquests paràmetres, i s'està aconseguint millorar els guanys solars de façanes amb menys soleamiento, així com redefinir la compacidad de l'edifici, “una característica clau amb la qual es pot jugar de forma gairebé il·limitada és l'aïllament tant de parets cegues com de buits acristalados”.

Per a Fernández Campal, un edifici considerat a priori com un gran embornal d'energia pot convertir-se en un edifici passiu que únicament demanda l'energia mínima per al seu confort. “Des de la fundació hem comprovat com a edificis dels anys de la dècada de 1960, construïts al seu moment sense cap criteri d'eficiència energètica, poden veure reduït el consum en calefacció en un 50% únicament millorant l'aïllament tèrmic de l'envolupant”, sosté Fernández Campal.

El punt d'inflexió en pro de la sostenibilitat

Ens trobem en un moment que Francisco Javier Fernández Campal, president de la Fundació La Casa que Estalvia, considera com a “punt d'inflexió” entre una construcció més en cadena i poc respectuosa amb el medi ambient i una nova cultura de l'edificació que es preocupa perquè els seus edificis són no únicament eficients i estalviadors de recursos durant el seu ús, sinó també sostenibles en el temps i solidaris amb l'entorn. “Veiem diàriament com es construeixen edificis amb materials sostenibles obtinguts regionalment amb la finalitat de minimitzar la petjada de carboni del mateix i fins i tot edificacions modulars reciclant materials que al principi estaven destinats a la seva retirada. Analitzant el panorama actual podem considerar-ho esperançador i inclusivament, s'ha aconseguit ja depassar el punt d'inflexió i que tot el sector treballi en la línia de les bona pràctiques ambientals”, sosté Fernández Campal.

Autor: Aquesta Oksman
Autor: Aquesta Oksman.

Un suspens en eficiència energètica

Aproximadament el 90% del nostre parc edificatorio va ser construït abans de l'entrada en vigor del Codi Tècnic d'Edificació (CTE) i gairebé un 60% és anterior a l'aplicació de les Normes Bàsiques d'Edificació (NBE) de 1979. Així, segons president de la Fundació La Casa que Estalvia, energèticament parlant, els nostres habitatges no aprovarien un examen. “Des d'IDAE trobem la dada que a Europa el 40% del consum total de l'energia es deu a les llars, i és per aquest motiu pel qual s'estan desenvolupant polítiques que lluiten o ajuden a eradicar aquesta alta dependència energètica que presenten els nostres habitatges”, apunta.

I si ens comparem amb els nostres veïns europeus? Segons Fernández Campal, ells porten ja anys treballant en la línia en la qual nosaltres comencem ara a treballar. “Temes com la certificació d'edificis o els criteris passius de construcció són quotidians per a la ciutadania. Sense voler desanimar, al nostre país ens queda un llarg camí per recórrer però tenim l'avantatge que podem aprendre dels encerts o els errors que hagin comès altres països”, comenta.

Els reptes

Malgrat els avantatges de sostenibilitat mediambiental que pot arribar a proporcionar una Casa que Estalvia, apunta el president de la Fundació La Casa que Estalvia, són pocs els edificis que actualment compten amb mesures que els facin més eficient. Els obstacles per generalitzar la seva implantació al nostre país són diversos. En primer lloc, cita als usuaris, que no sempre estan disposats a realitzar les inversions necessàries. Aquest fet està provocat per “el desconeixement i la falta de campanyes de conscienciació ciutadana”. En segon lloc, pels professionals del sector que han d'adaptar-se als requeriments legals, així com sotmetre's a un continu reciclat i adquisició de coneixements. I en tercer i últim lloc a nivell polític: “Estem en una etapa de transició on convivim amb la dualitat d'un sector conservador i un horitzó ple de canvis, conclou.

La Fundació La Casa que Estalvia és una iniciativa promoguda Isover Saint-Gobain, Knauf, Knauf Insulation, Placo Saint-Gobain, Pladur, Rockwool, Saint-Gobain Glass, Ursa i Weber Saint-Gobain, en qualitat de patrons, i Alder, La Veneciana Glassolutions, Saint-Gobain Wanner, Kömmerling i Real de Piasca, com a companyies col·laboradores. El seu objectiu és recordar la importància de l'eficiència energètica en l'edificació i els beneficis per a l'estalvi econòmic i energètic, la protecció del medi ambient i la creació d'ocupació.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)AsefavePiscinaSpainMatelec - IFEMAAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasConstrutec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Rebuild Rehabilita - NebextFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis