Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Materiales compuestos nanoestructurados que combinan bioplásticos y fibras de celulosa
Aplicables en una àmplia varietat d'indústries com a embalatge, transport, construcció, joguina, parament o arts gràfiques

Materials composts nanoestructurados que combinen bioplásticos i fibres de cel·lulosa

Redacció Interempresas17/09/2012
El centre tecnològic Itene ha presentat, juntament amb l'empresa italiana Novamont, els resultats de les anàlisis de sostenibilitat i ecodiseño aplicats als prototips de productes demostradores de la utilitat del projecte Sustaincomp, que ha estat finançat pel VII Programa Marco de la Unió Europea.

L'ús de bioplásticos en diferents indústries com la de l'envàs i embalatge s'està consolidant com a matèria primera alternativa als materials convencionals derivats de fonts no renovables com el petroli. Per obtenir prestacions similars a les dels materials no renovables, els investigadors del projecte SustainComp han recorregut a la generació de nous materials a través de l'ús de nanotecnologia, mitjançant la barreja de bioplásticos i fibres de cel·lulosa (fibres de fusta i cel·lulosa microfibrilada) com a materials de reforç.

Demostrador de material d'amortiguamiento (embalatge)
Demostrador de material d'amortiguamiento (embalatge).

En concret, els investigadors han obtingut nous biocomposites que cobreixen les necessitats del producte i redueixen l'impacte mediambiental, mantenint la rendibilitat en el seu procés de producció. Des de l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (Itene) s'ha treballat conjuntament amb l'empresa italiana Novamont i la companyia sueca d'investigació Innventia en l'avaluació de la sostenibilitat dels nous materials desenvolupats per a diferents aplicacions tals com un sistema de cushioning (amortiguamiento) per a aparells electrònics (creat per l'empresa SCA packaging); un component de seient per a autobusos urbans (Elastopoli); blocs interconectables per a joguines (Polykemi); un panell display per a aplicacions de publicitat (3A Composites); i un set de coberts per catering (Novamont).

Econòmicament competitius?

Aquesta avaluació es va portar a la pràctica a través de la implantació dels criteris d'ecodiseño (disseny amb menor impacte ambiental) en cinc dels prototips de producte realitzats per demostrar la utilitat del projecte.

Els resultats de l'avaluació dels nous materials per a les aplicacions dels demostradores del projecte van confirmar la millora ambiental sobre alguns efectes tals com el canvi climàtic, o la disminució de recursos no renovables. En el cas del seu desenvolupament industrial s'espera que aquests materials siguin econòmicament competitius, si es té en compte un escenari futur en el qual es produeixi un increment del preu del petroli i la implementació de polítiques ambientals més restrictives en molts països.

Demostrador de peces interconectables per a joguines
Demostrador de peces interconectables per a joguines.

Per exemple, la substitució de les fibres de vidre per les fibres de fusta és clau per a l'èxit de l'aplicació de component de seient per a autobús urbà (aplicació duradora), mentre que la recuperació a través del reciclat orgànic és la característica que marca les diferències per a l'aplicació del set de coberts biodegradables (aplicació d'un sol ús).

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico del Embalaje, Transporte y Logística - Itene

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

PiscinaSpainMatelec - IFEMAAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasRebuild Rehabilita - NebextCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis