Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Hierro en la sangre
El Museu de Màquina-Eina d'Elgoibar posa de manifest la fèrria tradició basca

Ferro en la sang

Redacció MU15/03/2004
"El museu de màquina-eina s'entén i justifica per la rellevància d'Elgoibar en la fabricació de màquines-eina, sustentada en la tradició metal·lúrgica i mecànica de la comarca del Baix Deba". Així va començar el seu discurs el difunt Patxi Aldabaldetreku, llavors president de la Fundació Museu Màquina-Eina, a la inauguració del museu en desembre de 1998. Una visita al museu posa de manifest una tradició que els bascos porten a la sang.
Imagen
Ja en el segle XVI la comarca del Baix Deba comptava amb un bon nombre de gremis dedicats a la fabricació d'armes obtingudes en fargues i tallers que havien 'mamat' d'alguna manera la tradició de la zona en el treball del metall, a causa de la producció de ferro de la comarca. El procés de fabricació d'armes va exigir l'aprenentatge de la mecanització, maneig de burí, llima, ajust i altres habilitats que han perdurat fins als nostres dies.

A poc a poc, l'evolució de les tecnologies va desembocar en la desaparició total de les fargues guipuscoanes per a l'any 1870, abandonant l'antiquíssim procés de producció de ferro a partir de la massa semi-metàlic anomenada Aagoa, producte brut que transformat en totxos de ferro s'aconseguia a les fargues guipuscoanes.

Després de diversos avenços, després de la instal lació de forns alts de carbó vegetal per a la producció de ferro que ja proporcionaven perfils de diverses formes i mides, el 1899 es va posar en marxa el primer forn Martín Siemens d'Espanya. S'estaven consolidant i als pilars per a la fabricació de màquina-eina.

El museu

Després de diversos anys de maduració i materialització, amb la construcció del Museu de Màquina-Eina, ubicat a Elgoibar costat de l'Institut de Màquina-Eina, es va aconseguir fer realitat el triple objectiu que es perseguia:
  • Homenatjar els homes que van fer possible el desenvolupament del sector de la màquina eina.
  • Posar en coneixement de les noves generacions, la que ha estat una de les bases del desenvolupament socioeconòmic de la comarca.
  • Divulgar la realitat, tant històrica com actual de la zona des de la perspectiva industrial.

Així mateix, tal com explica Pere Ortuondo, director del museu, es té una clara intenció d'atraure visitants, com un aspecte més de la promoció de l'activitat turística de la comarca i que ja ha rebut la denominació de "Turisme del Ferro" .

El museu se situa en un edifici de nova creació, el disseny reprodueix la forma i continguts dels tallers industrials d'Euskadi de principis de segle. Amb una finalitat didàctica, es vol mostrar l'origen i l'evolució de les diferents tecnologies utilitzades en els processos de fabricació mecànica.

L'edifici té una superfície útil d'uns 400 metres quadrats distribuïts en dues altures, la planta de l'edifici consta de tres naus, una àmplia nau central i dues espaioses naus laterals que contenen l'exposició de més de 60 peces. Destaquen les primeres fresadores universals, a més de torns paral·lels, limadoras o trepants sensitius. Aquestes peces es van començar a crear a finals del segle XIX pels pioners de la Màquina Eina d'Elgoibar.

Àrees que formen el Museu

Taller de mecanitzat o Nau central: la Nau Central, és la més àmplia; en ella s'exhibeix el funcionament real de diferents màquines, realitzat a partir de diversos suports i eixos de transmissió amb politges sostinguts per les encavallades o bigues de la coberta a dues aigües de l'edifici. Aquesta mostra és el centre de l'exposició i en ella es pot observar un taller de mecanitzat de principis de segle, amb torn i serres de ballesta accionades a pedal, màquines tradicionals d'arrencada de ferritja, deformació i tall, torns, limadoras, trepants, serres i altres màquines que van funcionar fins a mitjans d'aquest segle.

2 - Ferreria caldereria o Nau lateral 1: en l'espai dedicat a la reproducció d'una ferreria caldereria, es podran contemplar els estris necessaris per a la producció artesanal. Així mateix, es pot observar una de les poques mostres que existeixen de la massa semi-metàlic "AGOA" que es produïa en les nostres fargues. Aquesta mostra, pretén reflectir l'època preindustrial del sector amb models de producció propis de les antigues fargues i ferreries de la Comarca.

3 - Maquinària medieval o Nau lateral 2: en aquesta secció, s'ha disposat una exposició amb màquines medievals i vitrines amb eines i mecanismes diversos, a més, s'han col·locat a les parets una dotzena de panells explicatius, que narren la història del sector amb fotografies, dibuixos i textos en castellà, euskera i anglès que ens recorden la intenció didàctica i divulgativa del Museu.

Fresadora universal fabricada per Creu Ochoa a finals del segle XIX. Està basada en un model de la firma americana Cincinnati...
Fresadora universal fabricada per Creu Ochoa a finals del segle XIX. Està basada en un model de la firma americana Cincinnati.

Empreses o entitats relacionades

Fundación Museo de Máquina-Herramienta
Imh - Instituto Máquina Herramienta
Siemens, S.A. - Smart Infrastructure

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    28/05/2024

  • Newsletter Metal

    27/05/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis